Åttende i tennishistorien med seier i alle fire Grand Slam-turneringer

Djokovic har spilt inn over 800 millioner kroner i prispenger

HISTORISK: Novak Djokovic løfter pokalen som vinner av French Open. Det er første gang han vinner på Roland Garros. Foto: Michel Euler Ap

Djokovic knuste Murray i French Open

Novak Djokovic-Andy Murray 3–1 (3-6, 6-1, 6-2, 6-4) Han sto med tre finaletap på fire år i French Open. Men endelig jaget Novak Djokovic (29) vekk «det franske spøkelset» – og knuste Andy Murray (29).

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Djokovic har nå vunnet 12 Grand Slam-turneringer (seks Australian Open, tre Wimbledon, og to US Open). Seieren i French Open var hans første. Og nå er han fem bak rekorden til sveitseren Roger Federer som har 17.

Djokovic er den åttende i tennishistorien som klarer å vinne alle fire Grand Slam-titlene. French Open har vært det store hinderet å passere for verdensrankingens nummer én. 12 ganger har han forsøkt i Paris. Tre finaler (to mot Rafel Nadal i 2012 og 2014) – og fjorårets batalje mot Stan Wawrinka endte med nederlag – før han endelig lyktes.

Ikke nok med det. Han har vunnet alle de fire store tennisturneringene på rad i det som kalles «ikke-kalender-slam» som den tredje i historien.

En milepæl han naturlig nok satte enorm pris på.

– Et spesielt øyeblikk. Kanskje det største i hele karrieren. Tusen takk til alle dere som har gjort det mulig, sier Novak Djokovic, på flytende fransk. Til stor jubel fra publikum - 15.000 i tallet.

Sjekk denne: Murray sparket to trenere og hentet psykolog

Han var åpenbart rørt. Roste fansen. Og av kjærlighet til den berømte Rolad Garros-arenaen tegnet han et hjerte i grusen foran flere av verdens største kjendiser - Oscar-vinnerne Leonardo DiCaprio og Hilary Swank - på tribunen.

Han feiret han med et voldsomt jubelbrøl, og med pokalen i hånden sang han av full hals til den serbiske nasjonalsangen. Nå kan han synge hele veien til banken også. Med seieren i Paris har han spilt inn over 800 millioner kroner totalt i karrieren.

STJERNE: Skuespiller og Oscar-vinner Hilary Swank var til stede på finalen i French Open søndag. Foto: Alastair Grant Ap

Les også: Her utligner han Björn Borg

Det var den 20. Grand Slam-finalen for Djokovic, og den syvende mot Murray. Fire ganger har han slått skotten i Australian Open. Senest i januar. Serberen har imidlertid tapt i Wimbledon (2013) og US Open (2012). Men i dag var det ingen tvil på rød grus i det kjølige været i Paris.

Hvis det var noe tvil så var det i første sett. Murray kjempet. Spilte godt. Og vant et par ballvekslinger av svært høy klasse. Naturlig nok så han optimistisk ut.

Men Djokovic slo grusomt tilbake i andre sett. Han fikk det også litt lett. Fordi Murray feilet. Selv på de enkleste ballene.

Det var Murrays 10. Grand Slam-finale. Men han var sjanseløs på pokalen på Roland Garros, som kunne vært hans tredje seier i en «slam-finale».

Les også: Djokovic beklager skandaløs uttalelse om kvinner

Skotten har vunnet Wimbledon (2013) og US Open (2012). Han så helt oppgitt ut ved flere anledninger. Det gjorde også kona Kim Sears. Trolig en hel del britiske tennisfans også. Det er 81 år siden sist en fra øyrike vant French Open (Fred Perry i 1935).

Han klaget til dommeren, og hevdet publikum forstyrret ham. Det hjalp ikke akkurat på støtten. Den vinden vendte seg etter hvert mer og mer i favør Djokovic. Kanskje først og fremst fordi serberen i rød trøye spilte som en maskin med klart overtak i andre, og tredje sett.

I fjerde sett våknet Murray. Djokovic tok seg imidlertid sammen på stillingen 5-4, men gjorde dobbelt på første matchball, og avgjorde kampen på tredje matchball.

– Det er fantastisk hva han har oppnådd i løpet av et år. Han har vunnet alle fire Grand Slam-turneringen på rad. Det er en enorm prestasjon, og det har ikke skjedd på lenge. Kanskje blir det lenge til verden får oppleve deg igjen. Selv om det er surt å tape må jeg bare gratulere. Dette var Novaks dag, sier Andy Murray.

Christer Francke som kommenterte finalen for Eurosport tror Djokovic kan utligne Federers rekord med 17 Grand Slam-titler. Og han blir ikke overrasket om serberen tangerer Rafael Nadal (14 titler) i løpet av året.

– Djokovic leverer tennis av en helt annen verden. At han skulle vinne French Open var bare et tidsspørsmål. Grus har riktignok vært han svakeste dekke, men han er en serbisk «kriger», som er ute etter å slå alle rekorder. Han er god til å returnere, god defensivt og mer bevegelig enn de fleste, sier Christer Francke.

– Hvor lenge kan han holde på toppnivå i en såpass skadeutsatt idrett som tennis?

– Teamet rundt Djokovic mener fysikken hans kan holde i fire til fem år til. Da vil han være like gammel som Federer er i dag, svarer Francke.

Les også

 1. Finaletap for Serena i French Open

  (Williams-Muguruza 5-7, 4-6) Serena Williams på rekordjakt måtte noe overraskende se seg slått av spanske Garbine…
 2. Nadal i tårer: må trekke seg fra French Open

  Rafael Nadal (29) er fryktelig skuffet over at han nå må trekke seg fra French Open.
 3. Tennispresident hevder Sjarapova ikke kommer tilbake

  Maria Sjarapova (29) har trolig spilt sin siste tenniskamp.
 4. Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

  Casper Ruud (17) har klare mål om å skaffe seg et stort navn i tennisverden, men tåler fint å bli sammenlignet med en av…
 5. Sjokktap for Djokovic i Monaco

  Monaco (NTB-DPA): Novak Djokovic gikk på et sjokktap i 2. runde av Monte Carlo Masters i tennis onsdag.
 6. Kanonkamp av Casper Ruud, men tapte finalen i «junior-VM»

  (Casper Ruud-Hong Seong Chan 5-7, 3-6) Casper Ruud (17) viste klasse, men tapte finalen i Junior Masters, et uoffisielt…

Mer om

 1. Tennis

Flere artikler

 1. Nadal i tårer: må trekke seg fra French Open

 2. Djokovic tapte drama – Thiem til finalen i French Open

 3. Djokovic historisk etter sin åttende Australian Open-triumf

 4. Følelsesladet da Djokovic beseiret del Potro i US Open

 5. Pluss content

  Andy Murray: Fjerde hjulet på vogna

Fra andre aviser

 1. Legendene skapte historie. Nå kan Ruuds generasjon velte hegemoniet.

  Bergens Tidende
 2. Djokovic mot Murray i finale

  Bergens Tidende
 3. «Vi opplever idrettshistoriens største trekantdrama»

  Bergens Tidende
 4. Fire på rad for historisk Djokovic

  Bergens Tidende
 5. «Vi opplever idrettshistoriens største trekantdrama»

  Aftenposten
 6. Stan Wawrinka kan bryte Wimbledon-statistikken etter 15 år

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder