REUTERS / REUTERS Det skulle vært en festkveld.
Men for mange ble det et mareritt
Kl. 18.15: Noe er i gjære
Nesten tre timer før avspark, ankom Suzanne Gower (42) Champions League-finalekampen utenfor Paris. Allerede da begynte alarmklokkene å ringe hos Liverpool-supporteren.
– Jeg tror det bare var flaks at ingen ble drept, sier hun til VG om timene som fulgte.
Kl. 18.50: Køen snegler seg fremover
Gower og søsteren slapp trygt inn på en nesten tom tribune.
Kl. 18.56: Fanget i en flaskehals
Like etterpå, to timer før avspark, ble tusenvis av Liverpool-supportere inneklemt i en trang kø utenfor stadion. Der skulle de bli stående i timevis.
Kl. 20.26: Desperasjonen vokser
Folk i køen slo alarm om at trengselen var blitt farlig. Noen klatret over sperringer for å unnslippe folkehavet. Andre benyttet seg av forvirringen til å hoppe inn på tribunen.
Kl. 20.46: Kampen utsettes
2700 tilskuere med gyldig billett slapp aldri inn, ifølge den franske sportsministeren.
21.36: Avspark
Kampen begynte 36 minutter på overtid. Mens Liverpool og Real Madrid kjempet om den gjeve mesterskapstittelen, ble luften tykk av tåregass utenfor stadion. Slåsskamper brøt ut. Flere fotballsupportere ble ranet, banket opp, eller begge deler.
Hvem har skylden?
Den franske innenriksministeren skyldte på «et massivt, organisert billettsvindleri».
I ettertid innrømmet han at «ting kunne vært bedre organisert».
Barn som hoster av tåregass. Voksne menn som skjelver av redsel. Champions League-finalen i Frankrike har fått massiv kritikk og sådd tvil om landet er egnet til å arrangere OL i 2024.
Fransk fotballfiasko
Da Suzanne Gower (42) ankom Stade de France like utenfor Paris forrige lørdag, ble hun urolig.
Allerede tre timer før planlagt avspark for Champions League-finalen mellom Real Madrid og Liverpool, var det noe som skurret for Liverpool-supporteren.
– Det var ukomfortabelt, men håndterbart. Men jeg visste at om en times tid kunne det bli uhåndterbart, sier hun til VG.
Gowers er advokat og har representert familier fra Hillsborough-tragedien i 1989, da 97 fotballtilskuere ble drept og hundrevis skadet i en folketrengsel på stadion i den nordengelske byen Sheffield.
Utenfor Stade de France gjenkjente hun flere faresignaler som minnet henne om den fatale fotballkampen for 33 år siden.
Politiet laget knipetangs-punkter i køen der tilskuerne ble inngjerdet i trange passasjer. Vaktene hadde tilsynelatende dårlig oversikt over hvem de hadde kontrollert. Gowers søster, Clare, var en av de mange som ble sjekket flere ganger. Gower talte kun seks-syv vakter som sjekket billetter og vesker. Altfor få, tenkte hun.
Gower og søsteren ankom tidlig nok til å unnslippe kaoset som skulle utspille seg utenfor stadion de neste timene. Mens de inntok tribuneplassene sine, nærmet titusenvis av rødkledde trøyer seg stadion.
En streikeaksjon på offentlig transport hadde rammet RER B-linjen som knytter Stade de France til sentrum. Dermed ankom de fleste Liverpool-supporterne fra samme kant.
Sammentrykket under en bro begynte folkehavet å hope seg opp. Køen sneglet seg fremover. Snart begynte frustrasjonen å ulme. Så spredte panikken seg.
Folk kastet seg over sperringene for å unnslippe trengselen. Flere videoer og vitnesbyrd har vist hvordan lokale med lugubre hensikter benyttet seg av kaoset til å rane tilskuere.
Fotballsupportere ble banket opp, frastjålet mobiler og lommebøker, mens politiet tok tåregass for å spre folkemengden.
Hillsborough-overlevende til stede har beskrevet hvordan de fikk panikk og gjenopplevde traumene for 33 år siden.
Også inne på stadion ble situasjonen mer og mer anspent. Liverpool-delen der Gower og søsteren befant seg hadde vært nesten folketom da de ankom. Utover kampen fylte den seg opp av supportere, noen av dem blodige eller med øyne hovne av tåregass, forteller Gower.
Hun så bare én vakt på den bratte tribunen, og skjønte at her kan det bli bråk. Også lokale ungdommer hadde kommet seg inn på tribunen. Stemningen ble anspent, så barket supportere og lokale sammen.
– Jeg måtte dukke unna slag mens folk sloss bak meg. Jeg har aldri opplevd det på noen kamp på noe nivå i fotballen tidligere, sier 42-åringen.
Da kampen gikk inn i overtid inntok opprørspolitiet tribunene. Nå var Gower så redd at hun blåste i resultatet.
– Jeg tenkte at jeg vil ikke bli låst inne her, det kan bli veldig ekkelt, sier hun.
– Vi sa: «La oss bare løpe».
Sammen med søsteren la hun på sprang ut, gjennom tåregassen og mot nærmeste metrostasjon.
– Ikke dra til OL i Paris
Sjokkscenene under finalen skapte internasjonale overskrifter og har ført til en heftig debatt i Frankrike om landet er rustet til å organisere store idrettsarrangementer. Om to år skal det være OL i den franske hovedstaden.
– Dette må ikke skje igjen, sa den franske sportsministeren, Amélie Ouéda-Castéra, under en pressekonferanse påfølgende mandag.
For den kommende OL-arrangøren står mye på spill.
– Ikke dra til OL i Paris om to år, sa Neil Salinas, en Liverpool-supporter som ble ranet og banket opp mens kona skrek etter hjelp, til Le Parisien torsdag.
Salinas er en robust, rødmusset kar som ser ut som han tåler en trøkk. I videointervjuet med den franske avisen brister stemmen mens han kjemper med tårene.
– Jeg bønnfalt politiet om hjelp, men de sa «vi kan ikke gjøre noe», forteller han.
Årsaken er at fransk opprørspoliti er underlagt et strengt hierarki, forklarer Mathieu Zagrodzki ved Universitetet Versailles-Saint-Quentin, som spesialiserer seg på fransk politi.
– Hvis ordren deres er «spre folkemassene», da sprer de folkemassene. Hvis man sier «bli der du er», da blir de der de er, sier han til VG.
Han forklarer at kampen forrige lørdag opplevdes ulikt i Frankrike og internasjonalt. Fransk opprørspoliti benytter seg ofte av tåregass under demonstrasjoner og opptøyer for å spre folkemengder. Resonnementet i Frankrike er at det anses som det minst skadelige maktmiddelet, forklarer han.
– Tåregass er ubehagelig, det stikker, det er ikke særlig presist og rammer flere enn dem man sikter på, men oppnår målet med å spre en folkemengde og ingen må på sykehus, sier han.
– Ville skjedd dødsfall
Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin har fått kritikk for å, i likhet med det europeiske fotballforbundet (UEFA), ha klandret Liverpool-supporterne for finalekamp-kaoset. Fansen hadde ankommet kampen for sent, hevdet han. Tusenvis av dem uten billett.
I tillegg var det et stort volum falske billetter i omløp, 30–40.000 ifølge innenriksministeren. Men ifølge Le Monde ble 2800 falske billetter – som følger med ethvert stort sportsarrangementer – skannet den kvelden.
Billedmateriale publisert på sosiale medier viser at tusenvis av Liverpool-supportere sto i kø allerede to timer før avspark. Franske medier har også meldt at politiet visste i forkant at opptil 50.000 av Liverpool-supportere ville møte opp uten billett.
Innenriksminister Darmanin er kjent som en ihuga forsvarer av politiet, og har hele veien vegret seg for å kritisere deres handlinger.
– Hvis vi ikke hadde evakuert deler av folkemengden, ville det skjedd dødsfall, [folk ville blitt] knust mot portene til Stade de France, sa innenriksministeren til den franske kanalen TF1 i et intervju dagen etter kampen.
Men etter dager med kritikk, unnskyldte han seg under en høring i senatet forrige onsdag og innrømmet at «ting kunne vært bedre organisert».
Nå har han bedt politiet granske bruken av tåregass under Champions League-finalen. To politibetjenter er under etterforskning for overdreven bruk av tåregass. Sportsministerens høyre hånd, Philippe Mahe, har måttet gå.
Både UEFA og det franske sportsdepartementet har bestilt hver sin rapport for å granske hendelsen.
– For meg er det viktig at vi får frem sannheten, sier Suzanne Gower.
Advokaten har påpekt det mange tilskuere raste etter kampen: I kampens hete var UEFA og franske myndigheter raskt ute med å anklage fotballsupporterne for hooligan-oppførsel.
Påstandene ble rast slått tilbake. Gower sier, som en rekke andre tilskuere til stede den kvelden har gjort, at hadde det ikke vært for Liverpool-supporternes oppførsel, kunne det gått mye verre.
– Jeg tror historien vår som fangruppe på grunn av Hillsborough, gjorde at vi med vilje forholdt oss rolige, sier hun.
Flere artikler
Frankrikes sportsminister mener kaoset skyldes Liverpool-supportere med falske billetter
Champions League-finalen utsatt etter kaos - Liverpool krever gransking
Lise Klaveness i Paris-kaoset: – Jeg har aldri før tenkt: «Går det bra?»
Supporterkrangel: Liverpool-leder kraftig ut mot Manchester City-kolleger
Opplevde kaoset på nært hold – slapp ikke inn på stadion før 40 minutter inn i kampen