PÅ HAMAR: Paulien van Deutekom i aksjon i Vikingskipet under VM i 2009. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Verdensmester på skøyter død, 37 år gammel

Verdensmesteren på skøyter i 2008, nederlandske Paulien van Deutekom, er død, bare 37 år gammel. Hun etterlater seg mann og ett år gammel datter.

Den tidligere idrettsstjernen døde av lungekreft.

Paulien van Deutekom hadde sitt desiderte toppår i 2008, da hun slo lagvenninnen Ireen Wüst i kampen om VM-gullet i Berlin, og også fikk med seg sølv i europamesterskapet.

– Hun var aldri eksepsjonelt talentfull, men oppnådde likevel enestående prestasjoner. Hun var et bevis på at en vanlig person kan gjøre eksepsjonelle ting, sier den tidligere skøytestjernen Erben Wennemars til den statlige kringskastingen NOS. Han var lagkamerat med henne i TVM.

les også

Bøkko jakter vilt for å orke skøytekjøret

Maren Haugli, som konkurrerte mot van Deutekom, sier at hun mottok dødsbudskapet med «sjokk og vantro».

– Det er forferdelig trist. Hun var et stort idrettsmenneske og jeg husker henne som ei veldig jordnær og blid jente. Og et arbeidsjern som jobbet knallhardt for resultatene. At hun nå er borte, er uforståelig. Mine tanker går til hennes nærmeste familie og venner, sier Haugli.

Hege Bøkko er også i sorg:

– Utrolig trist. Jeg husker henne som en meget god skøyteløper da jeg kom inn i verdenscupsirkuset i 2008. Mine tanker går til de etterlatte, og spesielt hennes kjæreste og datter, skriver Bøkko i en melding til VG.

les også

Norges skøyteløpere må betale egenandel for å gå verdenscupen i Polen

I VM 2008 gikk van Deutekom ekstremt jevnt med 5. plass på 500 meter, seier på seier på 3000 meter, 2. plass på 1500 meter og 3. plass på 5000 meter. Det holdt til gull sammenlagt. Sven Kramer vant herreklassen i det samme mesterskapet – foran Norges Håvard Bøkko.

Hun var ikke en av de store stjernene opprinnelig, men fikk i 2006 lov til å trene sammen med Renate Groenewold og Ireen Wüst under Gerard Kemkers i TVM-laget. Men van Deutekom overrasket alle og gjorde store fremskritt – helt fram til VM-gull, takket være hardt arbeid. Hun ble senere overtrent og klarte aldri å komme tilbake til det nivået. van Deutekom la opp som 31-åring i 2012.

les også

Sjekk OL-gullvinnerens luselønn etter to 3.-plasser

Siden har hun blant annet jobbet som ekspert for den nederlandske TV-kanalen NOS. Hun var også med i et kjent realityprogram, som blant annet ble innspilt i Norge.

Lagvenninnen og konkurrenten Ireen Wüst deler sine følelser på Instagram:

– Jeg er stolt av deg. Du kjempet så modig i en urettferdig kamp, skriver Wüst og fastslår at hun kommer til å savne «Buuf», som hun kaller van Deutekom.

Wüst skriver også at hun har lært så mye av van Deutekom, ikke minst å se det positive alltid.

les også

Håvard Lorentzen tok sesongens første pallplass på 1000-meter

– Vi visste at Paulien var dårlig, men det er sjokkerende at hun er død i så ung alder, sier Herman de Haan, direktør i det nederlandske skøyteforbundet KNSB, i en pressemelding.

– Skøytesporten mister en stor idrettskvinne og fremfor alt et flott menneske. Hun var en utmerket ambassadør for sporten.

– Paulien hadde alltid et smil om munnen, skriver Algemeen Dagblad-journalisten Thijs Zonneveld i et minneord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder