GODT I GLASSET: Ivar Stuan (t.h.) serverer Jan Schmid, Espen Bjørnstad, Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber et glass vin til ære for VM-gullet. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Her skåler VM-heltene for slutten på gulltørken

SEEFELD (VG) Det tok 18 år å bli kvitt spøkelset. Men da gullet endelig var sikret gikk kombinertfolket på fest – og skålte for medaljerushet i Seefeld.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Ole Kristian Strøm
 • Jens Friberg
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Sportssjef Ivar Stuan sto klar med hvitvin da den uforglemmelige lørdagen var blitt kveld i den østerrikske VM-byen. Heltene fra lagseieren: Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Graabak og spurtfantomet Jarl Magnus Riiber kom til VIP-telt med gullmedaljer rundt halsen – og gliset på lur – for å bli hyllet av skikjendiser, venner og sponsorer.

– Det må spørre trønderne hvordan kvelden blir, for de er gode på fest, sier Jarl Magnus Riiber.

Graabak medgir at det har vært et «trøndersk sus» over Seefeld lenge.

– Det har runget D.D.E-musikk i gatene i her allerede i flere uker, så da er det bare å fortsette, sier Graabak.

Stuan var sjef forrige gang kombinert hadde sin storhetstid – med Fred Børre Lundberg og Bjarte Engen Vik på 90-tallet – og nå er forretningsmannen fra Løten sportssjef igjen.

I Seefeld-VM har det resultert i to gull, og to sølv. Jarl Magnus Riiber klarte å vinne et norsk individuelt gull for første gang siden 2001. Laggullet som kom søndag har ikke vært norsk siden 2005.

– Det har sunket inn at jeg er verdensmester. Men VM har vært slitsomt. Foran lagkonkurransen sov jeg 11 timer, sier Jarl Magnus Riiber.

Riiber tok spurten og sørget for et nytt norsk VM-gull. Startmannen Espen Bjørnstad showet med å ta salto ned fra seierspallen – for å imponere kjæresten.

Han gjorde det igjen på premieutdelingen. Men det var dagens siste medgir han overfor VG.

Bjørnstad (25), Schmid (35), Graabak (27) og Riiber (21) gikk på gull-laget, som vant foran Tyskland og Østerrike.

Dette er Norges 12. gull og 22. medalje i ski-VM 2019. Begge er rekord. Og det er første gang på 18 år at Norge reiser fra et ski-VM med to gull (Bjarte Engen Vik) i kombinert.

– Riiber leker seg, fastslo NRK-eksperten Fred Børre Lundberg.

På TV 2 hyllet Petter Northug ankermannen Riiber:

– Perfekt sving! PERFEKT SVING! ropte Northug.

Lørdag kveld svingte den pensjonerte langrennsstjernen inn i VIP-teltet. Ikke lenge etter kom kombinertguttene i egen bil. Riiber påpekte at han ville slå av en prat med Northug som han ser opp til.

Etterpå vekket han oppsikt med denne saltoen:

les også

VM-sølv for Jan Schmid: – Gjør ikke noe at hårfestet kryper bakover

For Jan Schmid var det spesielt: Han tok gull i sin siste mesterskapskonkurranse i karrieren.

– Det føles godt å vinne i siste forsøk, sier Schmid til VG, som hadde tre VM-sølv fra før. To av dem tok han her i Seefeld.

OL-helten fra Sotsji, Jørgen Graabak, gikk med skade (fall i hopp under trening). Men det så ikke akkurat sånn ut på hans etappe. Han tok seg til og med tid til å snakke med motstanderen Franz-Josef Rehrl.

– Vi lurte på om vi skulle reise til Hawaii sammen. Vi er en kompisgjeng som skal på tur, så det er greit å planlegge litt, sier Graabak, og gliser godt.

Jarl Magnus Riiber hadde stor selvtillit foran spurten.

– Northug og Klæbo har banet vei. Det er bare å lære av dem og benytte det, sier Riiber når VG treffer ham en drøy time etter at gullet er sikret.

– Men jeg har egentlig trent lite på hurtighet før sesongen. I dag hadde jeg likevel hodet og beina på rett plass, og jeg vet fra før denne vinteren at jeg er god i disse situasjonene, sier han om spurten mot Tyskland og Østerrike.

Gutten fra Holmenkollen ble kombi-kongen i VM med tre medaljer. Vinteren har vært strålende. Verdenscupen har han allerede vunnet. Det er 20 år siden en nordmannen klarte det.

Espen Bjørnstad på startetappen gikk ut 17 sekunder bak ledende Østerrike. Tyskland lå 24 sekunder bak Norge og hadde sterke Johannes Rydzek som sin førstemann. Han tok tidlig igjen Bjørnstad, men så stakk nordmannen oppsiktsvekkende nok fra Rydzek – VM-kongen i 2017.

les også

Norge kjemper om kombinert-gullet: 17 sekunder bak Østerrike

Men Østerrike hadde sin beste langrennsløper, Bernhard Gruber, fra start. Trykket fra hjemmepublikumet (15.400) var enormt, men en glitrende avslutning av Bjørnstad gjorde at Østerrike vekslet bare 27 sekunder foran.

Jan Schmid på andre-etappen gikk trolig sin aller siste mesterskapskonkurranse. Mario Seidl gikk for Østerrike. Bakfra kom tyske Eric Frenzel og tok igjen Schmid. Det endte med at Østerrike vekslet først, 11 sekunder foran Tyskland, og med Norge på 3. plass, snaut 14 sekunder bak lederen.

– Det er fortsatt masse muligheter, sa landslagssjef Kristian Hammer og mente at han hadde sine to sterkeste langrennskort på de to siste etappene: Graabak og Riiber.

– Vi har fått det som vi ville ha det, sa Bjørnstad til NRK mens Jørgen Graabak kjørte med tyske Fabian Riessle og Østerrikes Franz-Josef Rehrl halsende etter. De kom så å si likt til siste veksling. Graabak overlot til ankermannen Jarl Magnus Riiber.

les også

Johaug og Østberg fikset tidenes norske ski-VM

Vinzenz Geiger fikk for Tyskland og Lukas Klapfer for Østerrike på den siste etappen. Disse tre lå lenge og lurte på hverandre.

– Det blir spennende. Jeg stoler på Jarl, sa Schmid i et NRK-intervju.

– Jarl er den raskeste her. Jo lengre det går i søndagstempo, jo bedre, fastslo Graabak.

Som så mange ganger før i dette VM ble det et taktisk spill på toppen av den siste utforbakken. Østerrikeren stakk først.

Geiger var til slutt sjanseløs mot Riiber.

– Deilig å få straffa sånne ankermenn som Geiger. Gått feil fra A til B. Du burde sende meg en melding på Instagram, sa Northug på TV 2 om Riiber.

Landslagstrener Kristian Hammer og assistenten Håvard Klemetsen var på laget da Norge vant lag-VM sist, i 2005.

Siste VM med to norske kombinertgull er 2001-mesterskapet i Lahti. Bjarte Engen Vik vant individuelt og kvartetten Kenneth Braaten, Sverre Rotevatn, Bjarte Engen Vik og Kristian Hammer i lag.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Ski-VM 2019

Flere artikler

 1. Riiber tok sitt første VM-gull: - Han er tidenes beste

 2. Historisk triumf for VM-håpet Riiber: – Den store gullfavoritten

 3. To nordmenn i ledelse - gullsjanse i kombinert

 4. Supervåpenet sporten behøver

 5. Suverene Riiber – slik skal han vinne OL-gull

Fra andre aviser

 1. Dette Riiber-trikset sikret norsk gull. Sammenlignes med Northug og Klæbo.

  Aftenposten
 2. Nå blir Graabak hørt: Sjefen lover mer penger til gullfabrikken

  Aftenposten
 3. Riiber spurtet til sin første VM-medalje. Tyskland forsvarte lagsprintgullet

  Bergens Tidende
 4. Publikums reaksjon gledet verdensmesteren. – Det er kult

  Aftenposten
 5. Riiber spurtet til sin første VM-medalje. Tyskland forsvarte lagsprintgullet

  Aftenposten
 6. Publikums reaksjon gledet verdensmesteren. – Det er kult

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no