KREVER FULL DEKNING: Magnus Moan står uten yrkesskadeforsikring, som han mener kombinertgutta har hatt før - men nå er fjernet av Skiforbundet. Bildet er fra Ski-VM i Falun siste vinter. Foto: Helge Mikalsen , VG

En uke til premieren i Kuusamo: Kombinert-Moan krever forsikring før v-cupstarten

– Det er flere eksempler på alvorlige ulykker

Skiforbundet har koblet inn NHO i saken

Halvannen uke før verdenscupstarten krever Magnus Moan og kombinertgutta at Skiforbundet gir dem en yrkesskadeforsikring før de undertegner sine utøverkontrakter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Yrkesskadeforsikringen er tatt bort. Den er særs viktig å ha på plass før vi begynner å konkurrere i verdenscupen. Det må den være før det er aktuelt for oss å skrive under på utøverkontrakten, sier Magnus Moan (32) til VG.

– Utøvere som setter utfor en hoppbakke med norsk flagg på drakten og ansiktet først, bør ha bedre dekning enn en lisensforsikring. Alle fotball-, håndball og ishockeyspillere har en yrkesskadeforsikring og det er det helt klart behov for også for individuelle idrettsutøvere, sier Joachim Walltin, leder for Norske idrettsutøveres sentralforbund, NISO.

Kombinert sesongåpner i verdenscupen i finske Kuusamo 28. til 29. november.

BAKGRUNN: Sekundene som endret Thorbjørns liv

Godtar ikke avslag

Magnus Moan, OL-sølvvinneren fra Sotsji for halvannet år siden, er styremedlem og representerer individuelle utøvere i NISO.

Idrettsutøvernes fagforbund representerer kombinertgutta i forhandlinger med sitt særforbund. Ifølge Moan og NISO-leder Joachim Walltin har de i lengre tid krevd å få på plass en ulykkesforsikring, men svaret fra Skiforbundet har latt vente på seg.

Joachim Walltin forteller at Moan & co er lovt at det skal komme fredag.

– Vi skal ha en prat med juridisk avdeling i Skiforbundet og NIF i dag (fredag). Det er noe juss her som de må se på, som vi ikke er i stand til å stilling til. Grunnen til at dette har vart en stund, er at NISO stilte noen spørsmål som gjør det til en sak som gjelder flere enn kombinert, sier sportssjef for kombinert, Sverre Rotevatn.

På spørsmål om han tror alle uttatte kombinertløpere vil stille til start i verdenscupåpningen i Kuusamo, svarer han ja. Men han bekrefter at ikke kan gjøre det uten å ha undertegnet Skiforbundet utøverkontrakt, som gjelder for utøverne i alle grener. Sverre Rotevatn hevder at krav om yrkesskadeforsikring - som den Moan & co vil ha - ikke har vært «tema» i de andre grenene i NSF.

Det står imidlertid klart at kombinertgutta ikke vil godta et avslag med hensyn til kravet om yrkesskadeforsikring.

– Skiforbundet har hatt en lang frist. Ballen har ligget hos dem. Yrkesskadeforsikringen er tatt bort. Vi vet ikke når det skjedde. Det skal bli spennende å høre begrunnelsen for det. Når forsikringen ikke er på plass, ligger det i bakhodet. Det blir vanskelig å gi alt. Det er flere eksempler på alvorlige ulykker, sier Magnus Moan.

Alvorlige skader

På spørsmål om ikke forsikringen inkludert i Skiforbundets lisensordning her dekkende og god nok, svarer Magnus Moan og Joachim Walltin nei. De forteller at Skiforbundets ledelse hevder at den er det, men viser til andre eksperter som hevder det motsatte.

– Men det er stor forskjell på en lisensdekning og en yrkesskadeforsikring som gir et bedre og utvidet vern, noe vi mener de har krav på. Det støttes også av flere eksperter på idrettsjus og forsikring som vi har snakket med, sier Joachim Walltin.

– De (Norges Skiforbund) tar feil når de sier at den gjennom lisensen er god nok, mener Magnus Moan.

– Det er ingen tilfredsstillende dekning. Stort sett dekker den bare utgifter til undersøkelser og medisinsk behandling, begrenset til fastsatte summer, hevder Joachim Walltin.

Begge refererer til ulykker og skadetilfeller der utøvere ikke har fått dekket kostnader for operasjoner fullt ut .

– Slik skal det ikke være. Det er ingen tvil om at dette er en sak vi har pratet mye om. Hvorfor har de tatt bort (yrkesskade)forsikringen? Flere har «de hjemme» å forsørge. Dette er noe som bør være på plass. Og det er en sak som er aktuell for hele Skiforbundet, før utøvere i alle grener, sier Magnus Moan.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder