MÅTTE BLI HJEMME: Erlend Bjøntegaard jubler etter seieren i åpningsrennet på Sjusjøen. Men den beste utøveren i sesongåpningen fikk ikke gå verdenscupen i Östersund. Foto: Jostein Magnussen

Endrer skiskytter-uttak etter kritikk

Skiskytterforbundet endrer uttakskriteriene etter kritikken som kom da Erlend Bjøntegaard ble vraket til verdenscupen selv etter å ha vært beste utøver i sesongåpningen på Sjusjøen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bjøntegaard ble bare slått på sprinten av Martin Fourcade. På fellesstarten gikk han helt til topps. Men han fikk ikke gå verdenscupåpningen i Östersund.

– I utgangspunktet er det fortsatt «A-lagene» som skal gå de første verdenscuprennene, men vi har bestemt oss for å bruke en del mer skjønn i uttaket. Med dagens kriterier så hadde Erlend fått gått i verdenscup-åpningen, sier idrettssjef Odd-Bjørn Hjelmeset til VG.

Hvordan det skal gjøre det rent praktisk, om det er én eller to av de seks plassene som skal holdes «åpen» er ikke Hjelmeset så opptatt av.

les også

Mangemilliardær får skylden for russisk doping

– Det betyr ikke så mye. Det er fortsatt elitelagene som har første prioritet. Utøverne er tatt ut der fordi vi har tro på dem, akkurat som i langrenn, men vi sier at vi må gjøre en evaluering etter åpningsrennene på Sjusjøen. Hvis vi har løpere som ikke viser form og vi ser en løper på et rekruttlag eller privatlag som er bedre, så må vi gjøre en vurdering. Den var ikke der i fjor, sier Hjelmeset.

– Idiotregel

Tidligere landslagstrener og nåværende trener for privatlaget Team Mesterbakeren, Knut Tore Berland (53), har tidligere gått ut i VG og krevd en slutt på at skiskytterforbundet freder sine egne løpere i verdenscupåpningen hver vinter. I sommer kalte han forbundets uttak en «idiotregel».

På et styremøte i skiskytterforbundet nylig vedtok man de nye uttakskriteriene. Av disse går det frem at inntil fire løpere av hvert kjønn kan bli tatt ut på forhånd til de tre første verdenscuprundene (Pokljuka, Hochfilzen og Nove Mesto). Det gjelder skiskyttere som forbundet vurderer som medaljekandidater under VM i Östersund.

– Dog vil løpere som utmerker seg under sesongåpningen på Sjusjøen bli vurdert. Styret forventer en gjensidig god dialog mellom landslagstrenere og aktuelle løpere utenfor landslag og deres trenere i løpet av sesongen, heter det i vedtaket.

Får vist seg frem

Odd-Bjørn Hjelmeset sier de «nest beste» får flere muligheter til å vise seg frem.

– I tillegg til sesongstarten i november så har vi et NM som kommer tidlig (NM del 1, 3. - 6. januar). Det blir også en anledning til å kvalifisere seg til verdenscup, sier Hjelmeset og understreker at han ønsker «mye rekruttering».

– Det er det beste. Samtidig ønsker vi jo at de som er på våre landslag skal prestere.

PS! Allerede 21. september er det NM i rulleskiskyting på Gautefall i Telemark.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder