Semifinalen endte i tåreflom: – Dette gjør ekstra vondt

OSLO/KUMAMOTO (Norge - Spania 22–28) Norge gikk på en real smell mot Spania. Dermed blir det bronsefinale mot Russland søndag. Det er lenge siden Stine Bredal Oftedal har grått så mye etter en kamp.

– Det er veldig lenge siden. Jeg gråt ikke etter tapene i EM i fjor, sier kapteinen til VG.

– Dette gjør ekstra vondt, legger hun til.

– Men jeg føler meg bare så tom. Vi har jobbet så bra sammen og skapt et kollektiv som skal snu ting når vi sliter. Og så er det akkurat det som ikke skjer i den kampen vi skal gjøre det i, forklarer hun etter å ha tatt med seg tårene inn i garderoben et lite kvarter, sier hun og trekker pusten.

– Det ble veldig mye for meg en periode der, sier seiersvante Bredal Oftedal som spilte ett år uten tap frem til nederlaget for den andre VM-finalisten Nederland i forrige uke.

Spania er klare for sin første VM-finale, mens Norge skal spille for sin fjerde VM-bronse.

Se høydepunktene fra kampen her:

Gulldrømmen glapp lenge før sluttsignalet gikk for de norske håndballdamene i Japan fredag ettermiddag. Spania vant til slutt stort. Og da ble det mange tårer for kaptein Stine Bredal Oftedal, som fikk trøst av lagvenninnene etter kampslutt.

– Det er lite som funker for oss i dag, og meg selv inkludert. Det vil seg ikke. Vi sliter med å få tak i ballen. Største feilen i dag er tekniske feil og bomskudd, sier Oftedal til TV3 mens tårene trillet etter kampen.

Hun gjorde fem feil og bommet på to straffer og tre andre skudd. veldig lite stemte.

– Det blir veldig frustrerende og vi kommer oss ikke ut av det, sier Oftedal til VG.

– Det kunne se ut som om Spania knekte «Stine-koden»?

– Det de var aller best på var å skape urytme hos oss. Det blir litt vanskelig for meg og, jeg får det ikke helt til, svarer Oftedal.

Ser fremover

Camilla Herrem vet ikke helt hva som gikk galt, men forteller at det ble for mange bomskudd.

– Man har det jo drit nå da, sier Herrem til VG.

Heidi Løke har allerede begynt å se fremover.

– Vi står sammen. Vi vinner og taper sammen. Vi har vist det før at selv om vi har hatt noen dårlige kamper, så har vi klart å snu det. Vi spiller tross alt for en bronsemedalje, sier Løke til VG.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson tok seg godt tid til spørsmål etter nederlaget.

– Vi tapte mot et bedre lag, det er min umiddelbare tanke. Et mer helstøpt lag. Vi kommer ikke opp på det nivået vi trenger, sier han på TV3s sending.

Etter 20 minutter hadde Spania sendt av gårde det første virkelige skremmeskuddet i semifinalen: De ledet 10–6.

Anført av Alexandrina Barbosa som scoret gang etter gang, tilsammen fikk hun syv nettkjenninger, dundret de spanske damene respektløst i vei. Men de norske damene tok seg sammen og gikk til pause med uavgjort (13–13).

Straffebom

Etter pause åpnet spanjolene godt, og hadde kjapt en tremålsledelse (14–17). På 16–18 hadde Oftedal en kjempesjanse til å redusere da hun var gjennom helt alene med keeper etter en kontring, men hun satte ballen utenfor, istedet økte Spania til tremålsledelse.

Landslagstreneren tok selvkritikk på bruken av Oftedal. Han mener spanjolene var godt forberedt på hvordan de skulle ta henne, og lyktes langt på vei godt med det.

– Det ble vel mye Stine. Det var ikke hennes feil. Det var min feil, sier Hergeirsson til TV3.

Spanjolene bare kjørte på og et kvarter før slutt ledet de med seks mål. Da tok landslagstrener Thorir Hergeirsson timeout.

På stillingen 18–23 bommet Marta Tomac på straffe. Det var rett og slett blytungt på gulvet for de røde og blå.

Noen minutter senere fulgte Bredal Oftedal opp med nok en straffebom på stillingen 19–25. Dette var Spanias kamp. Alt stemte, kontringene, avslutningene, keeperspillet - de hadde gløden, viljen og flyten.

Landslagstreneren vil ikke svare på om han blir «ut-coachet» av den spanske landslagstreneren.

– Det får andre bedømme, sier Hergeirsson til TV3.

les også

Solberg kan ødelegge bursdagen til lagvenninnen

Malin Aune ble norsk toppscorer med fem mål.

Og nå møter altså Norge Russland i bronsefinalen. For tidligere fredag slo Nederland gull-favoritt Russland 33–32 i den andre semifinalen. Russland var ubeseiret i VM før ettmålstapet for Nederland.

Norge er blitt verdensmestere i håndball tre ganger, første gang var for 20 år siden, deretter i 2011 og 2015. Norge har også tre VM-bronse (1986, 1993 og 2009), søndag kan de hente den fjerde.

Norge tapte 28–30 mot finalist Nederland 6. desember i gruppespillet. Norge ledet 18–14 til pause, men så raknet det for de norske damene. Fredag raknet det igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder