Leder av Troms Idrettskrets til VG: – Uspiselig

VALGVAKE: Her er generalsekretær i NIF, Inge Andersen, og Petter Stordalen, på valgvake i Oslo i forbindelse med folkeavstemningen om OL i 2022. Regien var det First House som sto for. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

Idrettsforbundet fortsetter First House-samarbeidet

Norges Idrettsforbund fikk for to år siden skarp kritikk for å ha brukt penger på det høyprofilerte konsulentselskapet First House. Nå bekrefter NIF at samarbeidet har fortsatt siden den gang.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

Det kommer frem i en økonomisk redegjørelse NIF har laget på oppfordring fra VG.

«First House har bistått og bistår NIF etter behov med arbeid knyttet til blant annet presentasjoner i forbindelse med internasjonal tjenesteoppdrag, analyser/utredninger, medietrening og markedsarbeid» heter det.

I 2014 skrev VG om hvordan First House, som var kjent for ta seg svært godt betalt, hadde bistått Norges Idrettsforbund i forbindelse med den lokale folkeavstemningen om et OL i Oslo. Senere kom det frem at tjenestene deres var benyttet helt siden 2011.

Les også: Idrettslederne nekter å gi ut reiseregninger

Tidligere idrettspresident Tove Paule ga i sin tid klar beskjed om at First House ikke skulle brukes i hennes periode.

Dagens Næringsliv har tidligere omtalt timepriser på opp mot 5000 kroner i selskapet. Samtidig har idrettsforbundet allerede en informasjonsavdeling bestående av to personer, samt to personer som tar seg av såkalt «samfunnskontakt».

Paule sa følgende i 2014:
«Vi hadde hatt veldig tett kontakt med såpass mange av dem som ble ansatt i selskapet, at jeg mente det var viktig å være nøytrale. Det gjaldt både Per Høiby, Ketil Lindseth (tidligere informasjonssjef i NIF) og Bjarne Håkon Hanssen. I tillegg ble First House raskt kjent for å være kostbare. Summen av dette, og signaleffekten, gjorde at jeg mente vi ikke skulle bruke selskapet».

Mange har trodd at NIFs bruk av First House hadde opphørt. En av dem er leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund. I dag reagerer han sterkt på at samarbeidet fortsetter.

– Idretten klarer tydeligvis ikke å ta inn over seg den sterke kritikken man fikk fra norsk offentlighet i forbindelse med OL-prosessen. De absorberer ikke kritikken. De opplevde at deres eget Idrettsting var relativt snille med dem, og da ender vi opp med dette, sier han.

KOMMENTAR: Idrettslederne dukker unna debatten

FIRST HOUSE-SJEF: Per Høiby. Foto: Frode Hansen VG

Bjørklund likte ikke hvordan First House ble koblet inn i OL-prosessen sist.

– Bruken var ikke kvitert ut i egen organisasjon. Det var hemmelighold rundt hvor mye penger First House fikk. Derfor er det uspiselig for meg i dag. Det forteller at NIF-lederne ikke tok lærdom, og at man ikke er ydmyke, sier han.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Per Tøien, skriver i en epost at Bjørklunds uttalelser – samt Paules uttalelse i 2014 – får stå for deres egen regning. Organisasjonen har årlig brukt First House siden 2011, bekrefter han.

«Det største engasjementet av First House i 2013 og i begynnelsen av 2014 var relatert til arbeid med OL/PL 2022-prosessen. Etter dette har NIF kun sporadisk og avgrenset benyttet selskapet» skriver Tøien.

Han avslører at fakturaene fra First House utgjør under åtte prosent av det som er definert som «andre fremmedtjenester» i redegjørelsen som ble sluppet fredag ettermiddag. Det betyr at konsulentselskapet fikk i underkant av 640.000 kroner fra Norges Idrettsforbund i 2015.

Idrettsforbundet kjøpte tjenester fra totalt 266 forskjellige leverandører i fjor.

VG 19.03.14: NIF har brukt First House siden 2011

First House-sjef Per Høiby sier følgende i en kommentar til saken fredag kveld:

– Vi oppfordrer alltid våre kunder til å være åpne om at de bruker oss som rådgivere. Norges Idrettsforbund har siden 2012 hatt en rammeavtale med First House. Det er kjent blant annet gjennom kundeoversikten på våre hjemmesider. Vi oppfatter NIF som en åpen organisasjon. Vi setter pris på den åpenheten NIF viser om bruken av oss, i tråd med våre ønsker om at så mange kundeforhold som mulig skal være offentlig kjent.

Les også

 1. Idrettslederne dukker unna debatten

  Norsk idretts lederelite forvalter makt og milliarder på fellesskapets vegne.
 2. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Tid for nådeløs åpenhet. Overalt

  De neste dagene håper VG å kunne hylle store norske sportsprestasjoner.
 3. First House spiste softis med strø på skattebetalernes regning

  Fylkeskommunen i Telemark betaler for at PR-byrået spiser middag på Grand hotell i Oslo og drikker Red Bull.
 4. Slik har OL-lobbyistene jobbet

  Tidligere idrettsstjerner, samfunnstopper og First House-konsulenter: I det stille har OL-forkjemperne pøst ut penger i…
 5. Slik svarte NIF på VGs spørsmål

  Assisterende generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Øystein Dale, har svart på ni spørsmål i forbindelse med OL-penger.

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. NIF brukte over 10 millioner på First House

 2. Eks-president Paule om NIF-toppenes pengebruk: – Jeg er sjokkert

 3. Fikk betalt for å påvirke sine egne

 4. Skuffet etter NIF-møte: – Lederskap
  er å ta ansvar både forover og bakover i tid

 5. Trond Blindheim om Tvedts NRK-intervju: – Tenker at det er Norges mest arrogante fyr

Fra andre aviser

 1. Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

  Bergens Tidende
 2. - Han pisser i eget reir og pisser på oss andre ledere

  Bergens Tidende
 3. First House-resultatet økte med 72 prosent

  Aftenposten
 4. - Han pisser i eget reir og pisser på oss andre ledere

  Aftenposten
 5. First House-resultatet økte med 72 prosent

  Bergens Tidende
 6. Tidligere idrettspresident: – Sjokkert over pengebruken

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder