Denne utøveren knuser alle innebandy-rekorder

  • Knut Arne Hansen
Publisert: Oppdatert: 29.01.13 14:27

Del saken på:

Lenken er kopiert
SPORT

Ble i helgen den første spilleren som har scoret 500 mål i eliteserien

(VG Nett) Ingen har scoret flere mål i innebandy-VM enn norske Willy Fauskanger (36), og i helgen forlenget han sin superrekke av rekorder på innebandybanen.

- Jeg har vært heldig og fått spille med veldig mange gode spillere. Jeg kan ikke skryte på meg å ha vært noen grovarbeider de siste årene, sier Fauskanger til VG Nett, etter at han i helgen nådde milepælen 500 scoringer som den første i historien i landets øverste divisjon.

Foruten å være mestscorende i VM-sammenheng, og ha målrekorden i eliteserien, har Greåker-spilleren Fauskanger blant annet dette på CV-en:

* 740 poeng i eliteserien (500 mål + 240 målgivende)

* Åtte NM-gull

* Sju seriemesterskap

* Toppscorer i eliteserien

* Årets spiller i eliteserien

* Spilt 18 av 19 sesongen i eliteserien

* Har spilt ni av ni VM

* Flest mål i VM-sammenheng (50)

* Norsk toppscorer i fire VM

* Flest mål på det norske landslaget (89 mål - 52 målgivende - 94 kamper)

- Ekstreme ferdigheter

Disse rekordene får trener Pål Unnfoss til å trekke en ørliten sammenligning med Lionel Messi.

- Willy er en legende i innebandysporten. Han har ekstreme ferdigheter på banen, men er samtidig like god utenfor banen, sier trener i Greåker IBK til VG Nett.

- Når det gjelder finter og avslutninger, kan han på en måte sammenlignes litt Lionel Messi. Willy er også alltid god når det gjelder. Han hever seg alltid i viktige kamper, noe som jeg mener Messi også ofte gjør. I tillegg er begge spillere som hele tiden når nye rekorder, sier han og påpeker at sammenligningen stopper der.

Treneren mener også Fauskanger er bedre internasjonalt enn nasjonalt.

- Ferdighetene hans passer bedre internasjonalt. Sånn sett er det synd han ikke prøvde seg flere år i Sverige, sier Unnfoss.

Også landslagssjef Johnny Petersen hyller 36-åringen.

- Han er en fantastisk fin person. Jeg har bare positive ting å si om Willy. Han har bevist i VM etter VM at han er en av de viktigste spillerne for Norge, sier Petersen.

- Willy er en god «right-spiller». De vokser ikke på trær. Jeg tror situasjonen hadde vært litt annerledes om han hadde vært «left-spiller». Han har vært en god bidragsyter for norsk innebandy, han har en fantastisk fysikk og allsidighet. Han er det man kan kalle et multitalent, fortsetter landslagssjefen.

Har vært med fra starten

Fauskanger startet å spille innebandy for 23 år siden - før det var noe som het eliteserien.

- Det startet med en guttegjeng som spilte for å ha det gøy. Nå har jeg spilt alle sesongene i eliteserien, bortsett fra én, da spilte jeg i Sverige, sier Fauskanger.

Til tross for en 23 år lang karriere, synes rekordmannen det fortsatt er like moro å spille innebandy.

- Det er like moro å spille kamper nå, som det var i starten. Jeg har bare litt vondere i kroppen etter kampene nå. Men gleden er fortsatt der, sier han.

Gjennom en lang karriere er det mange øyeblikk som har fått en spesiell plass i hjertet hans.

- Det første VM-sluttspillet var stort. Det var i Sverige, og vi tok bronse foran en fullsatt Globen, minnes han, og legger til:

- Det første NM-gullet med Greåker var også stas.

Går mot slutten

Nå innrømmer han at karrieren begynner å nærme seg slutten.

- Det må snart si stopp. De siste sesongene har jeg tatt et år om gangen, sier han.

- Det er et nytt VM i Sverige om to år...

- Jeg har ikke lyst til å dra til VM om jeg ikke kan bidra som jeg har gjort tidligere. Det skal en del til for at jeg skal gå for et nytt VM. Det er på tide å la noen yngre krefter slippe til.

Men trener Unnfoss blir ikke overrasket om Fauskanger blir å se med flagget på brystet i VM 2014.

- Siden 2008 har han sagt at han skal legge opp, så det tror jeg ikke noe på lenger. Han har også varslet at dette er hans siste sesong. Men Willy har mer å bidra med på banen, og mangler bare noen få landskamper for å nå 100. Det forundrer meg ikke om han tar et VM til, sier han.

Heller ikke landslagssjef Petersen utelukker at Fauskanger får være med på sitt tiende strake VM.

- Han begynner å bli gammel. For norsk innebandy håper jeg det kommer noen yngre spillere og tar over snart. Men det blir ikke enkelt. Holder han nivået, bryr jeg meg ikke noe om hvor gammel han er, avslutter han.