Koss beholder rekordene

Nagano: Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) ønsker egne rekordnoteringer for klappskøyter. Det betyr at Johann Olav Koss beholder verdensrekordene på 5000 meter og 10 000 meter - med faste skøyter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Klappskøytene har revolusjonert skøytesporten. Rekordene har falt etter tur, og i løpet av OL er det satt fem verdensrekorder. Så langt er det bare rekordene på 500 meter og 3000 meter for menn som har overlevd klappskøytene.

- Jeg har bedt om en oversikt med fire forskjellige verdensrekordlister, sier ISU-president Ottavio Cinquanta. Det betyr at rekordlistene skal vise om rekordene er satt innendørs eller utendørs, og om utøverne har brukt klappskøyter eller faste skøyter.

Nederlenderen Gianni Romme knuste Koss' 10 000 meterrekord fra Hamar med 15 sekunder i Nagano. Skøytenes betydning var udiskutabel.

- Med all respekt for Romme, synes jeg at det bør gå klart fram i rekordlistene våre at Koss gikk sine løp uten klappskøyter, sier ISU-sjefen.

Klappskøyten tillater at hælen på skoen løfter seg fra skøyten. Dermed forlenges kontakten med isen, og det øker løperens skyvekapasitet.

- Det går ikke an å sammenligne de gamle tidene med våre. Koss gikk på vanlige skøyter. Klappskøytene har tilført sporten en ny dimensjon, sa Romme.

På kvinnenes 5000 meter ble en barriere brutt ved hjelp av klappskøytene. Tyskerne Gunda Niemann-Stirnemann og Claudia Pechstein gikk under sju minutter, og Pechsteins verdensrekord lyder på 6.59,65. Geir Karlstads vinnertid på distansen fra Albertville-OL for seks år siden ville bare holdt til tredjeplass blant kvinnene i Nagano. Men han gikk utendørs og på faste skøyter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder