Gull-Lorentzen: - Det er dette jeg har drømt om

Håvard Lorentzen (25) er tidenes tredje norske sprintverdensmester på skøyter etter to seirer på 500 meter og andre og tredjeplass på 1000 meter i sammenlagtmesterskapet i kinesiske Changchun - to uker etter hans historiske OL-gull på 500 meter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Til slutt var han 0.15 foran Kjeld Nuis på 2. plass - sammenlagt. Forrige sesongs verdensmester Kai Verbij ble nummer tre, 0.18 bak Lorentzen.

– Det er dette jeg har drømt om. Verdensmester og OL-gull i samme sesong, sier Håvard Lorentzen til NRK rett etter at saken - gullet - er klart.

Han røper nå at han før mesterskapet vurderte å droppe å delta på grunn av sykdommen han pådro seg etter ankomsten til Kina tirsdag.

– Jeg har vært usikker på om jeg skulle stille til start. Det holdt akkurat. Det var tungt mot slutten. Det var som å puste gjennom et sugerør, forteller Håvard Lorentzen - som likevel ikke er mett.

37 ÅR SIDEN SIST: Håvard Lorentzen (25) er Norges første sprintverdensmester på skøyter siden 1981. Bildet er fra etter hans 1000 meter i OL for halvannen uke siden, da han tok sølv - 4/100 bak nederlandske Kjeld Nuis. Foto: Delebekk, Bjørn S.

Bøkko: Flagget klart

Nå vil han gå for trippel ved å ta «hjem» verdenscupen sammenlagt i sprint.

NRKs ekspertkommentator og verdensmester på 1000 meter (2005), Even Wetten (35), mener at Lorentzen er en komplett skøyteløper.

– Han er verdens raskeste skøyteløper og en av Norges beste gjennom tidene, sier Even Wetten.

– Vi har flagget klart. Det vet ikke han. Men jeg har gjemt det under jakken. Det skal han få, dersom han klarer det, sa Hege Bøkko (5. plass sammenlagt) til NRK foran avgjørelsen i sprintherrekampen.

Det fikk han - samt en god klem av Bøkko som gjennom uken har «hørt» hvor syk Lorentzen «egentlig» har vært - etter å ha satt skapet på plass i sammenlagtmesterskapets siste distanse. På 1000-meterens tiende og siste par mot finske Mika Poutala (34) raste siste ukes sykdomsplagede Håvard Lorentzen inn til 1.09,81.

Kjeld Nuis hadde 1.09,11 fra tredje siste par etter å ha åpnet på 16,7. Og etter å ha tråkket på en kloss. Den «forsvant» og dermed kunne missen føre til diskvalifikasjon. Det gjorde det ikke.

les også

Lorentzen leder gullkampen klart foran siste løp

Gråtkvalt Nuis

– Vanligvis ønsker jeg ikke at noen skal «dø». Men jeg sa vær så snill, vær så snill. Jeg var nær, men han var best, sier en svært skuffet og gråtkvalt Kjeld Nuis til NRK.

Regjerende mester Kai Verbij hadde 1.09,48 fra paret foran Lorentzen. Verbij åpnet på 16,6. Men han passerte bak Nuis på 600 meter, og var så å si ute av gullkampen før det var Lorentzens tur.

– Hvis han ikke hadde vært så syk, ville han gått fortere. Likevel vant han. OL-gull og VM-gull i samme sesong. Ja, jeg er misunnelig. Det er fantastisk at norsk sprint er blitt bedre, og Lorentzen er fantastisk. Men jeg vil ikke tape neste år, sier Verbij til NRK i Kina og smiler.

Per Bjørang (70) vant sprint-VM i Innsbruck i 1974, som første nordmann. Frode Rønning (58) gjentok bedriften for 37 år siden i Grenoble. Den 25 år gamle bergenseren Håvard Holmefjord Lorentzen ble nummer tre fra Norge da han gikk inn til 1.09,81 på den avsluttende 1000-meteren i Kina søndag formiddag norsk tid.

les også

Lorentzen: Reiser rett til Kina for vinne VM-gull

Norge har ikke vunnet sammenlagtgull på skøyter siden 1994 (Johann Olav Koss).

For to uker siden ble Håvard Lorentzen andre nordmann til å vinne OL-gull på 500 meter. Finn Helgesen vant det første i St. Moritz for 70 år siden. Håvard Lorentzen var 5/100 fra å ta dobbelt OL-sprintgull i Pyeongchang for halvannen uke siden. Kjeld Nuis (28) slo Norges sølvvinner med 4/100 på 1000-meteren.

PS! Henrik Fagerli Rukke endte på 14. plass og Jørgen Sæves på 17. plass i sprint-VM. Hege Bøkko på 5. plass, Anne Gulbrandsen på 16. plass og Martine Ripsrud på 17. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder