MEKTIG: President i det internasjonale friidrettsforbudet, Lamine Diack, tror ikke Russlands nye lover mot homofile vil by på problemer. Her fra en pressekonferanse fredag, dagen før VM i friidrett i Moskva starter. Foto: AP Photo/Ivan Sekretarev

Idrettstopp om Russlands anti-homofile lover: - Null problem

(VG Nett) En av toppsjefene i den internasjonale olympiske komiteen, Lamine Diack, ber folk om å respektere de nye lovene mot homofile i Russland.

  • Herman Prein Moestue

Artikkelen er over seks år gammel

Utspillet kom fredag - dagen før VM i friidrett startet i Moskva.

I juli signerte president Vladimir Putin en lov som forbyr russere å diskutere homofiles rettigheter og forhold på steder der barn oppholder seg. Både russiske og internasjonale menneskerettighetsgrupper har kritisert loven kraftig.

- Jeg synes det overhodet ikke er et problem, sier Diack, som er president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og medlem i den internasjonale olympiske komiteen (IOC).

BAKGRUNN: Vil arrestere homofile utøvere og turister under OL

- Russland har sine lover. Hver idrettsutøver vil ha privatliv, så vi vil ikke oppfordre folk til å gjøre det ene eller det andre, fortalte han journalister fredag, ifølge CNN.

Han la til:

- Denne loven må respekteres. Vi er her for verdensmesterskapet, og jeg er ikke bekymret i det hele tatt.

Underskriftskampanje

I 2014 arrangerer Russland vinterlekene i byen Sotsji - ikke langt fra grensen til nabolandet Georgia, som Russland gikk til kortvarig krig mot i 2008.

Menneskerettighetsgrupper har allerede bedt den olympiske komiteen om å avlyse lekene. Onsdag fikk toppsjefene i Sveits en petisjon med 320.000 underskrifter rett i fanget.

President Jacques Rogge rykket etterpå ut for å understreke komiteens holdning til ytringsfriheten.

- Regelverket vårt er klart. En sport er en menneskerett og bør være tilgjengelig for alle, uavhengig av rase, kjønn eller seksuell orientering.

Ifølge den olympiske komiteen har russiske myndigheter bekreftet at den nye loven ikke gjelder idrettsutøvere eller turister under vinterlekene.

- Vi har fått løfter fra høyeste hold i den russiske regjeringen om at loven ikke vil ramme de som deltar eller de som kommer for å overvære lekene.

- Det vi kan gjøre, er å fortsette og forsikre oss om at lekene vil skje uten at idrettsutøvere, tjenestemenn, publikum eller media blir utsatt for diskriminering, skriver Rogge i en pressemelding.

Roser presidenten

Presidentens ord faller i svært god jord hos All Out, homobevegelsen som leverte underskriftskampanjen til den olympiske komiteen i Lausanne i Sveits.

GLAD: Lederen for homo-organisasjonen All Out, Andre Banks, er positiv til IOC-presidenten Jacques Rogges uttalelser. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

- Dette er den sterkeste og mest direkte uttalelsen vi har fått fra IOC. Den viser at komiteen lytter til den globale motstanden mot disse lovene og at den ber om ordentlige svar fra russiske myndigheter, sier grunnlegger og direktør Andre Banks i All Out.

Den russiske idrettsministeren Vitaly Mutko har bedt journalister om «å roe seg ned» før han forsvarte den nye loven.

- Denne loven er ikke ment å undertrykke noen personer ut fra religion, rase eller seksuell orientering, men å forby utspredelsen av ikke-tradisjonelle forhold mellom yngre generasjoner, sa Mutko på samme pressekonferanse som Lamine Diack.

Obama: - Bryter moralen

Tirsdag denne uken kritiserte USAs president Barack Obama lovene under tv-showet til Jay Leno. Det skjedde omtrent samtidig som han avlyste et personlig møte med Putin som skulle finne sted i september. Årsaken var først og fremst på grunn av Edward Snowden, som fikk innvilget asyl av Russland, men menneskerettigheter ble også nevnt.

- Jeg har vært veldig tydelig på at når det kommer til universelle rettigheter, uansett om du diskriminerer på bakgrunn av rase, religion, kjønn eller seksuell orientering, så bryter du den grunnleggende moralen som jeg tror du finner i alle land, sa Obama til Jay Leno.

Homofil idrettsutøver imot boikott

Mens den åpent homofile komikeren og skuespilleren Stephen Fry (55) har bedt om å avlyse lekene i Sochi, ønsker andre homoaktivister det motsatte.

IMOT BOIKOTT: Kortbaneløperen Blake Skjellerud sto frem som homofil i 2010, og er imot boikott av vinterlekene i Sotsji i 2014. Foto: AFP PHOTO / FILES / YURI KADOBNOV

- Jeg er helt imot boikott, sier kortbaneløperen Blake Skjellerup fra New Zealand til CNN.

- De olympiske lekene er veldig viktige for meg, og jeg vet at mange i likhet med meg har stått på hardt for å komme dit. Det er viktig at verden stiller opp i Sotsji og står forent sammen om dette spørsmålet, slik at vi kan kaste lys over, og diskutere, hva som skjer.

Den amerikanske kunstløperen Jonny Weir er gift med en russisk-amerikansk mann. Han forteller til CNN at sportsgrenen hans allerede er et uttrykk mot loven i seg selv.

- Jeg er allerede ganske kjent i Russland, så min tilstedeværelse vil tale for seg selv mot denne anti-propaganda-loven.

Les også

Mer om

  1. OL

Flere artikler

  1. Russisk minister om homobråket: - Vil beskytte barna

  2. Putin tillater demonstrasjoner under Sotsji-OL

  3. Putin avviser russisk OL-boikott - mener utestengelsen er politisk motivert

  4. - Vil ikke fengsle OL-deltakere

  5. Russisk sportsminister rasende: Politisk utestengning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder