SKUFFET: Jorodd Asphjell, her etter en skuffelse under OL i Sotsji i 2014, beklager kulturen som har rådet i toppen av norsk idrett. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

NIF-topp beklager: – Finnes ingen unnskyldning

Styremedlem Jorodd Asphjell legger seg flat etter avsløringene om pengebruken i Norges idrettsforbund.

Artikkelen er over to år gammel

Asphjell har sittet i NIF-styret siden 2011. Nå viser en lang rekke medieoppslag hvordan det har blitt brukt enorme summer på PR-rådgivning og alkohol i toppen av norsk idrett i denne perioden.

Omdømmekrisen er total på Idrettens Hus på Ullevål. Stortingspolitikere fra samtlige partier rister på hodet.

Samtidig har en beklagelse sittet langt inne hos idrettspresident Tom Tvedt. Nå kommer den i det minste fra et av medlemmene i styret hans.

– Det er bare å beklage. Slik har kulturen vært. Det har vært mange spesielle arrangementer, som OL, men det finnes likevel ingen unnskyldning. Det viktig at reglene nå endres. Skal man drikke alkohol utover et glass vin til maten, må man betale selv, sier Asphjell til VG.

Så du denne? Kulturministeren om NIF: – Alvorlig bekymret

Han var visepresident i fire år, før han ble ordinært styremedlem i 2015. Trønderen har reist på OL og jobbet for Oslo2022. Han har vært en del av det indre livet i toppen av norsk idrett gjennom mange år. Han er også stortingspolitiker for Ap.

Han har tidligere uttalt at han mente at full offentliggjøring av alle reiseregninger kunne svekke idrettsmakten utenfor Oslo.

– Vi må ikke få en praksis der mediene driver dyneløfting, med spørsmål om hvem du har bodd på rom sammen med, hvor mange retter en spiser og hvor dyr hver enkelt vinflaske har vært, og så videre, uttalte han til Adresseavisen i april 2016.

Konfrontert med dette i dag, sier Asphjell at «ingangen til intervjuet den gangen handlet om reisekostnader og bilag knyttet til styremøter i NIF».

– Vi kan ikke ha det sånn at det blir en debatt rundt det at en fra Finnmark har en høyere reiseregning enn de andre, fordi vedkommende kanskje må reise én dag tidligere enn resten når det er styremøter. Folk må ikke kvie seg for å påta seg verv, hevder NIF-toppen i dag.

Nå mener han det er viktig å iverksette tiltak som viser at man mener alvor.

– Vi har andre retningslinjer i dag enn tidligere. De må vi etterfølge selv. Det er helt nødvendig. Så kan man bare håpe at vi gjenvinner noe av tilliten. Det vil ta lang tid, sier han.

– Er det i det hele tatt mulig med dagens styre?

– Det er vanskelig for oss i styret å vurdere oss selv. Men det vil iallfall kreve at vi er åpne og tilgjengelige, sier Asphjell.

Fikk du med deg? NIF-styret betalte 312 000 for å «bygge lag»

Han sier situasjonen er tung for dagens NIF-styre. De har ifølge Asphjell vært tilnærmet lammet i hele den inneværende perioden.

– Jeg er overrasket over mye av det som har kommet frem i det siste. Det har vært en utstrakt bruk av konsulenttjenester her… Vi har ikke etterspurt bilag i styret, men forholdt oss til budsjettet. Vi burde kanskje vært flinkere på å følge opp slikt.

– Men du har jo sittet i styret siden 2011, og vært tett på dette miljøet i mange år?

– Jeg skulle vært tydeligere. Jeg kunne stilt spørsmål som «hvem betaler», «hva ligger i disse kostandene»? Norsk idrett har styrket rammevilkårene voldsomt i denne perioden, og da har det kanskje blitt slik at når man har lagt frem et regnskap som er innenfor budsjettet, så «har det vært greit».

Ta en titt på denne: Dæhlie fikk betaling av NIF for å stille opp på Senkveld

Asphjell var selv til stede under middager i NIF-regi under OL i London i 2012. Der brukte man i løpet av én uke 237.000 kroner på én restaurant.

– Men om man ser på antallet mennesker som deltok, så blir kuvertprisen godt innenfor statens satser, sier Asphjell.

– Men da vinkler du slik NIF ønsker, for på en av middagene var det 33 deltakere som kjøpte 54 flasker vin, 46 øl og 16 enheter sprit?

– Og sånn skal det ikke være, mener styremedlemmet.

– Hvorfor kan ikke idrettsledere betale alkoholen sin selv, om dere har behov for å drikke én flaske vin hver?

– Jeg er helt enig. Et glass vin til maten er greit, men utover det bør styret betale selv.

VG vet at det er intern misnøye i dagens NIF-styre. Og i både kretser og særforbund øker den interne kritikken mot idrettspresident Tom Tvedt.

Så du denne i går? NIF-styremedlem: – Tilliten til ledelsen er særdeles tynnslitt

Styremedlem Anne Berit Figenschau tok noen sekunders betenkingstid da iTromsø i går spurte om hun har tillit til Tvedt.

Til slutt svarte hun «Det er ikke jeg som skal velge eller avsette styret. Det er det idrettstinget som gjør».

På samme spørsmål svarer Jorodd Asphjell:

– Jeg tror ikke det handler om Tom Tvedt, men styret som kollegium. Dette må andre vurdere. Styret har tillit så lenge organisasjonen har tillit til oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder