EKS-SJEF: Børge Stensbøl var toppidrettssjef frem til og med sommer-OL i 2004. Han skal aldri sett blodprøver som gjorde at han fattet mistanke. Foto: NILS BJÅLAND/VG

«Man må være naiv for å tro at ingen norske utøvere doper seg»

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl rystet over nye dopingopplysninger

Mener Skiforbundet burde lagt frem alt av blodverdier

LILLEHAMMER (VG) Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl kaller de nye dopingopplysningene i Mads Dranges bok alarmerende for norsk toppidrett.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mads Drange hadde gjennom ti år ulike sentrale roller i Antidoping Norge. I dag gir han ut boken «Den store dopingbløffen», der han regelrett slakter internasjonalt dopingarbeid - og samtidig hevder det er flere norske toppidrettsutøvere som har bloddopet seg på 2000-tallet.

Bjørge Stensbøl var toppidrettssjef frem til og med sommer-OL i 2004.

- Jeg har liten oversikt over nyere tid. Men i min tid som toppidrettssjef så jeg aldri blodprøver som gjorde at jeg fattet mistanke. Jeg trodde jeg hadde sett alle. At han nå kommer med den informasjon er jo alarmerende, sier Stensbøl til VG.

Han kaller den tidligere avdelingslederen i Antidoping Norge «i aller høyeste grad pålitelig» kilde.

Se VGTV: - Enkelt å slippe unna

Les også: Reagerer på dopingpåstand

«Pålitelig»

- Man må være naiv for å tro at ingen norske utøvere doper seg. Det har vi sett dokumentert nå at har skjedd. Da tenker jeg spesielt på sykkel, sier Stensbøl.

Han mener den nye bokens innhold er svært interessant og ser frem til å lese boken. Men legger til dette:

- Det er vanskelig å kommentere dette konkret da det er såpass flytende. Det er ikke snakk om idretter eller utøvere. Da er det vanskelig. Hvis utøvere la frem egne blodprofiler, så hadde det villet legge noen diskusjoner døde. Men i forhold til alt jeg har sett av blodverdier har det ikke vært mistanke, sier Stensbøl.

Han påpeker samtidig at det også er en side ved en slik sak at utøverne gjøres fullstendig rettsløse, og det kaster skygger over uskyldige.

- Så det er viktig at den som kommer med slike påstander er bevisst på hva som sies og har god dokumentasjon, og bør være mer konkret enn det jeg har oppfattet av media i denne saken, sier Stensbøl.

Artikkelen fortsetter under bildet

ERFARING MED DOPINGSAKER: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var skuffet da han møtte norsk presse etter at vektløfteren Stian Grimseth hadde testet positivt på Nandrolon, som sto på dopinglistene. Testen ble kjent under Sommer-OL i 2000. Grimseth hevdet imidlertid sin uskyld, og inngikk et forlik med produsenten av kosttilskudet Ribose for beskyldningene i 2006. Foto: Terje Bringedal/VG


- Ett tilfelle

Han er kritisk til at Norges Skiforbund ikke la frem alle sine blodverdier fra 90-tallet slik de lovet i etterkant av presset etter den svenske dokumentaren «Blodracet» i fjor vinter. Da sa Skiforbundet at de skulle grave frem mer enn de først presenterte. Senere kom det ikke mer og Skiforbundet skrev i en E-post til VG i høst at de ikke så hensikten.

- Jeg hadde håpet at Skiforbundet hadde bestemt seg for å legge frem utøvernes blodprofiler for da ville mange diskusjoner vært lagt døde. Jeg har sett blodverdiene på 90-tallet og ingen var i nærheten, unntatt ett tilfelle. Det var da May Helen Sorkmo fikk startnekt på et renn da hun var dehydrert i forbindelse med et høydeopphold, sier Stensbøl.

Han trodde helt til disse nye opplysningene han hadde sett det som fantes av blodverdier til norske topputøvere. Stensbøl sier ingen av disse ga grunn til mistanke.

- Mistenkelige løpere

- Derimot husker jeg fra prøve-OL 1997 jeg gikk rundt og noterte alle fasiliteter i forbindelse med OL året etter. Inne på legekontoret der lå det en liste som aldri burde ligget åpen. Der sto blodprofilene til mistenkelige langrennsløpere. På den listen er samtlige i ettertid avslørt som dopere. Jeg kan stå inne for at det ikke var noen norske navn på den listen, sier Stensbøl.

Stensbøl mener man skal ta den nye boken svært alvorlig. Han er rystet over de nye dopingopplysningene i norsk toppidrett.

- Ja, men det er veldig utydelig hvis jeg hørte det gjengitt riktig. Jeg vil høre mer konkret før jeg kommenterer det nærmere. Men dette skal man absolutt ta alvorlig. Jeg skal lese boken med stor interesse. Det er interessant at han kommer opp med dette.

- Hvor god kontroll hadde dere på hva som skjedde der ute?

- Vi gjorde veldig mye aktivt for å utvikle testprosedyrer. Jim Stray Gundersen som nå jobber i NASA ble ansatt og vi var aktive da på slutten av 90-tallet og begynnelsen på det neste tiåret. Fordi vi var klar over en del utlendinger som hadde altfor høye verdier, sier Stensbøl.

- Har lagt frem det vi har

Espen Graff kommunikasjonssjef i Skiforbundet skriver nå i en sms dette om Stensbøls uttalelse:

- Norges Skiforbund har lagt frem de verdiene vi har tilgang til.

Graff understreker at han bare har lest deler av boken til Drange

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder