VM-sølv etter dramatisk oppløp: – En skandale

SPORT

LAHTI/OSLO (VG) Se videoen fra den høydramatiske kampen om lagsprint-gullet. Der havnet en beskjedent plassert russer i sentrum.

Publisert: Oppdatert: 03.03.17 19:52

– Vi kom 10 meter for langt bak i mål, men det var en episode i siste sving som jeg tror påvirket spurten litt, sa landslagstrener Kristian Hammer til VG etter sølv på lagsprinten.

For det ble spenning på oppløpet i Lahti. Johannes Rydzek og Magnus Krog kjempet om posisjonene i gullkampen.

Foran dem skulle langt mer beskjedent plasserte Russland inn til siste veksling - ved Samir Mastjev.

Russeren holdt innersvingen som Krog og Rydzek kjempet om og vek ikke unna. Rydzek havnet bak ryggen til russeren, mens Krog hadde fri bane forbi.

Krog valgte imidlertid å gi plass til Rydzek, da han beveget seg lenger ut i svingen.

Da begge var vel forbi russeren, klinket Rydzek til og sikret tysk gull. Japan tok bronsen.

– Jeg hadde sinnssykt fokus på at jeg skulle ta Rydzek. Når jeg kommer i siste sving er det plutselig en russer i løypen. Det dreier litt på fokuset og forstyrrer, sier Krog til VG.

– Kunne du vært smartere da du skulle passere russeren?

– Jeg kunne «gutsa» alt og tatt inneren. Men jeg har sett så mange skrekkscenario fra den svingen der. Det blir fokus-distrahering, det blir det.

Magnus Moan - som var Krogs makker på lagsprinten - var strålende fornøyd med sølv, og valgte å se tilbake på situasjonen med humor.

– Nei, jeg velger å se på det som at vedkommende er PR-kåt. Han har selvfølgelig ingenting der å gjøre. Hadde han ikke vært der så kan man alltid snakke om at både Tyskland og Norge kunne fått en bedre inngang, men sånn ble det, sa Moan til VG og la til:

– Men det ble fryktelig bra underholdning da!

Renndirektør Lasse Ottesen bekrefter overfor VG at russeren ble forsøkt tatt ut av løpet to ganger i løpet av sisterunden.

Sett denne? Skapet til Moan er fullt av sølvmedaljer

Hammer: – Det er en skandale

Fire ganger verdensmester i Lahti - Johannes Rydzek - sa følgende om sisterunden til VG.

– Det var en tøff en. Han trykket på fra start. Han hadde utrolig høy fart. Ned til stadion forsøkte jeg å ta innersvingen der russeren var. Det var nære på, men vi reagerte raskt begge to.

– Var du smartere eller raskere enn Krog?

– Kanskje litt av begge deler, smilte Rydzek.

Tyskeren måtte i hvert fall reagere raskt da dramatikken utspilte seg.

Se også: Moan hudfletter egne sjefer etter vraking

VG lurte på om landslagstrener Kristian Hammer var enig i NRK-ekspert Fred Børre Lundbergs bruk av ordet skandale om situasjonen.

– Det er jeg helt enig i. Jeg syns det er en skandale at det er andre som påvirket spurten, og at man blir forstyrret når man skal gjøre opp om gullet i et VM. Det er ikke bra i det hele tatt.

– Var Krog for snill på oppløpet?

– Det kan du godt si. Men han tar jo også et valg. Han tar jo ikke innersporet siden russeren hadde innersporet. Så det påvirker spurten, sa Hammer til VG.

Se også: Varsler oppvask etter VM-kollaps

Vil ikke legge inn protest

Er det aktuelt å legge inn protest?

– Nei, det er det ikke, svarte Hammer på VGs spørsmål, og la til:

– Rydzek gjorde ikke noe galt. De kriget til døra, men det er synd at arrangøren ikke klarer å fjerne ham.

Johannes Rydzek tangerte Bjarte Engen Viks rekord på fem VM-gull i kombinert onsdag. Fredag ettermiddag gjorde tyskeren rekorden til seg egen med sitt sjette.

– Jeg kan ikke tro at alt dette har skjedd, sier Rydzek om prestasjonen til VG, som sier han aldri ville klart det uten laget.

Sett denne? Grunnen til at Riiber ikke er med

Samlet kvartett

Norge var på skuddhold med tanke på medalje etter hoppdelen. 24,5 sekunder bak ledende Frankrike, men kun 6,1 sekunder bak bronseplasserte Japan og drøye åtte sekunder bak gullfavoritt Tyskland.

Tidlig på den andre av i alt ti etapper samlet den nevnte kvartetten seg.

Etter høy fart på de to åpningsetappene, ble farten lavere på de to neste. Det førte til at kvartetten ble til en kvintett da Østerrike også blandet seg inn i gullkampen i Lahti.

Etter en rolig åttende etappe, rykket Moan fra start på den niende. Sølv-grossisten fikk med seg Frenzel på bakskiene.

De andre konkurrentene ble hektet av, men ved veksling var det klart: Duellen stod mellom Magnus Krog og Johannes Rydzek på siste etappe.

Her kan du lese mer om