VERDENSMESTER NESTE: Norges Mindaugas Gedminas (t.h) vant sin OL-kvalifiseringskamp i London mot Ungarns Balazs Bacska. Neste gang – uvisst når – venter en russisk verdensmester på Gedminas vei mot Tokyo-OL 2021. Foto: Cal Sport Media / Sipa USA

Norske OL-boksere i corona-kaos: Håndhilste på smittede

Norges landslagsutøvere Madeleine Angelsen (21) og Mindaugas Gedminas (23) deltok i IOCs OL-kvalifiseringstevne i London for halvannen uke siden der to boksere og en trener fra Tyrkia samt tre boksere fra Kroatia skal ha blitt smittet av coronaviruset.

Artikkelen er over tre dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg varmet opp rett ved siden av dem og treneren sto ved siden av meg. Det var rett før min kamp, og jeg hilste på dem, forteller Mindaugas Gedminas.

– Du håndhilste på dem?

– Ja, jeg håndhilste, svarer bokseren fra Kristiansand-klubben AIK Lund.

– Det var nytt for meg at det skal ha vært smittetilfeller fra turneringen. Vi kom dit samme dag som smitteverntiltakene ble satt i gang i Norge. Det (coronakrisen) ble ikke nevnt fra arrangørens side, det fantes ikke på kartet. Jeg tenker at det var av økonomiske motiver. Det var for kostbart for dem å avlyse etter at alle deltagerne var på plass, sier Madeleine Angelsen.

NY OL-SJANSE: Madeleine Angelsen (21) kan få en ny mulighet til å kvalifisere seg til OL 2021 etter at hun ble slått ut av Europa-kvaliken i London for halvannen uke siden. Men der er uvisst når den vil bli arrangert. Foto: Martin Kitel, privat

– Vi fikk få klare retningslinjer for hvordan vi skulle forholde oss. Det var liksom bare å sitte stille i båten. Alle utøverne bodde i samme hotellområde og vi merket at alle fulgte med på hva som skjedde i sine hjemland. Men det var ingen tiltak i England. Det var veldig sprøtt, sier hun.

I likhet med trener Martin Kitel sitter de to nå i 14 dager karantene frem til onsdag neste uke etter hjemkomsten fra det europeiske OL-kvalifiseringsstevnet i London, arrangert av Den internasjonale olympiske komité (IOC) fra lørdag 14. mars – med rundt 350 boksere fra 40 nasjoner, ifølge The Guardian.

Mindaugas Gedminas og Madeleine Angelsen har nettopp lest artikkelen i den britiske avisen da VG kontakter dem. Den inneholder sterk kritikk mot IOC fra president Franco Falcinelli og visepresident Eyup Gozgec i Det europeiske bokseforbundet.

På spørsmål fra VG om hvorfor Den internasjonale olympiske komité (IOC) satte bokserne i åpenbar fare, svarer presseavdelingen til IOC blant annet slik (se hele svaret på engelsk i info-boks lenket inn etter utdraget):

«IOCs arbeidsgruppe kjenner ikke til en sammenheng mellom de berørte deltagerne og Europa-kvalifiseringen avholdt i London. De testet ifølge opplysninger positivt på covid-19 etter at de kom tilbake til hjemlandet. Men først og fremst vil arbeidsgruppen uttrykke sympati for utøverne og lederne, og ønsker at de blir helt friske raskt».

– Mens hele verden tok ekstreme forholdsregler for å takle viruset, er jeg opprørt over at IOCs arbeidsgruppe (task force) og britiske myndigheter tillot å avvikle stevnet, selv om mange av oss var bekymret og nesten alle andre idretter var stoppet, uttaler Eyup Gozgec – som også er president i det tyrkiske bokseforbundet.

– Det var uforsvarlig, og dessverre har tre personer fra vårt lag testet positivt, tilføyer han og hevder at de to bokserne og sjeftreneren ble smittet av covid-19 under OL-kvalifiseringstevnet i London.

Senere torsdag meldte Inside The Games at tre kroatiske boksere som deltok i London skal ha blitt smittet.

PROFFGALLA: Madeleine Angelsen (t.h) bokset i Cecilia Brækhus-gallaen i Oslo Spektrum i 2016, mot Shannon Egde fra Irland i 64-kilosklassen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det ble besluttet stanset etter tre dager. Da hadde Madeleine Angelsen og Mindaugas Gedminas allerede vært i ringen. Angelsen tapte sin kamp i 69-kilosklassen søndag 15. mars for polske Karolina Koszewska (38). Da Gedminas gjorde seg klar mandag morgen, hadde de danske bokserne fått beskjed av Danmarks olympiske komité om å komme seg hjem.

Det forteller trener Martin Kitel. Mindaugas Gedminas var uvitende om dette da Kitel lot ham gå i ringen. Umiddelbart etter sin sterke seier i 75-kilosklassen over den ungarske europamesteren og OL-deltageren fra 2016, Balazs Bacska (32), fikk han beskjed om at de også skulle hjem så fort som mulig.

Noen timer senere mandag ettermiddag erklærte arrangøren at stevnet var avlyst.

– Det endret seg dag for dag, sier Martin Kitel.

les også

Bonde hevder han ble tilbudt penger for å skjule Tyson Fury-doping

Da han var i kontakt med generalsekretær Erik Nilsen i Norges bokseforbund lørdag, sa han at de inntil videre bare kunne bli. To dager senere hadde, etter at Erik Nilsen hadde snakket med Olympiatoppens Michael Jørgensen, var alt snudd på hodet.

– Vi forholdt oss til IOC, som var teknisk arrangør, og oppfattet det som trygt og godt. Så var jeg i kontakt med Michael Jørgensen, og vi ble enige i løpet av halvannet minutt. Tirsdag morgen satt de tre på flyet hjem til Norge, sier Erik Nilsen til VG.

På spørsmål om Norges bokseforbund kan bebreides for å ha sendt trioen Angelsen, Gedminas og Kitel til London etter at coronakrisen hadde begynt å stramme seg til i Norge og store deler av verden, svarer generalsekretær Erik Nilsen nei.

les også

Havnaa nærmer seg storkamp mot IBO-mester – satser på «corona-klausul»

– De engelske myndighetene hadde ikke startet med noe (smitteverntiltak). Du skulle da ha vært ganske «online» for å ha fått med deg alt, sier han med tanke på coronakrisens utvikling og peker på det faktum at det ble arrangert NM i boksing i Trondheim så sent som helgen 7. til 8. mars.

De tre var heller ikke skeptiske før de dro 11. mars.

– Nei, men så begynte det å eskalere 12. mars. Og da tenkte jeg «shit, hva har vi gjort», vedgår Martin Kitel.

– Da vi kom til London var det vanskelig å tro meldingen fra kjæresten min hjemme om at Norge skulle «stenge». Men vi kjente vel etter hvert at de (arrangøren IOC) ville vente så lenge som mulig, og at det handlet om penger. De satte oss i fare, mener Mindaugas Gedminas.

les også

Professor om avlysningene: Dugnadsregnskapet kan bli stygt

Ingen av de tre har kjent symptomer av covid-19.

– Heldigvis ikke. Men vi kan ha med smitte fra England likevel. Derfor er det viktig å overholde alle smittevernpåbud og ikke utsette andre for sykdom, svarer Madeleine Angelsen – som i karantene skjøtter sine studier i klinisk ernæring i en 16 kvadratmeter liten leilighet på Kringsjå i Oslo.

PS! Madeleine Angelsen, Mindaugas Gedminas og Martin Kitel var rett før OL-kvalifiseringen i London på en treningsleir i Sheffield sammen med blant andre engelske boksere. De hadde vært hjemme i Norge noe få dager etter den, da de dro tilbake til England.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder