DIREKTØR: Ronny Aasland (t.h.) er direktør i NFF. Her er han sammen med Stig-Ove Sandnes (sittende) da de var kolleger i 2008. Bak NFFs tidligere kommunikasjonsdirektør Roger Solheim. Foto: Eivind Griffith Brænde , VG

Kommentar

E-posten som ryster NFF: – En utskjelling vi knapt har sett maken til i norsk idrett

VG-sportens nyhetsleder kommenterer

Norges Fotballforbund er blitt verdensberømt for «Handshake for Peace» - men det er ikke mye fair play over debattformen til en av organisasjonens mektigste ledere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den første dagen på fotballtinget startet med et møte om skikk og bruk i etisk komité. Så var det brått slutt på å sette etikken i høysetet.

Temperaturen i Fotball-Norge har steget markant de siste dagene, etter at VG denne uken startet en artikkelserie der temaet er pengebruk og ledelseskultur i landets største særforbund. Nå har det kokt fullstendig over.

Årsaken er en e-post-utskjelling av tre fotballpersonligheter – signert NFF-direktør Ronny Aasland – som vi knapt har sett maken til i norsk idrettsdebatt.

Han er et aldri så lite stykke unna det imaget Norges Fotballforbund prøver å skape utad, for å si det mildt.

MANGLER FAIR PLAY: VG-sportens nyhetsleder Leif Welhaven kommenterer NFF-direktørs Ronny Aasland epost til forbundstoppene. Foto: VG , VG

Les også: Roar Stokke gir Kjetil Siem rødt kort

I e-posten, som først ble kjent i Dagbladet, beskylder han visepresident Bjarne Berntsen, tidligere visepresident Einar Schultz og tidligere assisterende generalsekretær Stig Ove Sandnes for illojalitet.

Hverken på fotballbanen eller i samfunnsdebatten trenger man å være spesielt glad i motstanderne sine, men noen grunnpilarer for fair play pleier å gjelde.

Dette harmonerer dårlig med en e-post der det ikke mangler fargerike karakteristika fra direktørens tastatur, slik Dagbladet gjengir den:


«Har til dags dato ikke opplevd at du har bidratt med en inntektskrone. Men å belære andre - der er du en ener», skriver han om Sandnes.

«Du mener selv du har meget stor kunnskap om norsk fotball. Usikker på hvilke deler av norsk fotball du har kunnskap om. I de delene av fotballen jeg er involvert har jeg vel aldri opplevd noen med slik mangel på kunnskap og forståelse for hva som skaper aktivitet, inntekter og forutsigbar økonomi», får Berntsen høre.

«Du sier i VG at du er en av syndebukkene. Du har helt rett. Kanskje den største. En liten oppsummering: Et lite knippe av de vellykkede klubblederne setter et kritisk søkelys på ukulturen i administrasjonen i NFF. Dere (og flere med dere) kan i hovedsak vise til uansvarlig klubbdrift for andres penger», hamrer direktøren løs om Schultz.

Den rabiate utskjellingen kommer etter at vi de siste dagene har sett noe svært sjeldent i norsk fotballdebatt; at markante fotballpersonligheter kritiserer den aller øverste makten åpent.

Mens Einar Schultz innrømmet i VG at han har vært med på «mye rar pengebruk» i tiden som nestkommanderende, beskyldte VIF-direktør Stig Ove Sandnes generalsekretær Kjetil Siem for å ha misbrukt posisjonen sin.

Karakterdrapet er ikke signert av noen «hvemsomhelst» i norsk fotball.

Avsender er en av de nærmeste medarbeiderne til generalsekretær Kjetil Siem, som altså er mannen bak det verdensberømte «fredshåndtrykket». En mann som sjelden lar en anledning til å snakke om verdier gå fra seg.

Både Aasland og Siem har bidratt til at NFFs omdømme er markant svekket den siste tiden. Forbundsledelsen kunne for eksempel møtt spørsmål om hvorfor lederlønninger i en frivillig organisasjon ligger langt over statsministerens, med en smule ydmykhet, eller til og med noe som ligner vilje til selvransakelse. I stedet velger Siem en direkte nedlatende retorikk overfor dem som mener noe annet enn ham.

Nå velger direktøren for strategi og forretningsinnhold en verbal grisetakling man kan bruke mange uttrykk om. Strategisk er ikke blant dem.

Styremedlem Mina Gerhardsen har allerede brukt merkelappen «uakseptabel» om e-posten, mens Siem har varslet et møte. Er det alvor i NFF-ledelsens påståtte verdifokus, må de nå agere overfor en av sine egne.

Les også: Sembs superlønn provoserer Fotball-Norge.

Hva skyldes så e-posten?

Presset har vært stort og voksende de siste dagene, etter at stadig flere kritikere har kommet på banen med klare synspunkter på NFF-ledelsens pengebruk og lederstil.

Dette har åpenbart falt Aasland tungt for brystet.

Men styrken i angrepet har trolig også røtter i andre forhold, som konflikten mellom forbundet og toppklubbenes organisasjon «Norsk Toppfotball» (NTF) og bråket som oppstod da tv-avtalen i 2011 endte hos CMore og ikke TV2. Aasland trekker selv frem NTF-koblingene til personene han angriper, og fremover er det bare å stålsette seg for ren maktkamp mellom NFF og NTF.

KOMMENTAR: Siems selektive åpenhet

Men uansett om det er dette eller andre ting som fikk det til å renne over for Aasland, kan han bare ikke velge denne debattformen og samtidig vente at NFF skal ha troverdighet som en organisasjon som er opptatt av verdier.

«Samhold» skal visstnok være et viktig begrep for forbundet, men det er vel knapt tenkelig med en epost som vitner om mindre samhold enn denne.

Ledelsen i Norges Fotballforbund er glad i fine ord om fellesskap – og et av favorittuttrykkene er «fotballfamilien». Mer og mer tyder på at store deler av denne familien har behov for akutt terapi for å unngå en lite pen skilsmisse.

LES OGSÅ: Ekspert: – Ikke reell åpenhet i NFF

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder