GIKK NIF I SØMMENE: John G. Bernander og hans utvalgt ga i fjor Tom Tvedt & co. klare råd. Ut fra de nye reglene synes Bernander ikke det er rart at folk reagerer på de avslørte alkohol-bilagene i Norges Idrettsforbund. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Bernander om idrettstoppenes festbilag: – Ikke urimelig å reagere

Han ledet utvalget som vurderte Norges Idrettsforbunds praksis og åpenhet. John G. Bernander synes ikke det er rart at reaksjonene har vært sterke etter avsløringen av alkoholregningene

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Hvis du måler den tidligere praksisen i forhold til de standarder som nå er satt, er det ikke urimelig å reagere i ettertid, sier Bernander til VG.

Leste du? NIF inviterte til IOC-middag med vin til 1795 kr. per flaske

Innsynet i 16.000 NIF-bilag har skapt nasjonale bølger. Konjakk, magnumflasker og østers var noen av ingrediensene. Idrettstoppene feiret i 2012 Eirik Verås Larsens OL-gull i London med 54 flasker vin, 15 øl og 46 enheter sprit/likør.

– Hadde Norges idrettsforbund hatt de nye rutinene på plass, så hadde de ikke hatt de forklaringsproblemene de har vært oppe i den siste tiden, mener John G. Bernander.

Hør idrettspresidenten nekte å unnskylde seg for alko-regninger:

Den tidligere NRK-sjefen og NHO-direktøren avslår å kommentere enkelthetene som etter innsynet har opprørt mange både i og utenfor norsk idrett.

– Jeg vil ikke gå inn i det som er kommet frem nå, men vil stå for den anbefalingen utvalget kom med for praksis i fremtiden, sier han.

– Vi var veldig tydelige på at vår oppgave ikke var å drive revisjon. Men komme med råd om hvordan de burde behandle åpenhet og hvordan rapportere etter etablerte standarder i fremtiden.

VG-kommentatoren: Rognlien løper fra ansvaret

De nye alkohol-reglene ble innført 1. januar 2017. I mars nektet økonomisjefen å godkjenne en reiseregning fra tre NIF-ansatte som hadde vært i Østerrike i forbindelse med Special Olympics. De ville ha refundert en alkoholregning på omtrent 3000 kroner.

– Hvordan reagerer du på at idrettspresident Tom Tvedt nå i år gikk inn og godkjente en alkoholregning som var utenfor den nye standarden?

– Her har idretten sine egne organer som kontrollkomiteen og idrettstinget. De har ansvaret for å vurdere slike forhold.

Kulturministeren: – Et spørsmål om tillit

Norges idrettsforbund har uttrykt positivitet i forhold til de grepene utvalget hans foreslo i 2016. Blant annet mente Bernander & co. at det blir alt for uoversiktlig når Idrettstinget skal godkjenne pengebruken for fire år av gangen.

– Vi mente at årlige regnskap er sterkt å anbefale, sier John G. Bernander.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder