NOK EN TRIUMF: Marit Bjørgen er skidronning på mange arenaer i løpet av sesongen. Hun har befestet stillingen i Holmenkollen gjennom mange år. Det skjedde også på tremilen søndag.

NOK EN TRIUMF: Marit Bjørgen er skidronning på mange arenaer i løpet av sesongen. Hun har befestet stillingen i Holmenkollen gjennom mange år. Det skjedde også på tremilen søndag. Foto:Fredrik Solstad,VG

Bjørgen har tjent 17 millioner kroner bare i premiepenger

Årets VM og verdenscup ga Bjørgen nærmere tre mill. i premiepenger

Tjener langt mer på de store sponsoravtalene

Samboeren har ikke hørt Bjørgen umotivert for videre satsing

HOLMENKOLLEN (VG) Marit Bjørgen (34) er blitt mangemillionær gjennom prestasjonene i sporet. Samboer Fred Børre Lundberg har ikke en dag i år hørt at hun er umotivert for å fortsette sin eventyrlige karriere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bjørgen vant i går igjen tremilen i Holmenkollen etter en skarp duell med lagvenninnen Therese Johaug på slutten. Nå går det flere uker før hun orker å tenke på om hun skal fortsette karrieren.

– Hun er på toppen av karrieren, er verdens beste skiløper og tjener gode penger. Jeg skjønner veldig godt hvis hun vil fortsette. Livet er langt i etterkant, sier Bjørgens samboer Fred Børre Lundberg til VG.

– Har du noensinne hørt at hun er umotivert til å fortsette?

– Nei. Det har jeg ikke. Kanskje et par dager etter sesongen i fjor da hun slet litt. Men det er naturlig rett etter at sesongen er ferdig. Hun imponerer meg med at hun er så motivert til videre satsing og det å bli bedre, sier Lundberg.

Tjener mest av alle

Før sesongen ble landslagstrener Egil Kristiansen enig med Bjørgen om at ingen av de to skulle snakke noe om fremtiden underveis i denne sesongen. I går var også Bjørgen lysten på å fortsette karrieren, men mener det blir feil å tenke på dette nå før hun får avstand til sesongen.

Og at Bjørgens karriere har blitt et eventyr økonomisk er også klart. Hun er den langrennsløperen i verden blant menn og kvinner som tjener best på idretten sin fra Det internasjonale skiforbundet i sporet.

– Det er ingen tvil om at hun har gjort det godt. Men det er veldig fortjent og hun har vært så fantastisk god over så mange år. Da skal man ha betalt for det, sier Lundberg.

Fra hun begynte med beskjedne 12.000 kroner i premiesjekk fra Det internasjonale skiforbundet i OL-sesongen 2002 har Bjørgen blitt den langrennsutøveren i verden som tjener klart mest i sporet.

- Veldig bra

Bjørgen har vunnet det som er å vinne sammenlagt denne sesongen og det gir solide summer inn på løperfondet der premiepengene blir satt. Opp gjennom karrieren viser gjennomgangen at Bjørgen har tjent 17 millioner kroner i premiepenger så langt i karrieren i VM og verdenscup.

– Det visste jeg ikke. Det er veldig bra. Men når man tenker på alle timene man har lagt ned gjennom 15-20 år, så blir det ikke så mye mer enn millionen i året, sier Bjørgen som i fjor var oppført med en formue på 24 millioner kroner, til VG.

Hun bekrefter at premiepengene er en mindre del av det hun totalt tjener i året. Formuen i ligningstallene økte i flere år med fem millioner kroner i året, men har variert ettersom hvor mye som blir tatt ut som inntekt.

Artikkelen fortsetter under bildet

HILSTE PÅ SAMBOEREN: Marit Bjørgen fikk en liten stund til å prate kjapt med samboeren Fred Børre Lundberg etter tremilstriumfen i Holmenkollen. Foto:Fredrik Solstad,VG

Fem store avtaler

Finansavisen skrev i fjor at hennes fem store sponsoravtaler ga henne rundt fem millioner kroner. Det er hennes klart største inntektspost. Utover det har hun også utstyrsavtaler og en avtale med Skiforbundet, som i likhet med Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby, etter det VG kjenner til gir rundt en million kroner i året. I år er det grunn til å tro at Bjørgen kan dra inn nærmere 7-8 millioner kroner totalt sett på avtaler og premiepenger.

Det var først etter suksessen under VM på hjemmebane i 2011 at hun virkelig begynte å hente de store inntektene totalt sett.

– Det er ikke pengene som er motivasjonen, men det å sette seg mål og jobbe mot det. Men det er klart at man får betalt for den jobbe man gjør og at dette er en kort periode i livet. Man lager seg muligheter for den dagen man er ferdig som langrennsløper også, sier Bjørgen.

Disse langrennsløperne tjente i følge NTB mest i premiepenger, i løpet av sesongen som nettopp er avsluttet:

Kvinner:

1) Marit Bjørgen ca. 2,7 mill. kroner, 2) Therese Johaug 1,3 mill., 3) Heidi Weng 900.000, 4) Ingvild Flugstad Østberg 600.000, 5) Maiken Caspersen Falla 450.000, 6) Stina Nilsson, Sverige 360.000, 7) Charlotte Kalla, Sverige 310.000, 8) Ragnhild Haga 260.000, 9) Astrid Uhrenholdt Jacobsen 230.000, 10) Elizabeth Stephen, USA 200.000.

Menn:

1) Martin Johnsrud Sundby 1,5 mill. kroner, 2) Finn Hågen Krogh 850.000 kroner, 3) Petter Northug 830.000, 4) Dario Cologna, Sveits 640.000, 5) Eirik Brandsdal 415.000, 6) Jevgenij Belov, Russland 370.000, 7) Calle Halfvarsson, Sverige 370.000, 8) Federico Pellegrino, Italia 300.000, 9) Sjur Røthe 260.000, 10) Anders Gløersen 240.000.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder