STILLE FØR STORMEN: Amalie Iuel (22) deltok i et internasjonalt seniormesterskap for Norge første gang i august i fjor, i VM i Beijing. I natt skal hun forsøke å kvalifisere seg til semifinalen på 400 meter hekk. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Hekke-Amalie: Latterkrampe av «kråka» Karsten

RIO (VG) Amalie Iuel (22) tenkte alt for mye før Beijing-VM i fjor og fikk nærmest krampe foran første hekk i mesterskapsdebuten. Nå gir hekke-kamerat Karsten Warholm (20) henne latterkrampe og får henne til å slappe av.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Han kan si «jaudå», og det er nok til å få latterkrampe. Det sier litt, da, sier Amalie Iuel foran OL-debuten på 400 meter hekk natt til tirsdag norsk tid.

Det hun mener, er at «det sier litt» om hvor avslappet stemningen er i Team Warholm-Iuel, som under lekene i Rio blir tatt hånd om av Olympiatoppens rutinerte sprinttrener, Leif Olav Alnes.

Leste du denne? Oppgradert til businessklasse av Thorkildsen

Dansk i fjor

Her får du forklaringen til «Kråka» Warholm.

Amalie Iuel fikk norsk statsborgerskap i fjor etter å ha vært dansk i alle år.

De tre siste har hun tilbrakt i USA som student og friidrettsutøver ved et universitet i California. Karsten Warholm, som mandag ettermiddag norsk tid lekende lett kvalifiserte seg til semifinalen natt til onsdag norsk tid, er ekte sunnmøring og passe frekk i munntøyet.

Det er liten tvil om at det passer Amalie Iuel veldig bra.

– Det er en utrolig opplevelse å få være sammen med Karsten og Leif Olav (Alnes) her. Vi tuller mye. Det medfører at jeg ikke blir så nervøs. Det var en tabbe jeg gjorde foran VM i fjor. Jeg tenkte på løpet i flere uker i forkant, sier Amalie Iuel.

I Beijings OL-stadion fra 2008, kalt Fugleredet på grunn av arenaens spesielle konstruksjon, løp hun bokstavelig talt rett inn i første hekk fra start i innledende heat og fikk hele løpet ødelagt.

Bakgrunn: Amalie – for nervøs da hun kom inn i Fugleredet

På spørsmål fra VG om hun kan gjenfortelle den dårligste vitsen hun er blitt servert av Karsten Warholm, tar hun seg tid til å tenke – hun er av den pliktoppfyllende typen – men klarer ikke å komme på en spesiell.

Alle er imidlertid ganske dårlige. Men hun klarer ikke å la være å le av dem likevel.

– Det er sunnmørsk humor. Det er ganske dårlig humor. Men jeg ler like mye hver gang de dårlige vitsene kommer, gang på gang, sier Amalie Iuel.

EN GOD LATTER...: Trener Leif Olav Alnes, Karsten Warholm og Amalie Iuel under pressetreffet i deltakerlandsbyen lørdag. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Amerikansk innimellom

Under pressemøtet for et par dager siden, gikk de to – begge multitalenter i friidrett – rundt og småkjeklet hele tiden.

Karsten Warholm ertet Amalie Iuel – som snakker norsk så godt som noen – for hennes hang til å bruke typiske amerikanske ord hver gang hun ikke kommer på det dekkende norske.

Bakgrunn: Slik ble Amalie norsk

Amalie Iuel prøver å ta igjen ved å fortelle om Warholms «evne» til alltid å komme litt senere enn avtalt tidspunkt.

Alt dette til Leif Olav Alnes' store fornøyelse.

Alnes, som heller ikke er redd for å by på seg selv og er mest kjent (til nå) for å ha trent Geir Moen til EM-gull på 200 meter og EM-sølv på 100 meter i 1994, sier til VG at han synes Iuel og Warholm har taklet alt «det store» forbundet med OL på fantastisk vis.

EM-tankegang

– Det er ikke noe kok i kålen?

– Nei, de er her for å se hva som kreves. De er ikke i posisjon til å «herje», og det er de innforstått med. Karsten sa det helt riktig da det tidligere i år ble snakket om OL-kravet hele tiden. Det forholdt ha seg iskaldt til. Det var EM som gjaldt, forteller Leif Olav Alnes.

Bakgrunn: Amalie i EM – bedre kontroll på nervene

Karsten Warholm og Amalie Iuel overrasket begge i EM i Amsterdam i begynnelsen av juli, der de begge kom til finalen på 400 meter hekk etter å ha klart OL-kravet i foregående løpsheat.

– Jeg er her for å lære. Det var den tankegangen jeg hadde i EM. Den fungerte bra der, og derfor bruker jeg den her, sier Amalie Iuel.

PS! Amalie Iuel har i motsetning til Karsten Warholm «lagt bort» mangekamp. Hun vil imidlertid fortsette med høyde, der hennes personlige rekord er 1,84 centimeter. Treneren i USA mener hun har potensial til å komme 10 centimeter høyere. OL-kravet i høyde er 1,93 centimeter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder