Forsker hevder «Grødum-armen» gir raskere runder

Fysikkforsker Rune Hoel (54) mener den nye skøytestjernen Øystein Grødum vinner tid på hver runde med sin oppsiktsvekkende armføring i svingene.

Hoel har doktorgrad i anvendt fysikk. Han hjalp med å finne superstålet til Johann Olav Koss' skøyter like før Lillehammer-OL. Og nå har han «lekt med» hva Grødums bevegelser i svingene gir av økt effekt.

Ifølge Hoel er det tre gode grunner til at Grødum har fordeler av å kaste armen horisontalt - istedenfor vertikalt - som er den tradisjonelle «kaste armen»-teknikken på skøyter.

- Grødum skaper en reaksjonskraft når han pendler med armen horisontalt. Det hjelper ham til å skape bedre akselerasjon i svingene, sier Rune Hoel.

Fornuftig

Og fortsetter: - Armbevegelsen gir en bedre benbevegelse, som også mer eller mindre går i det horisontale planet. Sett ut ifra fysiske prinsipper virker denne teorien veldig fornuftig, sier Hoel.

TV-bildene fra forrige helgs verdenscup i Vikingskipet er nøye studert av Hoel. Og han ser at Grødum har en god balanse når han suser gjennom svingene. - Jeg mener at armbruken til Grødum gir mye bedre balanse og kontroll. Han kan oppnå samme balanse som en linedanser, og unngå fall med denne teknikken, sier Rune Hoel.

Grødum har vært den store sensasjonen på skøytebanen i år. Til nå har 26-åringen fra Arendal satt to verdensrekorder utendørs på 3000 meter. Sist søndag knuste han den norske rekorden på 5000 meter. Og lørdag jakter han på sin første store internasjonale triumf på samme distanse under verdenscupløpene i Berlin - kanskje i par med Gianni Romme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder