VETERAN: Canadiske Dick Pound, det lengst-sittende medlemmet i IOC. Foto: CHRISTINNE MUSCHI / X01320

IOC-veteran sier OL kommer til å bli utsatt

Medlem i Den internasjonale olympiske komité (IOC), Dick Pound (77), sier at Tokyo-OL kommer til å bli utsatt. Ifølge ham er faktisk avgjørelsen allerede tatt.

  • Yngve Gjerde

– Basert på informasjonen IOC har, er det allerede bestemt at det blir en utsettelse, sier Dick Pound, det lengst-sittende medlemmet av IOC, i et intervju med USA Today.

– Alle parametre er ikke på plass enda, men lekene kommer ikke til å starte 24. juli. Det kan jeg si med sikkerhet, legger han til.

les også

Gjert Ingebrigtsen mener OL-utsettelse er fornuftig

Flere land vil ha utsettelse

Debatten om hvorvidt OL burde arrangeres eller ikke har rast de siste dagene. President i IOC, Thomas Bach, har insistert på at det ikke er aktuelt å avlyse de planlagte lekene, men har åpnet for en mulig utsettelse.

Komiteen har selv sagt at de vil bruke fire uker på å komme frem til en avgjørelse.

Samtidig har IOC opplevd kraftig press fra flere nasjoner. Canada opplyste i en pressemelding at de ville trekke seg dersom lekene ikke ble utsatt. Australia fulgte opp med samme beskjed, før Norge også la seg på samme linje.

– Min klare anbefaling til idrettsstyret er at det ikke sendes utøvere til OL dersom det ikke utsettes, sa idrettspresident Berit Kjøll etter møtet med kulturminister Abid Raja (V).

les også

Norges OL-håp: Ikke rettferdig – bør bli utsatt ett år

Deretter varslet Storbritannia om det samme. I tillegg har flere land oppfordret IOC til å utsette Tokyo-OL.

Norske profiler som Johan Kaggestad og Gro Hammerseng-Edin har gjennom VG gitt klar beskjed om at NIF tydelig burde bedt IOC om å utsette lekene.

«Dersom IOC åpner øynene, vil selv ringenes herrer se at OL er uaktuelt i sommer. Nå er det snart ikke mulig å ignorere vekkerklokken mer», skrev VGs kommentator Leif Welhaven med tittelen «OL i 2020 er en illusjon».

Nå er det mye som tyder på at lekene blir utsatt. Men det kommer med en pris, ifølge Pound.

– Konsekvensene er enorme

Dick Pound var visepresident i IOC i to perioder: Den første fra 1987 til 1991, den andre fra 1996 til 2000. Han er fremdeles medlem i komiteen. Det gjør ham til det lengst-sittende medlemmet av IOC.

les også

Canada dropper OL om lekene ikke utsettes: – Håper andre land følger etter

Han har også vært president i Canadas olympiske komité, og er selv en tidligere svømmer. I tillegg var han en av grunnleggerne av Verdens antidopingbyrå (WADA) – samt deres første president.

– Ting kommer til å skje steg for steg. OL vil utsettes, og så må man begynne å håndtere alle konsekvensene som følger. De konsekvensene er enorme, sier Pound.

Dersom OL utsettes, vil det være første gang. Lekene har imidlertid tidligere blitt kansellert, men bare i krigstid:

I 1916 ble sommer-OL avlyst på grunn av første verdenskrig, og det samme ble både sommer- og vinter-OL i 1940 og 1944, begge på grunn av andre verdenskrig.

Tidligere mandag sa også Gerhard Heiberg at Tokyo-OL ville bli utsatt, og at sommeren 2021 var det mest aktuelle nye tidspunkt for sommerlekene.

Mer om

  1. OL 2020

Flere artikler

  1. IOC-veteranen Pound: – Det er mye som må skje når det gjelder sikkerheten

  2. OL i Tokyo kan bli utsatt til slutten av 2020

  3. Heiberg tror på OL-utsettelse

  4. Trumps OL-råd

  5. Gjert Ingebrigtsen mener OL-utsettelse er fornuftig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder