I NORGE: Ståle Solbakken holdt i dag et foredrag i forbindelse med Idrettsgallaen på Hamar. Foto: Joachim Baardsen/VG

Solbakkens oppfordring: – Foreldre må holde kjeft

HAMAR (VG) Ståle Solbakken (49) og Gjert Ingebrigtsen (51) er sterkt uenige i synet på deler av norsk talentutvikling, men suksesstrenerne har også et felles budskap til idrettsforeldre.

Publisert:

– Foreldre må holde kjeft under kamper, sier Solbakken.

– Der er vi helt enige. Hvis foreldre ikke klarer å holde kjeft når barnet deres driver med idrett, må de heller holde seg hjemme. Hvis ikke gjør de barna sine en bjørnetjeneste, sier Ingebrigtsen til VG.

De er to sterke personligheter som har hatt enorm suksess på hver sin arena. Mens Solbakken for evig vil være helt i Danmarks hovedstad etter blant annet å ha ledet FC København til syv seriemesterskap og flere internasjonale bragder, står Ingebrigtsen bak tre av norgeshistoriens mest imponerende friidrettsutøvere. Lørdag kveld er sistnevnte også nominert i kategorien «Årets trener» på Idrettsgallaen.

HYLLET: Solbakken ble feiret av egne spillere etter at FCK vant den danske cupfinalen i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

– Foreldre må holde seg unna

Lørdag engasjerte Solbakken og Ingebrigtsen et par hundre publikummere i Hamar kulturhus med hvert sitt innholdsrike foredrag.

Der kom det tydelig frem at de har ulik oppfatning av hvor tidlig barneidretten bør spisses, men at det er enighet om at foreldre må unngå å blande seg inn i organisert aktivitet.

– Det er et problem at foreldre er for engasjerte. De må passe på at de ikke legger et press på barna som gjør at de føler de har hatt en karriere allerede som 17-åringer. Hvis mange føler at det har vært for mange opp- og nedturer for tidlig, slutter dem, sier Solbakken til VG.

Han har selv tre barn i alderen 13–21 år. 17 år gamle Markus er fast på et HamKam-lag som rykket opp til Obos-ligaen forrige sesong og sees på som et av Norges mest spennende fotballtalenter. Solbakken senior innrømmer å ha blitt overivrig selv noen ganger i ungenes oppvekst, men han har bevisst unngått å trene barna sine.

Så du? Se hva Solbakken syns om norske «Mål-Pål»

– Skremmende

Syvbarnsfar Ingebrigtsen mener hovedproblemet med foreldreinvolvering er knyttet til egne unger. Han har selv trent Henrik (26), Filip (24) og Jakob (17) til VM- og EM-medaljer.

Men så lenge brødrene var en del av et organisert system, blandet han seg ikke inn, ifølge ham selv. 51-åringen mener det handler om respekt.

– I hovedsak blir det et problem for egne barn hvis du blander deg. Hvis foreldre har tanker rundt egne barns utvikling, må de heller ta konsekvensene av det – ikke plage andre. Jeg har sett mange skremmende eksempler, sier Ingebrigtsen.

SUKSESSTRENER: Gjert Ingebrigtsen har bidratt til at tre av sønnene er europamestere i løping. Foto: Line Møller/VG

Utfordrer den norske modellen

I forbindelse med fjorårets VG-serie om norske idrettspappaer, hevdet Ingebrigtsen at mange misforstår rollen som forelder til et barn som driver med sport. Blant annet mener finnmarkingen at det gis for mye ros og at for få unger blir fortalt hva som faktisk kreves for å lykkes.

Selv bestemte hans eget løperfenomen, Jakob, at han skulle bli verdens beste som 10-åring. Siden den gang har unggutten hatt en strukturert hverdag som etter en gradvis økning nå innebærer 14 økter i uken med variert trening.

Stikk i strid med planene til Olympiatoppen for trening og konkurranse.

– Han passer overhodet ikke inn i de tabellene. Han er ikke i nærheten, sier Ingebrigtsen.

Les også: Slik bidro han til sønnenes suksess

Mener idrettsledere må ta et valg

Ingebrigtsen mener barn med ambisjoner må bli tydeliggjort på konsekvensene av en satsing for deretter å trene langt mer enn mange gjør i dag.

51-åringen mener det nå er tilfeldig om Norge får frem enere eller ikke.

– På et tidspunkt må vi differensiere hvis vi har et mål om å skape vinnere. Hvis ikke må vi i Norge si at vi er fornøyd med modellen vi har – men da kan vi heller ikke klage på at vi ikke vinner. Skal du ha vinnere, kan vi ikke langt på vei overlate det til overivrige foreldre. Vi må ha et system der vi sikrer at de som er ambisiøse og vil noe blir ivaretatt på en god måte – og blir hele mennesker, sier Ingebrigtsen, før han legger til:

– Vi får som fortjent. Legger vi opp til bredde, får vi bredde. Da får vi en i hovedsak samfunnsnyttig institusjon som ivaretar alle. Men skal vi få frem toppene og la folk nå drømmene sine, må vi ha noe i tillegg.

Les også: Henrik Ingebrigtsen mener bronsen er større enn Warholm-gullet

Solbakken uenig

Det er argumenter Solbakken ikke kjøper fullt ut. Han mener debatten om topping i barneidretten er overdrevet. FCK-sjefen, som også har vært manager i Tyskland og England, mener den norske modellen er god frem til 16-årsalderen. Etter det opplever Solbakken at for mange faller ifra.

– Alle i vår rekruttavdeling i FCK, opp til 17 år, er ansett som breddespillere. Hvorfor? Fordi det er umulig å veldig tidlig plukke ut de som blir aller best. Flest mulig, lengst mulig. Det har vi som prinsipp. Noen av de beste spillerne i FCKs historie har vært «late bloomers», de har slått gjennom veldig sent. De har hatt evnen til å stå gjennom de vanskelige årene, mellom 16-21, sier Solbakken og trekker frem Thomas Delaney (26) som et eksempel.

Werder Bremen-kapteinen var ikke i nærheten av å være fast på FCKs 17-årslag som ungdom.

Solbakken etter innvandringskritikk: Vi skal stå imot de holdningene

Alle må bli sett

Solbakken påpeker at Ingebrigtsen ikke har tvunget noen av sønnene til å satse. De ønsker det selv.

– Men han ønsker spissing i ung alder?

– Det er ikke så relevant for meg, for i et godt miljø med en god trener, blir alle sett. I et friidrettsmiljø får da den beste trent ekstra. I Norge ligger utfordringen fra du er 16–21 år. Før det er vi ganske gode. Vi må få flere spillere gjennom den alderen. Da kommer idrettspolitiske ting inn i bildet. Hvordan kan vi skjerpe konkurranse- og treningshverdagen, hvordan kan vi samarbeide bedre med skolene, skal vi ha kunstgress eller naturgress? Sånne ting.

Mange gir opp

– Hva er nøkkelfaktorene for å få flere gjennom alderen 16–21 år?

– Det er å ha kompetanse på trenersiden, ha den riktige kamparenaen og treningshverdagen. Men det er ingen fasit.

– Ser du noen fallgruver spillere går i?

– Jeg tror mange gir opp for lett. Du er fortsatt ung når du er 21 år, sier Solbakken, før Ingebrigtsen overtar.

– Å ha flest mulig, lengst mulig, som han sier, har jeg ikke noe tro på. I alle fall ikke i vår bransje. Du må ha trent som toppidrettsutøver i pluss-minus 10 år før du kan forvente at det skal bli noe resultat ut av det. I 14-15-årsalderen er det på tide å komme seg av gårde. Da må du ta grep. Det nytter ikke å gjøre det i 20-årsalderen, sier Ingebrigtsen.

VG+: Ingebrigtsen om foreldre: – De fleste misforstår noe helt ekstremt

– Men tenk på hvor sammensatt en fotballspiller skal være. Tenk på forskjellen på den fysiske og mentale utviklingen. Derfor må vi ha flest mulig, lengst mulig. Det er veldig, veldig viktig. Rune Bratseth, han kunne ikke slå en pasning før han var 21 år. Men så er han likevel kanskje Norges beste gjennom alle tider, kontrer Solbakken.

PS: Den påstanden får Rune Bratseth til å le. Han svarer slik på påstanden fra sin tidligere landslagskamerat:

– He-he. Jeg er kanskje ikke enig i at jeg ikke kunne slå pasninger, men det er et godt bilde, for jeg spilte jo i 4. divisjon på det tidspunktet. Det med spissing er jeg mer skeptisk til. Allsidighet er viktig. Da er det mulig å lykkes. For meg var det viktig å drive på med mange idretter. Det fikk jeg mye igjen for, sier Bratseth til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder