Slik følger du sjakk-VM på VG

VG sender mesterskapet i samarbeid med NRK – fra lørdag 10. til 14. oktober

VM i hurtig- og lynsjakk skal for første gang sendes direkte på TV i Norge. Magnus Carlsen (24) er regjerende mester. På VG kan du følge moroa med Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lørdag smeller det: Klokken 13.15 sparker VG i gang en av årets viktigste sjakkturneringer med Magnus Carlsen i hovedrollen.

24-åringen maktet å bli verdensmester i begge disiplinene, hurtig- og lynsjakk, i VM i Dubai fjor. I år det Berlin som er arrangørby og Carlsen som er i forsvarsposisjon. Frem til onsdag 14. oktober kan du følge mesterskapet på VGTV fra klokken 13.30. På vg.no vil du ha mulighet til å følge partiene trekk for trekk i VG Direkte.

VG Direkte: VM i hurtig- og lynsjakk, dag 1.

I VGs sjakkstudio er det sjakkspiller Jon Ludvig Hammer og orakelet Hans Olav Lahlum som skal lose seerne gjennom partiene. Hammer, for tiden rangert som verdens 60. beste sjakkspiller, har kommentert flere store sjakkturneringer for TV 2 det siste året. Han gleder seg til mesterskapet, som er litt annerledes enn det han har kommentert tidligere.

Tennis og bordtennis

– Det er gøyalt og utfordrende og kommentere hurtig- og lynsjakk. Det går jo mye, mye fortere. Jeg er veldig gira på det, sier Hammer.

Les også: Her er sjakkuttrykkene du må lære deg

Hans Olav Lahlum har kommentert Carlsens to siste VM-kamper i klassisk sjakk for VG. Han er sikker på at årets mesterskap kommer til å bli god TV-underholdning.

– På godt og vondt går det fortere. Hurtigsjakk og særlig lynsjakk gir mindre tid til å forklare, men også kortere dødperioder og flere dramatiske situasjoner. Klokken blir mye viktigere her, og dermed blir sjakk mer sport og mindre vitenskap. Hurtigsjakk er litt sjakk à la tennis, mens lynsjakk er sjakk à la bordtennis, sier Lahlum.

– De beste vi kunne fått

Les også: Nå kommer russerne – vil kjempe med Carlsen om VM-tittelen

Mads Andersen er programleder for sendingene, der Magnus Carlsens søstre, Ingrid og Ellen, er blant dem som vil dukke i løpet av turneringen.

– Det er spennende å utvikle dette som TV-konsept. Vi er vant med å kringkaste ett parti i seks timer. Nå blir det ned i 10 minutter per parti. Det gir en utfordring, sier VGTV-produsent Joakim Skogvold, som er svært fornøyd med kommentatorduoen de har hanket inn.

Les også: Carlsen spilte sjakk med bind for øynene mot fem mann før VM

– Jon Ludvig og Hans Olav er de beste vi kunne fått. Vi føler oss veldig godt skodd for mesterskapet, forsikrer han.

Lørdag, søndag og mandag er det verdensmesterskap i hurtigsjakk. De to siste dagene er verdensmesterskap i lynsjakk.VG sender mesterskapet i samarbeid med NRK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder