BI-professor kritisk til NIFs bruk av tall

Inge Andersen uenig i kommunens fremstilling

OMSTRIDT HUS: Det norske huset i Sotsji, kalt "Norway House" kostet rundt 11 millioner kroner. Bildet er fra åpning med generalsekretær Inge Andersen (foran), og tidligere byrådsleder Stian Berger Røsland (bak). Bjørn Dæhlie (t.h.) og OL-direktør Eli Grimsby var også til stede. Foto: Helge Mikalsen VG

Oslo2022 mener Inge Andersens Norway House-regnskap er feil

Oslo kommune mener «Sotsji-regnskapet» Inge Andersen la frem for landets øverste idrettsledere for tre uker siden, inneholder feil. Idrettsforbundets generalsekretær er uenig.

  • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

For bare halvannet år siden var Oslo kommune og NIF tilsynelatende gode venner i jakten på et OL til Norge i 2022.

I dag virker ikke forholdet å være like hjertelig. Nylig ble kommunen overrasket over at en NIF-formidlet hotellavtale under Sotsji-OL også inkluderte tjenestene «tolk, vert og en bemannet minibuss» til over 28.000 kroner – per døgn.

Sekkeposter

I dag blir en ny uenighet kjent for offentligheten.

Kommunen mener Inge Andersen har trukket fra feilaktige utgifter på sitt eget «Sotsji-regnskap», som gjorde at prislappen ble to millioner kroner lavere.

Bakgrunnen er som følger:

Under en presentasjon på Gardermoen i slutten av april, viste Inge Andersen frem generelle sekkeposter som skulle fortelle hva representasjonshuset «Norway House» hadde kostet Norges Idrettsforbund.

Det var der IOC-medlemmer og andre samfunnstopper skulle bespises og bedrikkes for å la seg sjarmere av den norske OL-søknaden.

To gebyrer

Nevnt i regnestykket, som ble vist frem for mange av landets mest profilerte idrettsledere, var to gebyrer man måtte betale til IOC for å få lov til å søke om å være OL-by i 2022.

At Inge Andersen trakk de to gebyrene fra summen av andre utgifter, gjorde NIFs utgifter til Norway House ble rundt to millioner kroner lavere enn de ellers ville vært. Ifølge Andersen, endte NIF opp med utgifter på rundt 6,9 millioner kroner.

Og her kommer «problemet»: For selv om Oslo kommune riktignok sa seg villig til å overta disse to gebyrene, så avviser man at disse hadde noe som helst med Norway House å gjøre.

Der bekrefter tidligere assisterende OL-direktør Knut Øverdal overfor VG.

I den skriftlige leiekontrakten mellom Oslo2022 og Norges Idrettsforbund er heller ikke IOC-gebyrene nevnt noe sted.

STRIDENS KJERNE: To gebyrer og Norway House (bildet) i Sotsji. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– De ulike avgiftene (i alt to gebyrer), som skulle betales direkte til IOC, har ikke noe med anskaffelsen av areal til Norway House, selv om det omtales i samme epost, sier Knut Øverdal.

NIFs halvdel

Han skriver videre at kommunen hadde budsjettert med å betale IOC-gebyrene. Derfor valgte man å betale NIFs halvdel da idrettsorganisasjonen trengte økonomisk avlastning i OL-prosessen.

Norges Idrettsforbund er helt uenig i kommunens fremstilling: Oslo2022 kunne ikke betale mer enn 3,7 millioner kroner for sin del av Norway House, uten å bryte loven om offentlige anskaffelser. Derfor, mener NIF, sa de seg villige til å påta seg IOC-gebyrene på toppen - som en pakkeløsning.

Men her er enda en tvist:

Det siste gebyret som Inge Andersen har trukket fra på sitt «regnskap», drøyt 1,5 millioner kroner, ble faktisk aldri betalt av Oslo kommune. Regjeringen stanset nemlig søknadsprosessen flere måneder før beløpet måtte betales IOC.

– I så fall har Oslo kommune spart penger, sier Andersen, til VG.

– Kan både NIF og Oslo kommune spare penger på den samme utgiften - som for øvrig aldri ble betalt?

IKKE ENIGE: Slik ser VG-sportens forside ut fredag.

– Oslo kommune har spart penger på grunn av at de slapp å betale den kostnaden de hadde påtatt seg. Vi har valgt ikke å gjøre noe krav på de pengene, men vi har valgt å fremvise de summer som ble avtalt mellom NIF og Oslo kommune, svarer Andersen.

– Spesiell måte

VG har vært i kontakt med BI-professor, og ekspert på regnskap, Erlend Kvaal. Han har sett på tallene, og svarene både Oslo kommune og NIF har gitt til VG per epost.

– Dette er en veldig spesiell måte å se tallene på, sier Kvaal om Inge Andersens regnestykke.

Han tar ikke stilling til om Oslo kommune og NIF faktisk har hatt en muntlig avtale om å innlemme IOC-gebyrene i Norway House-regnskapet eller ikke.

– Man burde operert med én ren regning for Norway House, og én ren regning for gebyrene. Men resonnementet som føres (av Inge Andersen, journ. anm.) er uansett ikke holdbart siden det siste gebyret aldri ble betalt, sier Kvaal.

Han tegner en fiktiv historie for å illustrere:

– Se for deg at vi drar på restaurant, og du tar regningen mens jeg betaler taxituren hjem. Maten koster 1000 kroner for oss begge, mens taxien koster 300 kroner. Når du kommer hjem, kan du si at du brukte 700 kroner på middagen, fordi du uansett ville ha tatt en taxi. Men om taxiregningen aldri ble en realitet, går det ikke an å si at middagen kostet 700 kroner for deg. For den kostet 1000 kroner – selv om jeg var villig til å betale for taxien.

– Skjev fremstilling

Konfrontert med økonomiprofessorens utspill, svarer Inge Andersen:

«Det gir en skjev fremstilling når VG inviterer eksperter til å vurdere idrettsstyrets økonomiske disposisjoner i 2014, sett i bakspeilet i mai 2016. Regnestykket og kostnadsdelingen for Norway House ble avsluttet i 2014, ut fra den forutsetningen som da forelå; en budsjettbesparelse for NIFs OL-budsjett og et bedret økonomisk handlingsrom for NIF gjennom at Oslo kommune påtok seg økte forpliktelser knyttet til Norway House».

Idrettsforbundet viser til en epost fra kommunen og Knut Øverdal, sendt 13. mars i 2014, for å bevise hvorfor IOC-gebyrene og Norway House-utgiftene var knyttet sammen. I eposten står det:

«Oslo kommunes tilbud som ble sendt 11. mars på leie av 70m2 og inndekning av bevertning inntil 25 gjester pr døgn på kr. 3.708.760 er Kommunens endelige tilbud. Vi vil presisere at dette tilbudet er gitt under forutsetning av at vi får kopi av leiekontrakten mellom Jet Set Sports og NIF, og at vi får tilgang til et endelig regnskap for det Norske hus. Dette er et tilbud som kan forsvares i forhold til lov om offentlige anskaffelser, en leie utover dette vil medføre at kommunen bryter regelverket.

I tillegg til å dekke NIF sine utgifter i 2013 til "Candidature Acceptance Fee" er kommunen også villig til å dekke innbetalingen i 2014 på USD 500.000».

– Som man kan lese av mailen fra Oslo kommune var det altså ikke NIFs forslag å inkludere IOC-avgiften i Norway House- regnskapet, skriver assisterende generalsekretær Øystein Dale til VG.

I Oslo kommune ristes det derimot på hodet. Tidligere idrettsbyråd Hallstein Bjercke (V) satt også i søkerkomiteen til Oslo-OL:

– Selv om diskusjonene rundt disse to prosessene foregikk parallelt, så var det to ulike saker, som ikke hadde noe med hverandre å gjøre. Det var ingen annen kobling enn at diskusjonene foregikk på samme tidspunkt, sier Venstre-politikeren i dag.

SLIK ER INGE ANDERSENS NORWAY HOUSE-REGNSKAP:
1. AVTALE JET SET SPORTS

Lokaler, bemanning, servering. Jet Set Sports. 10.862.794 kr.

Oslo kommune andel av leien - 3.709.000 kr.

Lillehammer kommunes andel - 500.000 kr.
FAKTURA TIL NIF: 6.653.794 kroner

2. KOSTNADSREDUKSJON FRA OSLO KOMMUNE

Refusjon av NIFs andel av gebyr til IOC - 460.875 kr.

Bortfall av NIFs andel av gebyr til IOC - 1.536.250 kr.

NIFs NETTO KOSTNAD TIL JET SET SPORTS ETTER KOSTNADSRED. 4.656.669 kr.

3. NETTO KOSTNAD FOR NIF

NIFs netto kostnad til JSS etter kostnadsreduksjon 4.656.669 kr.

Gyro Event 1.176.000 kr.

Hotell 630.791 kr.

Fly 96.370 kr.

Reklame/annonser 89.799 kr.

Andre kostnader 231.498 kr.

SUM 6.881.126 kroner

Flere artikler

  1. Idrettsforbundet om Norway House-tallene: - Prisen var høy

  2. Mener Idrettsforbundet bør vurdere Andersens stilling

  3. NIF holdt tett om konge-suite til 185.000 kroner under Sotsji-OL

  4. Pampepartyets ettersmak

  5. Var innblandet i IOC-skandale - fikk monopol på OL-billetter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder