Her tennes Vancouver-ilden

(VG Nett) OL-ilden til vinterolympiaden i Vancouver i 2010 ble tent på Olympen i Hellas i dag.

Artikkelen er over ti år gammel

Utenfor Hera-tempelet brukte en kvinnelig skuespiller utkledd som en prestinne fra antikken et buet speil og solen til å antenne en sølvfakkel, skriver den canadiske rikskringkasteren CTV.

Etter en times lang høytidelig seremoni sendte hun den olympiske ild videre til den greske storslalomkjøreren og OL-veteranen Vassilis Dimitriadis, som løp den første etappen med fakkelen.

VGTV:Her tennes OL-ilden

Seremonien ble passet på av et stort politioppbud fordi myndighetene fryktet at dyrevernsaktivister ville forsøke å aksjonere, ifølge nyhetsbyrået AP. Aktivistene er rasende på Canadas praktisering av selfangst.

Pro-tibetanske demonstanster klarte å komme seg inn under seremonien og skapte kaos under tenningen av OL-fakkelen til sommer-OL i Beijing i 2008.

Skal nær nordpolen

Fra tempelet skal flammen bæres i åtte dager gjennom Hellas, før den skal overrekkes til canadiske representanterer på den restaurerte antikke Panathenaea stadion i Athen.

Ilden skal så flys til OL-byen Vanouver i Canada den 30. oktober. Derfra skal den i løpet av 106 dager bæres på langs og på tvers gjennom det gigantiske landet.

OL-ilden skal blant annen innom skogvokterstasjonen Alert i Nunavut. Stedet ligger bare 80 mil sør for nordpolen og er verdens nordligste permantente bosetning.

Etter å blitt båret 45 000 kilometer gjennom Canada, vil den olympiske ilden så ankomme Vancouver igjen den 12. februar 2010 til den offisielle åpningsseremonien for det 21. vinter-OL gjennom tidene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder