Generalsekretær Stein Opsal på et pressetreff i 2016, der han snakket om Therese Johaugs dopingsak. Advokatutgiftene fra den saken er en av flere ting som bidro til skiforbundets underskudd i 2017. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

NSF erkjenner manglende økonomikontroll etter 2017-underskudd

STAVANGER (VG) Etter et år med røde tall i regnskapet varsler Norges Skiforbund strengere kontroll med økonomien. Derfor har de blant annet hentet inn freestylesjef Håkon Wibstad for å holde alpinistene i ørene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var en tydelig formanende generalsekretær Stein Opsal som lørdag formiddag inntok talerstolen på Scandic Hotel Forus i Stavanger for å fortelle de fremmøtte delegatene i Norges Skiforbund (NSF) om underskuddet de pådro seg i 2017.

les også

Skiforbundets pengebinge kraftig redusert: – Vi er en solid bedrift

Hardest ble pekefingeren rettet mot kombinertleiren og alpinleiren som sammen gikk 16 millioner i underskudd, penger som de nå skylder forbundet, men pekefingeren vandret over hele forbundet – også sentraladministrasjonen selv. Totalt gikk NSF 14,6 millioner i minus.

– Underskudd i 2017 er noe vi ikke skal være bekjent av i Skiforbundet, sa Opsal.

– Fra skistyrets side er vi ikke fornøyde med resultatet i 2017, fulgte skipresident Erik Røste, som søndag etter all sannsynlighet blir gjenvalgt uten noen motstander, opp.

les også

Langrennstoppens nådeløse oppgjør med skipresident Røste

NSF sentralt skal fremover holde mye hardere i tømmene ut til grenene, som de blant annet mener i flere tilfeller har vært for sene med å rapportere om økonomisk svikt.

– Vi legger opp til en langt strammere styring, sa Opsal fra talerstolen.

– Mangelfull økonomistyring

Overfor VG understreker han at de mener grenenes underskudd i alle fall delvis skyldes dårlig oppfølging og for liten vilje til å si fra om at det har gått dårlig.

les også

Dyrhaug flytter sammen med kjæresten

Audun Skattebo fra Oppland skikrets oppsummerte det slik da regnskapene fra 2016 og 2017 ble diskutert på Skitingets første dag:

– Det tyder på mangelfull økonomistyring over tid, og det tyder på mangelfull samhandling mellom administrasjon og gren.

– Det har ikke vært gode nok systemer til å på et tidlig nok tidspunkt varsle, slik at man kanskje kunne begrenset underskuddet noe, medgir Opsal.

Ny økonomisjef

Et av forbundets svar er at de nå har ansatt en ny økonomisjef i administrasjonen på Ullevaal, Håkon Wibstad, som også er leder av freestylekomiteen.

– Hans oppgave nå blir å kvalitetssikre budsjettene i alle grener og i hele selskapet, og å få til tett og løpende kontakt, hver måned, med sportssjefer og ansvarlige i grenkomiteene i langt sterkere grad enn det har vært, forteller Opsal om den nye økonomisjefen, som starter i jobben 1. juli.

NY ØKONOMISJEF: Håkon Wibstad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I tillegg har de ansatte en ny regnskapsmedarbeider sentralt og en egen økonomikontrollør i alpint.

– Vi skal få kontroll på økonomien. I fire grener går det veldig bra, og de to siste viser nå god holdning i komiteen. Det er jo det det går på, det er bare å stoppe å bruke mer penger enn man har, sier generalsekretæren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder