FRYKTER CORONA: Begge foreldrene til skøyteløper Hege Bøkko har fått påvist smitte av coronaviruset. Etterpå har både hun selv og samboeren Håvard Lorentzen vært syke. Foto: TV 2

Familien Bøkko hardt rammet av coronaviruset: – Veldig ubehagelig

Både moren og faren til skøyteløperen Hege Bøkko har fått påvist coronasmitte. Sannsynligvis er både hun selv og samboeren også smittet.

 • Bjørn Ekker

Artikkelen er over 196 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Skøyteløper og «Farmen kjendis»-deltager Hege Bøkko (28) deltok i månedsskiftet februar-mars i VM på skøyter i Vikingskipet på Hamar. Det gjorde også broren Håvard Bøkko (33), og på tribunen sto mamma Reidun (62) og pappa Eirik (65) og heiet på sin datter og sønn.

Pappa Bøkko spekulerer i om mesterskapet i Vikingskipet, som trakk til seg tilskuere fra flere nasjoner, er kilde til smitten. Tidligere denne uken slo Hol kommune, hvor Bøkko bor, alarm i forbindelse med åtte bekreftede smittede i kommunen.

– Vi kan ikke lenger si noe sikkert om hvor utbruddet kommer fra. Det kan være Vikingskipet og andre punkter, uttalte kommuneoverlege Geir Strømmen til VG mandag.

I risikosonen

– Pappa dro rett til en konferanse i Trondheim etterpå. Han begynte å kjenne det tirsdag 3. mars og bestemte seg for ikke å stille opp mer på konferansen, sier Hege Bøkko til VG.

Sett denne? Jennifer Haller var den første som fikk en dose med det som potensielt kan bli COVID-19-vaksinen hele verden venter på:

Etter hvert fikk også mamma Reidun symptomer på sykdom og på torsdagen bestemte Eirik, som er i risikosonen både i form av alder, samt at han er nyretransplantert, seg for å ringe legekontoret. Han var blitt mer bevisst over at coronaviruset ble mer og mer utbredt i Norge.

Hos legen skal han ha fått beskjed om at det sannsynligvis ikke var snakk om Covid-19. Han ble derfor ikke testet.

les også

Sandefjord-kaptein varsler permitteringer: – Får man seg en annen jobb, må man nesten ta den

– Ble litt redd

– Mamma var også dårlig, så de var hjemme fra jobb et par dager. På mandag følte begge seg bedre, så de dro på jobb. Mamma har høy terskel i forhold til sykdom, men jobber på skole, og ringte derfor legen for å spørre om hun skulle teste seg. Hun fikk også nei, forteller skøyteløperen.

Etter mye fram og tilbake fikk moren testet seg for viruset. Den viste seg å være positiv. Det samme gjaldt mannen Eirik noen dager senere.

les også

Coronasyke i Norge: Slik er det å være smittet

Pluss content

– Jeg ble litt redd. Når man får det påvist vet man jo ikke hvor mange man har smittet. Og jeg visste at jeg sannsynligvis også var smittet – samtidig som jeg også hadde vært i kontakt med mange folk, sier Hege Bøkko.

Det tok over én uke fra moren fikk de første symptomene til hun fikk påvist smitte. I løpet av den tiden kjente datteren at hun brygget på noe.

les også

Frp-Åshild coronasmittet – merket muskelsmerter

– Da var det bare å isolere seg hjemme, sier 28-åringen, som er bosatt i Bergen sammen med skøyteløper-samboeren Håvard Lorentzen (27).

– Tenker mest på andre

VG har også vært i kontakt med skøyteløperens pappa, Eirik Bøkko, som naturlig nok ikke synes det er noe hyggelig å være i risikosonen og samtidig bli smittet av det fryktede viruset.

SYK: Hege Bøkkos pappa, Eirik Bøkko, gikk i flere dager med influensasymptomer uten å få sjekket seg. Da han først fikk sjekket, viste det seg at han er coronasyk. Foto: Privat

– Det jeg tenker aller mest på er alle de andre jeg kan ha smittet, for jeg føler meg ikke så dårlig at jeg er redd for meg selv. Men det er ikke behagelig å være en av de første i landet som har fått corona og med det være en «smittefare», med tanke på at jeg ikke ble isolert tidlig. Det er veldig ubehagelig, sier han.

– Vi kunne selvsagt tatt enda flere forholdsregler enn hva som er anbefalt, men føler man seg frisk nok, går man liksom på jobb.

Til VG understreker han at han ikke klandrer lege eller helsevesen for at hverken han eller Reidun fikk testet seg tidligere.

– De hadde på den tiden sikkert forordninger om at det ikke var nødvendig, mener han.

les også

Regjeringen ønsker store krise-fullmakter – foreslår ny coronalov

– Hvordan har du opplevd sykdomsforløpet?

– For min del har det gått mest i feber, ubehag og hoste. Typisk influensalignende sak. Etter hvert følte jeg meg bedre, men så ble jeg litt dårligere igjen. I den andre fasen var det mest slapphet og ubehag. Hadde jeg anstrengt meg nå, så ville jeg begynt å hoste med én gang, forteller han.

– Høyst sannsynlig smittet

Den uka foreldrene begynte å bli syke var Hege Bøkko hjemme hos dem på hjemplassen Hovet i Hol kommune.

Etter at foreldrene fikk påvist smitten, tok hun raskt kontakt med en lege i Olympiatoppen, men det var på et tidspunkt da det var innført restriksjoner mot at friske personer med milde symptomer skal testes.

SNAKKER UT: Den profilerte skøyteløperen Hege Bøkko mener selv at hun sannsynligvis er corona-smittet. Det er beskjeden hun har fått fra sin laglege også. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix

Dermed vet hun fortsatt ikke med hundre prosent sannsynlighet om hun er smittet eller ei.

– Men jeg har snakket med laglegen, som sier at jeg høyst sannsynlig er smittet.

Kan ha smittet kjæresten

De siste dagene har kjæresten Håvard Lorentzen også ligget rett ut med feber og hodepine.

les også

Coronaviruset: Tre døde onsdag

– Det er garantert jeg som har smittet ham. Selv har jeg bare hatt milde symptomer, jeg har vært rar i kroppen uten at det har slått skikkelig ut. For noen dager siden gikk jeg litt oppi skogen ved huset vårt der det aldri er folk, men med én gang jeg fikk litt puls begynte jeg å hoste. Nå føler jeg meg mye bedre.

Kjæresten har det imidlertid vært verre med, erkjenner hun.

– Han har slitt med lungene, vært slapp og har hatt feber. Og veldig vondt i hodet. Det startet med lungene, så kom feberen. I går, tirsdag, var nok den verste dagen. Han våknet opp med ganske høy feber og måtte sove halvannen time midt på dagen.

les også

Nærmere 1500 coronasmittet: Slik har kommunene endret testingen

– Kan ikke klandre seg selv

Landslagsløperen bedyrer at hun aldri har vært redd for sin egen eller kjærestens del. Men hun innrømmer at hun har vært bekymret for moren og faren.

– De er over 60 år, og pappa er nyretransplantert mens mamma bare har én nyre. Mamma bekymret meg mest, siden hun har vært den sykeste av oss. Man vet jo ikke om de plutselig ikke får puste.

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Hege Bøkko røk søndag ut av «Farmen kjendis» etter å ha tapt tvekampen mot Mia Gundersen. Programmet ble spilt inn i fjor sommer. Foto: Alex Iversen, TV 2

Både Eirik, Reidun, Hege og Håvard har den siste tiden vært, og er fortsatt, i full isolasjon hjemme.

– Man kan liksom ikke klandre seg selv for at man har vært rundt folk. Mamma og pappa dro til legen, som konkluderte med at det ikke kunne være corona. Og da hører man jo på det.

Får slengbemerkninger

Etter at det ble kjent i den lille bygda at foreldrene Bøkko er corona-infisert, har de opplevd slengbemerkninger fra personer som mener at de burde vært mer forsiktige.

les også

Sp og Frp: Krever kriseløsning for å sikre norske nøkkelbedrifter

– Alle kjenner alle i bygda, og noen tenker ikke helt klart. Det var én som sendte en melding på Facebook-veggen til mamma og pappa. «Takk for at dere ikke brydde dere om corona. Det setter vi pris på». Med en kysseemoji bak. Det gjorde meg ganske irritert og sur, så jeg følte jeg måtte svare.

For:

– Man blir lei seg på deres vegne. Og da klarer jeg ikke holde helt kjeft, forklarer 28-åringen, som er klar på at foreldrene ikke kunne gjort så mye annerledes med tanke på at de ikke ante at de var syke av viruset.

– Det beviser bare hvor uvitende folk er. Det er forventet å oppleve noen tullinger, og sånn blir det ofte på bygda når man er blitt en litt offentlig person. Men det er bra at de aller fleste har forståelse, forteller Bøkko, som regner med å være helt isolert i en drøy uke til.

Nå har Hege Bøkko, som har bachelor i Folkehelse, sendt avgårde en søknad til Helse Bergen om å få bistå om de trenger hjelp i ukene som kommer.

Les også

 1. Frykter Rita (102) skal bli corona-smittet: – Det vil hun ikke tåle

  Pasientombudet er bekymret for om eldre og syke som bor hjemme får tilstrekkelig og smittefri hjelp.
 2. Forskeren om «Debatten»-kritikken: – Jeg håper fokuset fremover kan være på sak og ikke person

  Etter at forsker Gunhild Alvik Nyborg stilte opp på «Debatten» om coronaviruset har reaksjonene vært mange.
 3. Torbjørn Røe Isaksen er corona-smittet – var på regjeringsmøte mandag

  Tirsdag kveld fikk arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) beskjed om at han er smittet av coronaviruset.
 4. Ber regjeringen vurdere stengte skoler til over påske

  Politikere fra både Ap og Frp ber regjeringen og helsemyndighetene vurdere skolestengning til i hvert fall over påske.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sport
 3. Skøyter
 4. Sykdom
 5. Folkesykdommer
 6. Håvard Lorentzen

Flere artikler

 1. Lorentzen trolig corona-smittet: – Angriper lungene mer enn vanlig

 2. Skøytestjernen var trolig corona-syk: – Redd for varige mén

 3. Ny Ullevål-ansatt corona-smittet – flere titalls testet

 4. Coronavirus påvist i Sverige

 5. Ytterligere én ansatt smittet på Ullevål

Fra andre aviser

 1. Her sjokkerer Bøkko skøyteverdenen. 11 år senere forteller han hemmeligheten bak den slu planen.

  Bergens Tidende
 2. Wuhan-viruset kan smitte innen 15 minutter

  Fædrelandsvennen
 3. 26 personer er døde, og over 830 er bekreftet smittet. Dette vet vi om det nye lungeviruset.

  Aftenposten
 4. Ni spørsmål og svar om coronaviruset

  Bergens Tidende
 5. Tromsø-kvinne smittet av koronaviruset

  Fædrelandsvennen
 6. Debatt: – Slik forsto vi at vi hadde korona

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no