SJAKKFEBER: Magnus Carlsens VM-duell med Viswanathan Anand har fått enorm interesse i Norge. Men er det idrett den norske stjernen driver med? Foto: Ole Kristian Strøm, VG

Når skal idretten se hva den går glipp av?

Idrettspresident Børre Rognlien aksepterer ikke Magnus Carlsen som idrettsutøver, og rent formalistisk er han nok på trygg grunn. Men må det være slik?

 • Truls Dæhli
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hva mener du? Kom med dine synspunkter i bunnen av kommentaren!

Sjakk er ikke medlem av Norges Idrettsforbund, og målt etter hva Rognlien har uttalt er det heller ingen vits for sjakkforbundet å søke. Ifølge presidenten må det være et element av bevegelse om man skal oppfylle kravene idretten stiller, og sjakkspillere beveger seg ikke nok.

Skyttere, derimot, som enten ligger eller står, kan idretten tåle. Jeg ser ikke den store forskjellen, men et eller annet sted i skjæringspunktet mellom å ligge stille og trekke av et gevær, og å sitte stille og flytte en brikke på et brett, ser idrettspresidenten en avgjørende forskjell. Og slik går no dagan.

VG Direkte: Følg VGs sending fra sjakk-VM!

Det vil sikkert være mange som støtter Rognliens holdning, det norske synet på hva som er idrett har lenge hatt en snever tolkning, og fortsatt er det mange som mener at utøvere i utholdenhetsidretter er de eneste som oppfyller kriteriene fullt ut. Det har trolig en historisk forklaring, fordi utøvere med rim i håret ligger tettere opptil den norske turtradisjonen og sammenfaller med bildet av det mange vil kalle typisk norsk, men et blikk utover vil fortelle en helt annen historie. Og fremfor alt vil vi se at holdningen til sjakk i store deler av verden er helt annerledes.

At den internasjonale olympiske komiteen anerkjente sjakk som nytt medlem i 1999 er interessant nok, men det forteller

SJAKKPSYKOSE: Slik beskriver VG-kommentator Truls Dæhli det norske folks interesse for Magnus Carlsen. Foto: VG

kanskje mer om sjakksportens status som idrett/sport ute i verden at hele 115 nasjonale olympiske komiteer har gjort det samme. At sjakk var på det olympiske programmet inntil 1924, inntil sjakksporten brøt med det gjeldende amatørreglementet og åpnet for profesjonelle utøvere, sier også noe om at det norske synet på sjakk ikke nødvendigvis er gjeldende for alle. Sannsynligvis er det tvert imot.

Like fullt har idrettspresidenten vært tydelig avvisende til sjakksporten som medlem av den norske idrettsfamilien, og jeg synes han uttrykker seg uklokt. Ikke bare fordi han lener seg på en konservativ tolkning av ordet idrett, og slik gir dårlige signaler for behovet av fornyelse og endring som idretten trenger, men først og fremst fordi en åpning for sjakk ville ha vært til berikelse for idrettsbegrepet og hele idrettsbevegelsen. Her er det idretten som har alt å vinne, og det er pussig at presidenten ikke ser det.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Foto: VG/Faksimile


Jeg ville ha stått med åpne armer, om jeg hadde vært i hans sko. Av flere grunner. Å akseptere aktive sjakkspillere som idrettsutøvere ville ikke bare ha åpnet idretten for andre typer og andre ferdigheter, men også gitt gode muligheter for overføring av kompetanse. Jeg vil tro at ganske mange utøvere på høyt nivå i ulike idretter vil ha interesse av å høre hvordan Magnus Carlsen tenker og forbereder seg. Og som ville ha likt å ha ham som en del av idrettsfamilien.

Hvorvidt sjakksporten i Norge ønsker å bli en del av idretten, er høyst usikkert. Her er det delte meninger, fordi noen ser flere ulemper enn fordeler, men første betingelse er naturligvis at man faktisk er ønsket og føler seg velkommen. Det oppfatter jeg ikke at sjakksporten gjør ennå, og jeg forstår hvorfor.

Med nasjonen på vei inn i en sjakkpsykose, og sjakk på vei inn på det olympiske programmet, er det likevel trolig bare et tidsspørsmål før norsk idrett begriper sitt eget beste. Når Magnus Carlsen parkerer alt annet er det lett å se hva idretten går glipp av, og enda lettere å skjønne hvor dumt det har vært å klassifisere ham som uverdig fordi han ikke beveger seg nok. Det blir ikke bare snevert, men også ganske parodisk.

For det er ikke Magnus Carlsen som trenger idretten.

Det er idretten som trenger ham.

Les også

 1. Skiskytterstjernene har sjakkfeber - hyller Carlsen

  Ole Einar Bjørndalen (39) og Emil Hegle Svendsen (28) vant hvert sitt renn på Sjusjøen i helgen - og ladet opp til…
 2. Slik lader Carlsen for å avgjøre VM

  Chennai (VG) Svett, blid og opplagt kom Magnus Carlsen (22) i ettermiddag tilbake fra to timers fysisk trening.
 3. 90,5 prosent sjanse for Carlsen tar VM-tittelen

  CHENNAI/OSLO (VG) Etter å ha tvunget Viswanathan Anand (43) i kne for annen dag på rad, er det en overveldende…
 4. Sjakkens svar på superkjendisene

  CHENNAI (VG) Magnus Carlsen (22) blir sammenlignet med alt fra Mozart og Bach til Justin Bieber og David Beckham.
 5. Ekspert: - Nå ser Anand en vegg i Magnus

  CHENNAI (VG) Selv om halvparten av VM-matchen i sjakk gjenstår, er ekspertene enige om at det blir fryktelig vrient for…
 6. Storesøster blir i India for å hjelpe Magnus

  CHENNAI (VG) Magnus Carlsens storesøster Ellen forlenger India-oppholdet med tre dager. Hun er hans gode hjelper.
 7. Carlsen-seier etter grov Anand-feil

  CHENNAI / OSLO (VG) Magnus Carlsen (22) vant for andre dag på rad etter en høydramatisk avslutning på det sjette partiet…
 8. Sjakkeksperter: - Anand ser ikke bra ut

  CHENNAI (VG) Verdensmester Viswanathan Anand (43) så ut som en slagen mann på pressekonferansen i ettermiddag.
 9. - Carlsen presser blod ut av en stein

  CHENNAI (VG) Indiske medier er skeptiske etter at Magnus Carlsen (22) i går vant det viktige femte partiet mot…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder