PÅ PLASS: Bjørn Dæhlie, Inge Andersen og Eli Grimsby (fra venstre) var alle på plass da IOK offentliggjorde at Oslo er blitt kandidatby til OL i 2022. Foto:Denis Balibouse,Reuters

Nå er Oslo akseptert som OL-kandidatby

Norges Idrettsforbund: - Vil ta OL tilbake til røttene

Oslo er én av tre byer som har gått fra å være søker til kandidat for OL i 2022. Det offentliggjorde Den internasjonale olympiske komité (IOK) i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SJEF: Oslo 2022-direktør Eli Grimsby. Foto:Frode Hansen,VG

GENERALSEKRETÆR: Inge Andersen i Norges Idrettsforbund, her fra OL i Sotsji. Foto:Helge Mikalsen,VG

De to andre byene er den kinesiske hovedstaden Beijing og kasakhstanske Almaty.

Det annonserte IOK-president Thomas Bach på en pressekonferanse i Lausanne, Sveits i dag.

- Det er viktig at hver og en av søkerbyene reflekterer over egne visjoner og hvordan de kan sørge for en bærekraftig utvikling for anleggene etter at OL er over. Det har Almaty, Beijing og Oslo gjort, sier Bach, og legger til:

- Oslo ønsker å videreføre arven etter Lillehammer-OL i 1994, og ønsker å bidra til et mer aktivt samfunn.

Litt senere kom den endelige bekreftelsen:

- Vi har godkjent de tre byene som kandidater til OL i 2022, og vi er sikre på at OL i 2022 blir en suksess. Gratulerer, og lykke til videre, sier Bach.

Det var akkurat ordene Oslo 2022-direktør Eli Grimsby ønsket å høre.

- Jeg er veldig glad for at vi har kommet så langt, sier direktør Eli Grimsby til VG på telefon fra Lausanne rett før annonseringen.

Sammen med generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund og Bjørn Dæhlie er hun på plass i Sveits. Andersen beskriver kampen om OL som en stafett, og nå er det bare én etappe igjen.

- Nå har vi igjen den siste motbakken, og den heter Stortinget og statsgaranti. Så er det nye målet Kuala Lumpur den 31. juli 2015. Drømmen er at IOK der sier «The winner is Oslo», sier han til VG.

- Tilbake til røttene

I løpet av høsten avgjør Stortinget om OL i Oslo får den nødvendige statsgarantien på 35 milliarder kroner.

- Det skal vi jobbe knallhardt med, og jeg tror det er realistisk at vi får det til. Vi tror at Stortinget ser den verdiskapningen idretten står for nasjonalt og internasjonalt, og at et OL i Norge er for den yngre nasjonen som skal bygge landet, sier Andersen, og fortsetter:

- Norge vil bringe OL tilbake til røttene, i den forstand at OL vil komme til et vintersportsland og at vi har et naturlig forhold til idretten. I tillegg er budsjettet vårt på kun 10 prosent av hva Sotsji sitt lå på, og det er idretten som skal stå i fokus.

For å overtale Stortinget til å gi OL i Oslo statsgarantien, kreves det imidlertid en stor jobb. For opinionen er langt fra overbevist.

I forrige uke kom det fram at bare ett av åtte ungdomspartier støtter en norsk søknad, og oppslutningen blant Norges befolkning har vært dalende.

Nylig var bare 29 prosent positive med tanke på et OL i Oslo, viser en meningsmåling utført for Bergens Tidende.

- Sunn diskusjon

- Det var veldig skuffende tall, men vi får avvente over sommeren. Det er viktig med avstand til Sotsji, for siden publikum og media er opptatt av alle problemene der, så må vi komme over i en fase der vi får frem at slikt ikke vil oppstå i Norge, sa idrettspresident Børre Rognlien til VG for to uker siden.

En annen meningsmåling, utført av TNS Gallup, viser at oppslutningen er på 35,5 prosent, mens nei-siden har like under 50 prosent. Det betyr at nei-siden har gått ned fra 10 prosent etter at den lå på 60 prosent etter OL i Sotsji. De som svarte «ingen oppfatning» utgjør omkring 15 prosent.

- Det er definitivt en sunnhet i debatten angående størrelsen på lekene, men det at det har vært så mye oppmerksomhet, sier også noe om interesen for lekene, sier generalsekretær Andersen.

Konkurrenter borte

Det har ikke vært en stor hemmelighet at det var disse tre byene som kom til å ende som kandidater i kampen om å arrangere OL 2022.

Én etter én har andre konkurrenter falt fra, og senest var det ukrainske Lviv som trakk sin søknad på junis siste dag.

Før det har vraket også svenske Stockholm og tyske München blant flere sine OL 2022-planer.

Optimistisk direktør

Det har ført til at Oslo sitt kandidatur har blitt styrket, og OL-direktør Grimsby er positiv til at Norge kan vinne kampen mot Almaty og Beijing.

- Jeg er veldig optimistisk. Vi har etterlatt oss et veldig sterkt inntrykk, og hvis vi får et ja, er det et uttrykk for at IOK har anerkjent vår søknad som har fokus på gjenbruk og arenaer for fremtiden. Jeg tror Oslo står i en sterk posisjon, sier hun.

Dersom Stortinget gir OL statsgarantien som trengs, må det leveres en ny og endelig søknad i januar 2015. Og på IOK-kongressen i Kuala Lumpur den 31. juli 2015 annonseres byen som skal arrangere vinter-OL i 2022.

Konkurrentene

Almaty: Hørt om Alma-Ata? Dette er det nye navnet på den kasakhstanske byen. Blir eventuelt første OL i sentral-Asia. Mange arenaer er allerede klare. Var den første byen som bekreftet sitt kandidatur. Forsøkte også å få OL i 2014.

Beijing: Den kinesiske hovedstaden arrangerte sommer-OL så sent som i 2008, og kan bli den første byen som arrangerer både sommer- og vinter-OL. Stilles spørsmål om Asia kan bli tildelt nok et OL, etter at sør-koreanske Pyongchang skal arrangere vinter-OL i 2018 og japanske Tokyo er tildelt sommer-OL to år senere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder