MOT NYE TRIUMFER: Thomas Ulsrud har en solid merittliste med curlinglandslaget, med både VM-gull, to EM-gull og OL-sølv. Her fra vinterens OL i Sotsji. Foto: Reuters

Ulsrud fortsetter curlingkarrieren: - Fristende å prøve litt til

Etter å ha blitt verdensmester i vår vurderte curling-helten Thomas Ulsrud (42) å legge opp. Men etter familieråd med kona og litt tid i tenkeboksen velger han å ta fire nye år på isen.

  • Lillian Holden
  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over seks år gammel

- Når det siste vi gjorde forrige sesong var å bli verdensmestere, blir det jo fristende å prøve litt til, sier Ulsrud til VG.

Sammen med Torger Nergård, Christoffer Svae og Håvard Vad Petersson satte Ulsrud i vår steinene som ga dem VM-gull om halsen. Etter triumfen annonserte både han og de andre tre gutta at de vurderte karriereslutt .

- I små idretter som vår så er man mye borte fra familien, og man går glipp av en del penger på jobb i form av tapt arbeidsfortjeneste. Det kan være vanskelig å få kabalen til å gå opp, sier han.

Skryter av familiene

Å være curlingspiller er ingen lukrativ tilværelse. Ulsrud og co har jobb ved siden av, og kaller idretten sin mer en hobby enn en jobb. Sponsoreren står ikke akkurat i kø, og curlingforbundet er et lite forbund som ikke har mye penger i kassa.

FORTSETTER OGSÅ: Christoffer Svae, Håvard Vad Petersson og Torger Nergård, her under OL i Sotsji. Foto: NTB Scanpix

De økonomiske utfordringene og reisedøgnene borte fra familien var årsaken til at Ulsrud gikk i tenkeboksen. Han sa etter VM at han måtte ha en god prat med kona om en eventuell forlengelse av karrieren.

- Denne familien kan ikke leve på én inntekt lenger. Vi kan ikke leve på kun luft og kjærlighet, sa kona Elin Grødahl til VG i april.

- Det som gjorde det ekstra spennende for meg, var at alle gutta hadde lyst til å fortsette. Alle var villige til å prøve å få det til. I tillegg har vi funnet ut at vi har utrolig flotte kjærester og koner, som er villige til å stille opp, skryter Ulsrud.

Sponsorjakt

Når Ulsrud og curlinggutta nå velger å fortsette, er målet å holde på i fire år til. Men skal en videre satsing fungere, må det kroner inn på konto.

Dermed må iskrigerne ut på sponsormarkedet.

- Vi må prøve å dekke inn tapt arbeidsfortjeneste, sier Ulsrud.

Han forteller at curlingspillerne de siste årene har tatt ut alt de har av ferie i sine ordinære jobber, og brukt den på vinteren. De øvrige reisedøgnene har ført til tapt arbeidsfortjeneste - og fritid med familien har det vært lite av. Curling er heller ikke idretten som gir mest penger inn i på konto.

JAGER SPONSORER: Thomas Ulsrud og Pål Trulsen må legge sine hoder i bløtt for å skaffe penger. Foto: NTB Scanpix

- Vi må bruke sommeren godt på å finne sponsorer, sier Ulsrud.

Får hjelp av forbundet

Eks-curlingspiller Pål Trulsen er generalsekretær og sportssjef i curlingforbundet. Han er glad for at Ulsrud og de tre andre har gitt grønt lys for å fortsette.

- Jeg har vært med på dette sjøl. Det vanskeligste som finnes er å legge opp. Jeg brukte mange år før jeg klarte det, sier Trulsen til VG.

Han bekrefter at curlingforbundet ikke har økonomiske muskler til å bidra så mye til de fire guttas videre satsing, men sier at de sannsynligvis vil fortsette å få et stipend fra Olympiatoppen.

- Da har de en finansiering i bånn, men det holder ikke til mer enn løpende utgifter. I tillegg har gutta tapt arbeidsfortjeneste, og husleia skal jo betales. Vi må finne en løsning slik at de får det til å gå rundt, slår Trulsen fast.

Trulsen sier at forbundet blant annet ikke har råd til å ansette en landslagstrener. Men han vil forsøke å hjelpe dem med å skaffe sponsorer, slik at de økonomiske vilkårene blir noe bedre.

- Vi håper å få det til. Men vi stiller vel ikke akkurat først i køen, selv om det prismessig er rimeligere å sponse oss enn mange andre, slår Trulsen fast.

Mer om

  1. Curling

Flere artikler

  1. Ulsrud OL-forsterker med «klovnebukse-kompis»

  2. Curling-Thomas (48) satser mot Beijing-OL – uten klovnebuksene

  3. Fikk OL-revansje: Norge vant curling-VM

  4. Curlinggutta klar for finale

  5. Curling-Kristin: Helt uenig i kompis-kritikken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder