ETTERLENGTET GULL: Kristoffer Brun (t.v.) og Are Strandli var i lykkerus etter finaleseieren i dag tidlig, norsk tid. Foto: Esther Verburg, roforbundet

Gullheltene får «feiringsnekt» av landslagstreneren

Første norske lagmedalje siden Sydney-OL i 2000

I morgen kan det være duket for mer medaljejubel for norske roere

(VG Nett) Are Strandli (25) og Kristoffer Brun leverte en superspurt og sikret Norges første gull i roing siden Olaf Tuftes OL-gull i Beijing for fem år siden. Men feiringen må de vente med.

Publisert:

- Det er et veldig viktig løp i morgen, så vi har lagt feiringen på is. Strandli og Brun har full respekt for at de bor vegg i vegg med de to som skal kjempe om gullet i morgen tidlig, sier landslagstrener Johan Flodin.

For i morgen kan det altså bli mer å feire for norske roere som har vært sulteforet på internasjonale triumfer de siste årene. Duoen i tungvekt dobbeltsculler, Kjetil Borch og Nils Jacob Hoff, vant sitt semifinaleheat fredag og ror søndag morgen en finale som kan ende med en ny norsk medalje.

Mens landslagstrener Flodin snakker med VG på telefon fra Changsu i Sør-Korea, kan det høres et voldsomt rabalder i bakgrunnen.

- Oi - der ble Kristoffer Brun nesten kastet i veggen. Det er det første møtet mellom gullvinnerne og tungvektsduoen, forklarer en lattermild Flodin.

Gullvinnerne lå lenge litt tilbake i feltet under dagens finale. Italia dominerte starten av løpet, men hadde brent kruttet alt for tidlig. Mot slutten var Norge helt uimotståelige og gikk i mål over sekundet foran sølvvinner Sveits.

De to 25-åringene jublet som gale etter 2000 fantastiske metere og sang etterpå «Ja vi elsker» for fulle lunger på seierspallen i Asia.

- Helt vanvittig! Vi gjorde akkurat som i semifinalen. Alt stemte. Dette var det perfekte løpet. Jeg har ikke ord, sa Strandli til NTB.

- Vi skulle ligge langt framme i starten. I midtpartiet var vi skikkelig kalde. Da det var igjen 750 meter skulle vi kjøre på skikkelig, men vi klarte ikke helt å holde igjen og startet kjøret litt før. Vi visste at Italia ville dabbe litt av etter hvert, og da de gjorde det visste vi at dette ville bli gull, forklarte Strandli.

Landslagstrener Flodin, som startet i jobben i januar, var ikke overrasket over medaljen.

- De har slitt litt teknisk tidligere i uken, men det har gått bedre dag for dag og jeg tenkte før dagens finale at dette kunne gå helt til topps, sier Flodin.

Uheldige i OL

Are Strandli fra Stavanger og Kristoffer Brun fra Bergen har satset tungt de siste sesongene.

I London-OL for litt over ett år siden var duoen uheldig med banetrekningen i semifinalen og gikk ikke til finalen. Strandli og Brun endte på 9. plass, men følte at de var gode for mer.

Det er 34 år siden sist Norge tok VM-gull i lettvekt. Arne Gilje og Pål Børnick vant VM-gull to år på rad på slutten av 70-tallet.

Tunge år

Norge vant sin forrige medalje i en lagbåt da Olaf Tufte og Fredrik Bekken tok OL-sølv i tungvekt dobbeltsculler i Sydney-OL for 13 år siden. Etter den tid har Olaf Tufte vunnet to VM- og to OL-gull i singlesculler.

Men den siste VM-medaljen (bronse) kom tilbake i 2007 og hans siste VM-gull ble tatt for 10 år siden. Han vant OL-gull i Beijing, men siden har ingen nordmann blitt bedre nummer fire i VM.

Nettopp derfor er den norske jubelen enorm i Sør-Korea nå. Gullet til Kristoffer Brun og Are Strandli er det store gjennombruddet til en ny generasjon. Olaf Tufte har et hvileår, men gjør muligens comeback neste sesong og blir med på satsing mot Rio-OL om tre år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder