MESTERE: Malmö gikk helt til topps i Allsvenskan 2017. Foto: Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommentar

Det svenske jordskjelvet truer betting-borgen

Hvis en festning ble beleiret, kunne makthaverne søke seg til citadellet. Men selv i den innerste fortifikasjonen var det gjerne begrenset hvor lenge det gikk an å holde angriperne på avstand.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er langt fra borger og riddere til internettbasert gambling.

Likevel er bildet ganske treffende for hvordan utviklingen i spillmarkedet presser og presser på dem som har søkt dekning bak høye monopolmurer.

I nyere tid er begrepet citadell gjerne brukt i videre forstand.

Det siste tilfluktsrommet.

les også

Fotball-VM i fare for norske seere: 150.000 kan få svarte skjermer

Den desperate krampetrekningen.

Stedet der man gjemmer seg i håp om at det vonde bare skal gå over, for eksempel ved å vedta stadig nye formelle forsøk på å holde Unibet & co. unna.

Men nå ser vi en utvikling i vårt aller nærmeste naboland, som vil føre til at det tas enda noen skritt innover i borgen.

Når den utenlandske betting-giganten Kindred-gruppen erstatter Svenska Spel som samarbeidspartner for Svensk Elitfotboll (SEF) og Allsvenskan, og spytter inn over 700 millioner kroner, er det intet mindre enn et jordskjelv.

les også

Fem av seks bunntrenere er ute – den siste fredes av klubben

Det er i tillegg opsjon på enda en periode, slik at den totale innsprøytingen i svensk fotball kan bli i størrelsesorden halvannen milliard kroner.

I seg selv er dette kanskje ikke så overraskende. Slutten på et 85 års fotballsamarbeid med Svenska Spel kan anses som en påregnelig konsekvens av at Riksdagen valgte en liberaliseringslinje.

Men når både summer og serie blir konkretisert på denne måten, flytter disse pengene, og hvilket potensial de har på godt og vondt, seg betydelig nærmere.

les også

X Games gikk fem millioner i underskudd – vil satse enda mer

Og det er interessant å se hvordan bettingbransjen knuser staten på første forsøk.

Hva så i Norge?

Et av de store spørsmålene fremover, blir da selvsagt om det lykkes å bevare den uttalt samstemte linjen i norsk idrett om å støtte monopolet, eller om flere av de mest kommersielt attraktive vil få økende lyst på den muligheten et frislipp hadde betydd for dem. Og i motsatt ende; vil idrettsaktører som sliter med å skaffe seg sponsorer i dag, se en mulighet i bettingbransjen for å få inn noen kroner?

Det er også mildt sagt interessant å se hvor ulikt det tenkes i de skandinaviske landene.

VG-KOMMENTATOR: Leif Welhaven Foto: Frode Hansen

I Norge er det primært sosialpolitiske hensyn – faren for spillavhengighet – som begrunner den formelle utestengelsen av de utenlandske selskapene fra markedet.

Samtidig er det valgt en modell der majoriteten av overskuddet til statseide Norsk Tipping, som jo også har avhengighetsproblematikk, er bærebjelken i finansiering av idrett- og kulturformål.

les også

Millionene regner over Molde ved «Moi»-salg

Mens Danmark har hatt en lisensordning siden 2012, ble det nylig tatt et prinsipielt veivalg i Riksdagen, som skiller seg markant fra hvordan politikerne tenker her.

I Sverige åpnes det konkurranse på nettspill, og begrunnelsen er at det anses bedre med et regulert og lovlig marked enn at de uansett trenger seg inn, for å bli kvitt en tilstand Svenska Spel-sjefen har kalt «det ville vesten».

I det nye svenske systemet går 18 prosent av bunnlinjen til staten.

Spillisensloven innebærer regler som begrenser muligheten til bonusprogrammer for å lokke til mer spilling, og den tidligere «Lotteriinspektionen» forsterkes under det nye navnet «Spelinspektionen».

les også

Svensk legende med hysterisk løfte før skjebnekampen

Dessuten skjerpes virkemidlene for å stenge ute de selskapene som ikke har fått den nødvendige lisensen.

Fra svensk side er «behovet for å ta tilbake kontrollen» den gjennomgående argumentasjonen, der det erkjennes at det tidligere systemet var tilpasset et helt annet marked enn det nettutviklingen innebærer.

I Norge er det inntil videre ingen politisk vind i retning av å gjøre som i Sverige, og systemet med at statlige spillemidler finansierer frivillighet ser ut til å få leve en stund til.

Men hvor lenge?

Norsk Tippings spillere er jo ikke først og fremst de yngste blant oss.

Spillselskapene lykkes stadig med å spise seg inn, finne måter å markedsføre seg på, vinne legitimitet og oppnå blest om eget merkenavn, uansett hvor mye de er utestengt på papiret.

les også

Troll sprekker best i lyset

Det er mange gode grunner til hvorfor norske politikere så langt har valgt å prioritere beskyttelse av svake grupper, og moralsk sett er monopolet et gode.

Men alle skjønner jo at dette lever på lånt tid.

Det betyr at det må tas noen helt overordnede diskusjoner om hvor man vil med hele dette feltet på lengre sikt.

Da er trolig det første man må gjøre, uansett hvor man står hva angår de utenlandske selskapenes rolle, å se nærmere på selve forbindelsen mellom tippemidler og mottagerssiden.

Da vil det etter hvert tvinge seg frem at idretten må inn på statsbudsjettet, og at ordningen med statlige gamblingpenger som ryggrad opphører.

Det vil skape økt handlingsrom, mer fleksibilitet og gi bedre klima for idrettspolitiske diskusjoner.

les også

Zuccarello vil ha store endringer i norsk ishockey: - Skremmende utvikling

Uansett hva man mener prinsipielt om å ønske bettingbransjen velkommen inn, er det en pragmatisk side det ikke er mulig å lukke øynene for i evig tid.

Monopol-fansen har nemlig ikke så mange kvadratmeter av citadellet igjen å trekke seg tilbake til ...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder