Filip Ingebrigtsen: – Du kan ikke ta med deg kona, hus og hjem på arbeidsplassen

SANDNES (VG) Filip Ingebrigtsen (24) understreker at han er oppdratt til å ta vare på familien og at den er viktig, men også at han må tenke mye på seg selv for best mulig å kunne gjøre jobben sin som verdensklasse-løper.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Man må prøve å involvere familien og bruke tid sammen med dem man er glad i. Men alle er innforstått med at jobben min er å være mye borte, og – holdt jeg på å si – tenke mye på meg selv, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

Han har nettopp, sammen med Karsten Warholm (22), vært med på å undertegne en såkalt generalsponsoravtale mellom Norges friidrettsforbund og Coop i Sandneshallen.

På parkeringsplassen utenfor flerbrukshallen på hjemstedet Sandnes utenfor Stavanger, venter en Porsche med 500 hestekrefter under panseret. VM-bronsemedaljevinneren fra London i fjor høst har «byttelånt» den for noen timer – vroooaaaar – før han tirsdag reiste til Spania på treningsleir.

VG+: Ingebrigtsen om foreldre: – De fleste misforstår noe helt ekstremt

Sammen med hele familien, mor og far, tilkommende ektefeller, barn og kjærester, samt verdensklasse-løperbrødrene Henrik (27) og Jakob (17). Storfamilien Ingebrigtsen med andre ord.

– Det er for å få et lite rom for å være familiære. Det er en familietur, sier trener og syvbarnsfar Gjert Ingebrigtsen.

Han sier det ikke. Men det er lett å trekke slutningen at storfamilien nærmest samles «en siste gang» for å trekke pusten. Denne våren, sommeren og kommende høst står nemlig begivenhetene i kø. Slik vil de arte seg for den regjerende europamesteren på 1500 meter, Filip Ingebrigtsen:

* Trenings- og familiesamling sør for Sevilla fra 20. mars.

* Bryllup i Norge 7. april: Henrik Ingebrigtsen gifter seg med Liva Eie Børkja (de har et barn sammen).

* Syv uker lang treningsleir i i USA, først og fremst i høyden i Flagstaff i Arizona.

* Torsdag 3. mai: 5000 meter i Stanford California med mål om å kvalifisere seg for distansen i EM i Berlin i begynnelsen av august.

* 25. mai: Diamond League i Eugene i Oregon i USA.

* Bisletts Diamond League-stevne 7. juni.

* Forskjellige konkurranser i Europa, med St. Moritz i Sveits (i høyden) som base.

* EM i Berlin 7. til 12. august.

* September: Filip Ingebrigtsen og Astrid Mangen Cederkvist gifter seg.

Filip Ingebrigtsens EM-avsløring: Skal løpe distansen han aldri har løpt før

– Det er helt klart EM som blir det store i år, sier Filip Ingebrigtsen med tanke på det sportslige.

– I fjor fikk jeg ikke gjort det jeg ville. Jeg fikk ikke fulgt opp progresjonen fra 2016, på grunn av skader og så videre, tilføyer han.

– Du tok bronsemedalje i VM i fjor?

– Ja, men det sier litt mer om potensialet. Da måtte jeg prøve å redde inn en halvveis sesong. Å miste to måneder med løping er aldri gunstig. Du så det i innendørs-EM (i Beograd i mars 2017). Jeg løp på 3.50 (3.51,25). Det er ganske «sent», og da løp jeg alt jeg kunne, svarer Filip Ingebrigtsen.

– I år har jeg hatt god kontinuitet, helt fra start i september, sier han.

GIFTER SEG I SEPTEMBER: Filip Ingebrigtsen og Astrid Mangen Cederkvist. Bildet er tatt under NM i friidrett innendørs i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På spørsmål om hvordan det er å være borte fra forloveden i lange perioder, langt hjemmefra Sandnes, svarer han at «det handler mye om å være for meg selv». Vel å merke sammen med Henrik og Jakob. Han trives med det, og for å prestere er det viktig med trivsel.

Det er ikke slik at han ikke setter pris på oppmerksomhet, «så lenge den er fortjent».

– Da er det greit. Det er mer det dagligdagse som «hva driver du med nå?», «hva synes du om det?». Jeg er ikke så interessert i å snakke om det. Jeg vil heller løpe fort, og så kan folk stille spørsmål om det, forklarer Filip Ingebrigtsen.

Pappa Gjert: Familien har æren for Ingebrigtsen-suksessen

På spørsmål om det har vært aktuelt for ham og forloveden Astrid Mangen Cederkvist å trene på samme sted over tid, svarer han at det for en sprinter, som hans kommende ektefelle er, er det ikke noen vits å trene i høyden. Dessuten har hun en sivil karriere å ta vare på ved siden av friidretten.

– Når jeg er i høyden og i sesong, er jeg på jobb. Du tar ikke med kona ut i Nordsjøen når du er på jobb. Du kan ikke ta med deg kona, hus og hjem på arbeidsplassen, påpeker Filip Ingebrigtsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder