EM-DRAMA: Stepan Marjanjan kaster Stig-André Berge rundt på bryttematten i EM-finalen i Bucuresti. Kampen endte med teknisk fall til russeren. Dommer Tibor Palasti fra Ungarn følger nøye med. Foto: Gerhard Remus/Mattekanten

Berge knust i EM-finalen – hjem til «straffetrening»

Stig-André Berge (35) tapte på fall for russeren Stepan Marjanjan (27) i EM-finalen. Med 9–0 ble nordmannen utklasset etter en blodig start på kampen.

– Det er bare å komme seg hjem til «straffetrening». Jeg må få dette tapet bak meg, sier Stig-André Berge til VG.

Berge hadde to EM-sølv fra før (2007 og 2018). Begge gangene var han fryktelig skuffet etter finaletap. I Bucuresti i kveld slo han oppgitt hånden i matta etter noen fryktelige minutter. Han var helt sjanseløs i finalen i 63 kilosklassen.

– Nå har jeg tre EM-sølv, og alle gode ting er absolutt ikke tre i mitt tilfelle, sier Berge.

Armeneren Stepan Marjanjan med VM-gull (63 kg) i fjor – har tatt overgang til Russland – og bryter nå for sin nye nasjon i internasjonalt mesterskap på andre året. Og det ble en tøff kamp for Berge. Allerede etter et minutt fikk han et kutt i ansiktet, og blødde fra nesen i tillegg.

les også

Stig-André Berge med mindre muskler til sitt fjerde OL

Men langt verre for nordmannen var det at han kom poengmessig på hæla altfor tidlig. Marjanjan kjempet seg fort opp i en ledelsen på 5–0. Det gikk ikke lenge før det sto 9–0. Berge tapte på teknisk fall, og kampen ble avblåst.

– Han får meg ut av stilen med to ruller. Men resultatet spiller ingen rolle. 0–9 eller 0–2, det var gullet jeg var ute etter. På dag to av mesterskapet hadde jeg ikke samme stabilitet og intensitet, og jeg taper for verdens beste bryter, sier Berge.

For ett år siden ble han og kona Rosell Utne Berge (28) foreldre til Nicklas. To uker senere vant han sølvmedaljen i 63 kg. Nå, 12 år etter at han vant sin første EM-sølvmedalje i Sofia, var han klar for EM-finale i den rumenske hovedstaden i samme vektklasse.

Han hadde ikke gull i tankene, som han uttrykte det, på forhånd. VM i Kasakhstan 14. til 22. september er det eneste som teller i år. Mesterskapet i Astana gjelder som direkte kvalifisering til OL høsten 2020, der han vedgår at han må være en bedre utgave av seg selv for å ha en sjanse til gjenta 2016-triumfen.

Berge bekrefter overfor VG at han går ned til 60 kilosklassen i VM til høsten. Og han er ikke redd for at alderen skal hemme ham på veien mot Tokyo-OL neste år.

– Jeg er som vin, blir bare bedre med årene. Dessuten er jeg aldri skadet. Men det viktigste er at jeg ikke graver meg ned etter dette nederlaget. Det var tross alt min femte medalje i et internasjonalt mesterskap, sier Stig-André Berge.

PS! Tidligere lørdag tapte Anders Rønningen 1-2 i bronsekampen mot tyske Fabian Bernhard Schmitt i 55-kilosklassen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder