VM-sølv for Jan Schmid: – Gjør ikke noe at hårfestet kryper bakover

SEEFELD (VG) Jan Schmid (35) sikret Norges første individuelle VM-medalje i kombinert på ti år. Vinterens beste utøver, Jarl Magnus Riiber (21), ble nummer fem.

Artikkelen er over ett år gammel

Tyske Eric Frenzel tok sitt sjette VM-gull etter en meget sterk avslutning, mens Schmid hadde god kontroll på sølvet foran Franz-Josef Rehrl.

På spørsmål fra VG om han var glad for at det var Schmid og ikke Riiber han måtte hamle opp med – lo han høyt – og svarte nølende: – Jaa. Haha, men Jan gjorde en veldig god jobb, sier Frenzel.

Det er Norges første VM-medalje individuelt i kombinert siden nettopp Schmid tok sølv i Liberec i 2009.

– Det var artig. Det viser at det går an å holde på lenge. Det gjør ikke noe at hårfestet begynner å krype bakover. Det handler mye om erfaring, sier Schmid til VG.

«GRATTIS»: Eric Frenzel er i mål som vinner. Sølvgutten Jan Schmid gratulerer, mens Franz-Josef Rehrl er i mål til bronse i bakgrunnen. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Sølvet er en stor opptur for 35-åringen med sveitsisk bakgrunn. Han trøblet med sykdom den siste tiden før mesterskapet. Akkurat det samme skjedde foran Pyeongchang-OL i fjor. Da ledet han verdenscupen. Under lekene i Sør-Korea var superformen forduftet.

– Jeg kjente at jeg ikke hadde helt sånne superbein. Jeg forsøkte i den siste bakken. Man vet aldri, sier Schmid til VG.

Sykdom i forkant

– Dette var helt fantastisk. Jan gjør alt riktig. Han hopper fantastisk og gjør et strålende langrenn. Han prøver på den måten han kanskje har muligheten – i den siste bakken. Det har vi snakket om siden sommeren, sier Ivar Stuan, sportssjef, til VG.

Schmid har stått over mange verdenscuprenn for å satse alt på VM denne sesongen.

– Treningsfilosofien har vært den samme som før, men jeg har stått over mye mer og alt jeg har gjort har vært med tanke på VM. Jeg har også vært mer i høyden, sier Schmid.

Schmid har kun én pallplass fra verdenscupen i vinter. Han har ladet opp med flere høydeopphold.

les også

Ski traff rett ved NRKs Karen-Marie: – Jeg ble skremt

– Det er tøft å slå Frenzel uansett. Jeg tror det bare er Riiber som hadde tatt Frenzel i dag, sier Stuan.

Tyskland har nå vunnet de siste åtte gullene i kombinert. Lahti-VM, Pyeonchang-OL og nå Seefeld-VM.

Men søndag kan gullrekken ryke. Da er det lagsprint. Norge stiller trolig med Schmid og Riiber.

Eric Frenzel, Mario Seidl, Jan Schmid og Franz-Josef Rehrl samlet seg i en tetfirer umiddelbart da langrennsdelen startet. De ble jaktet av en større gruppe bakfra.

les også

75.000 fans har besøkt Gjermund Eggen: – Jeg ble en annen person av tre VM-gull

Pluss content

Betennelse plaget Riiber

På den første kilometeren gikk Jarl Magnus Riiber inn ti av de 59 sekundene han startet bak.

Ved 2,5 kilometer var Riiber 29 sekunder bak frontkvartetten. Men derfra nærmet ikke utfordrerne seg fort nok. Riiber endte på femteplass.

Slik svarer han på hoppdress-kritikken til Aalbu:

les også

Tidligere kombinertsjef Aalbu: – Riibers dress hadde jeg kastet i søpla

Oslo-gutten har hatt en tøff tid før VM.

– Etter Klingenthal (2–3. februar) slet jeg med en betennelse i tåa. Jeg sov dårlig i en uke og fikk aldri overskuddet jeg trengte. Jeg måtte gjøre veldig store endringer på planen, sier Riiber til VG.

21-åringen tror betennelsen skyldes kulde i Trondheim (26-27. januar) og litt trange sko.

Han har allerede avgjort verdenscupen. Riiber har vunnet 10 av 16 renn i verdenscupen denne vinteren. Seiersvante tyskere er blitt slått gang etter gang. Det var hoppdelen som ødela.

PS! Jørgen Graabak droppet langrennsdelen etter et mislykket hopprenn.

Fra arkivet – slik er Jan Schmids drømmeforside:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder