ISKALDT: Nancy Kerrigan (t.v.) og Tonya Harding vekslet ikke et ord på Hamar under OL i 1994. Her trener de i Storhamarhallen. Foto: Doug Mills AP

24 år etter Lillehammer-OL: Harding innrømmer at hun visste om angrepet

Tonya Harding innrømmer endelig – 24 år etter OL i Norge – at hun visste at noe var på gang mot hennes rival Nancy Kerrigan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den 6. januar 1994 ble Kerrigan angrepet og slått med ei jernstang. Overfallsmannen var innleid av Tonya Hardings eks-mann. Overfallet ble gjennomført for at Harding skulle overta Kerrigans plass på det amerikanske OL-laget på Hamar.

Les også: Tonya Harding banket samboeren

Tirsdag offentliggjorde den amerikanske TV-kanalen ABC News klipp fra et intervju med Harding som skal sendes neste uke. Hun står ved at hun aldri ga noe klarsignal til angrepet på Kerrigan, men innrømmet:

– Jeg overhørte at de snakket om ting, om at «kanskje vi skulle ta ut noen, slik at vi er sikre på at hun kommer på laget». Og jeg husker at jeg sa til dem «hva i helvete er det dere snakker om? Jeg kan gå på skøyter».

– Det var en måned eller to før angrepet, fortalte Tonya Harding i klippet.

Les også: Nå skal Margot Robbie spille Tonya Harding

Det var under trening til den amerikanske OL-uttakingen i januar 1994 at Kerrigan ble angrepet av Shawn Eckardt, som det senere skulle vise seg var leid inn av Hardings eks-mann Jeff Gillooly. Begge innrømmet skyld i rettssaken. De ble dømt til henholdsvis halvannet og to års fengsel.

OL-DELTAKER: Tonya Harding på vei ut av akkrediteringssenteret på Hamar i februar 1994. Foto: Thomas Kienzle AP

TV-kameraer fanget inn at Kerrigan skrek i smerte. Hun ble imidlertid frisk til OL, og både hun og Harding stilte i Hamar OL-amfi i februar 1994.

Tonya Harding nektet den gang en hver involvering i planene om å angripe Kerrigan. Hun måtte likevel ut med erstatning, og ble dømt til samfunnstjeneste. Harding ble også utestengt på livstid fra USAs kunstløpsforbund.

VG+: Alt om isdramaet under Lillehammer-OL: Vold, juks og sjalusi

Nå kommer hun altså med nye detaljer i et to-timers intervju med ABC: «Truth and Lies: The Tonya Harding Story».

Der får hun blant annet spørsmål om hun noen gang ba om unnskyldning til Kerrigan. Harding svarte at hun har gjort det mange ganger.

– Det er nok unnskyldning.

Nancy Kerrigan på sin side sa i et intervju med ABC i april 2017 at hun aldri hadde mottatt noen «direkte» unnskyldning fra Harding.

Både på treningene før konkurransene og under selve OL-løpene på Hamar var det et iskaldt forhold mellom dem. Kerrigan endte opp med OL-sølv, mens Harding (som hadde trøbbel med lissene på den ene skøyta) kom på 8. plass. Oksana Bajul fra Ukraina ble olympisk mester.

Se dokumentaren om hele dramet:Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder