SELGER GODT: Olaf Tufte er ansiktet - og kroppen - utad for sin egen truse. Snart har han solgt en halv million underbukser. Foto: Tuftewear

Olaf Tufte-suksess i bare underbuksa:
Har snart solgt 500.000 boxere

RIO/ÅRUNGEN (VG) Han jakter sin fjerde OL-medalje i sitt sjette OL. Men på trusemarkedet er suksessen allerede sikret for Olaf Tufte (40). Han passerer snart en halv million solgte boxere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter Per Øyvind Jacobsen (34) til VG. Han er daglig leder og medeier i Tufte Wear. Den norske OL-nestorens klesselskap har vokst seg stort siden Tufte-fiaskoen i OL for fire år siden.

Husker du? Tufte vil ikke bære flagget inn i OL

Fra 2014 til 2015 vokste omsetningen med hele 70 prosent - fra 23 til 39 millioner kroner.

KLARE I RIO: Olaf Tufte og Kjetil Borch drar i gang OL i Rio med forsøk allerede lørdag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Det er morsomt at dette har gått fra å sitte hjemme og tegne underbukser med kona, prøve sømmer og strikker, til at det er blitt noe så stort, sier Tufte selv.

For fire år siden sa han at underbuksene skulle hjelpe ham til Rio-OL.

Men allerede under prøve-OL i Beijing i 2007 ble han oppmerksom på stoffet bambusviskose. Han dro hjem til fru Aina på gården i Nykirke ved Horten og tegnet de første skissene til en bokser der «utstyret» skulle sitte på plass fra første stund.

– Å få pungen på plass er veldig viktig, ler han.

Selskapet har utvidet med hipstere for kvinner og forskjellige ullprodukter. Alt produseres i Kina. Olaf Tufte garanterer på spørsmål fra VG at produksjonen skjer uten barnearbeid og på «sertifiserte fabrikker».

Les også: Outsiderne som kan redde Norges OL-ære

– Vi bruker bambusviskose, merinoull og økologisk bomull og er kvalitetsbevisste i alle ledd. Bærekraft er viktig for oss. Olaf er bonde og opptatt av at gården skal overleveres til neste slektsledd i bedre stand. Det preger oss. Vi er en liten bedrift som prøver å gjøre ting skikkelig og bygger stein på stein, sier Per Øyvind Jacobsen fra Tjøme.

KLAR I UNDERBUKSA: Olaf Tufte gjør seg klar til Rio. Fysioterapeut Daniel Lilltveit Berge er en svært viktig brikke i 40-åringens sjette OL. Foto: Line Møller

–Vi er begge enkle karer fra Vestfold som deler mange av de samme verdiene. Du vet hva du får med Olaf. Han går aldri rundt grøten og har ingen skjulte agendaer. Han mener at alt alltid kan bli bedre. Det er vårt mantra også, sier Jacobsen.

Han er nå på plass Brasil for å følge «sjefen» i OL. Tufte ror forsøksheat i dobbeltsculleren sammen med Kjetil Borch lørdag. Mens finalen går en uke senere på arenaen ved Ipanema i Rio.

Les portrettet: Familien bestemmer Tuftes karriere

– Akkurat nå er jeg ikke så involvert. Nå er det Rio som gjelder. Jeg jobber mest med Per på telefon og data. Jeg skal ikke ta æren for de to siste årene med drift, men vi har alle våre roller. Vi selger mer underbukser og jeg ror fort og oppfører meg pent. Det selger vi best på. Så der er mitt beste bidrag nå, sier Tufte og kaller Jacobsen en «topputøver i sitt fag»

– Blir du rik?

– Rik? Spør Olaf Tufte tilbake. Tufte Wear hadde et overskudd etter skatt på 5,6 millioner kroner i fjor.

Tufte om motgangen: – Blir så forbanna og sulten

– Det er kjempebra at underbuksene selger bra. Jeg tar ikke ut lønn men litt utbytte i firmaet. Jeg er fjeset utad og prøver å bygge firmaet så mye som mulig, sier Tufte.

– Det kan så absolutt vise seg at dette kan ha vært en bra investering for fremtiden, mener han.

Til tross for den 70 prosent økning i omsetning har ikke den økte pengestrømmen gitt mer enn 400.000 kroner bedre resultat.

– Det skyldes at prisene på råvarene har steget og valutaeffekten ikke har vært gunstig, sier Per Øyvind Jacobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder