Mens Høyre mener Ap forsvarer sin gamle kollega

PRESSET: Fra v: Fotballpresident Terje Svendsen, idrettspresident Tom Tvedt og visepresident Kristin Kloster Aasen utenfor kulturdepartemenet etter møtet med Linda Hofstad Helleland fredag. Foto: Frode Hansen VG

Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

Idrettspresident Tom Tvedt er nå under press også fra sine egne i Arbeiderpartiet - et parti han selv inntil i fjor var fylkesordfører for.

 • Ole Kristian Strøm
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

På direkte spørsmål fra VG om medier bør få innsyn når de spør om konkrete reiseregninger, svarer nemlig Anette Trettebergstuen et utvetydig:

– Ja.

Hun svarer et like klart nei på om idrettsforbundet viser stor nok åpenhet.

Trettebergstuen er Ap’s idrettspolitiske talsperson. Tvedt er tidligere fylkesordfører for Ap, er kjæreste med partisekretær Kjersti Stenseng og har med seg ytterligere to Ap-topper i idrettsstyret: Sigbjørn Johnsen og Jorodd Asphjell.

AP-POLITIKER: Anette Trettebergstuen. Foto: Roger Neumann VG

Les også: - Dette kommer ikke idretten unna.

– Vi har vært tydelige hele veien på at åpenhet må praktiseres. Idrettens legitimitet er avhengig av at folk oppfatter at pengebruken er nøktern og at åpenheten er reell, sier Anette Trettebergstuen.

– Hemmelighold skaper mistenksomhet, og det svært ofte helt unødvendig og urettmessig. Det er svært uheldig for idrettens renomme at det nå skapes et bilde av at pengebruken ikke tåler dagens lys. Det må utvises økt åpenhet, i den situasjonen vi er i nå svekkes idretten av disse spekulasjonene, sier den profilerte Ap-politikeren til VG.

Konfrontert med utspillet, fremhever Høyres kulturpolitiker Kårstein Eidem Løvaas at han mener Ap har holdt en merkelig lav profil, mens partier fra Frp til Rødt har markert seg med krav om mer åpenhet.

Les også: Kulturministeren innkaller til nytt møte: - Ikke bra nok.

– Jeg savner at Ap gjør front med alle andre partier. De står alene igjen og forsvarer sin tidligere kollega Tom Tvedt og hans våpendragere, mener Løvaas, før han går inn på Aps utspill:

HØYRE-POLITIKER: Kårstein Eidem Løvaas. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Hvor er Ap? De har vært nesten helt tyste i denne debatten. Nå tar de bladet fra munnen og problematiserer at offentlighetsloven kan ramme frivilligheten. Men det er tvert om: Transparens er en fordel for det frivillige arbeidet, og her handler det ikke om at vi ber NIF følge et lovverk, vi ber dem bruke hodet.

Kårstein Eidem Løvaas mener idrettens legitimitet avhenger av at folk opplever pengebruken som nøktern og åpenheten som reell. Hemmelighold skaper alltid mistenksomhet, og er svært uheldig.

Sett denne? Sjekket ikke detaljer i Siems reiseregninger

– Hadde en Ap-statsråd innkalt idretten på samme måte som Linda Hofstad Helleland gjorde fredag?

– Det er heldigvis hypotetisk. Men de som i helgen stekte vafler og trente håndballjenter, ønsker ikke dette. De synes det er på høy tid at noen griper fatt i dette, mener Kårstein Eidem Løvaas.

Konfrontert med Løvaas’ uttalelser, sier Ap’s Trettebergstuen:

– Jeg har utfordret H på hva de skal gjøre. Det er helt på sin plass, for jeg ser ikke at hverken statsråden eller Løvås foreslår noen løsning på dette, med unntak av at offentlighetsloven også skal gjelde for idretten. Det er vi imot, da den da vil måtte gjelde alle små og store lag og foreninger rundt i landet, ikke bare sentralleddet i NIF.

Les også: Svensk idrettstopp: – Jeg skjemmes som svensk

– Det blir mer byråkrati og papirarbeid på allerede hardt pressede frivillige. De skal bruke tiden sin på å tilrettelegge for idrettsglede for barn og unge, bredde og topp, ikke på rapportering og papirarbeid fordi statsråden egentlig ønsker økt åpenhet fra sentralleddet, mener Anette Trettebergstuen.

Kårstein Eidem Løvaas synes det virker som om idrettstoppene ikke har tatt alvoret inn over seg.

Kommentar: Nå må pisken frem

– Husk at Tom Tvedt er leder for Norges største frivillige organisasjon, og den har 90 prosent av sine inntekter fra det offentlige. Da er det spesielt å innta en forsvarsposisjon som Tvedt gjør, mener Kårstein Eidem Løvaas.

– Og det tristeste er at Ap brer sine vinger om sine. Det er idrettstoppene som må rydde opp. Det krever nesten et samlet politisk miljø, og det er det alle de tusenvis av frivillige også forventer. Her handler AP på autopilot og er mer opptatt av å beskytte sine egne.

– Tror du det er noe muffens i idretten?

– Nei, men hvert minutt de hemmeligholder sine papirer, gir grobunn for mistanke. Jeg håper ikke de har noe å skjule, men som de agerer, kan en lure på om de har det. Det er en svært spesiell oppførsel fra Tvedt og de andre, mener Høyre-politikeren.

Les også: Kulturministeren innkaller til nytt møte: - Ikke godt nok.

Tom Tvedt og hans nærmeste var fredag i møte med kulturministeren. Hun innkalte dem i bakkant av NIFs svar til VGs anmodning om innsyn i reiseregninger. Det lød slik:

«NIF kan ikke medvirke til at den enkelte ansatte, tillitsvalgte eller forretningsforbindelse, urettmessig kommer i medias søkelys, og at detaljert informasjon offentlig gjøres uten den enkeltes samtykke eller mulighet for å kontrollere at informasjonen presenteres korrekt og i en riktig kontekst. NIF ønsker ikke å åpne for at media får en generell tilgang til enkeltbilag.»

– Dette var et veldig godt og konstruktivt møte. Kulturministeren er fornøyd med den måten vi rapporter på, så har vi fått noen utfordringer fra Helleland. De tar vi med tilbake til idrettsdemokratiet, drøfter det og kommer så tilbake til ministeren, sa Tvedt etter møtet i kulturdepartementet fredag.

Les også

 1. Ingebrigt Steen Jensen ber NFF-toppene rydde opp og stå frem

  Ingebrigt Steen Jensen (60) mener det er en fallitterklæring for norsk fotball hvis ikke generalsekretær Kjetil Siem…
 2. Reaksjon etter åpenhet-møtet: – Dette kommer ikke idretten unna

  Tidligere statsråd Marit Arnstad mener at idretten ikke helt har forstått hva åpenhet-debatten handler om.
 3. Kulturministeren innkaller idretten til nytt møte: – Ikke godt nok

  Toppene i Norges Idrettsforbund måtte i dag forklare seg for…
 4. Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

  Norges presseforbund reagerer på at ikke idretten viser mer åpenhet.

Mer om

 1. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Reaksjon etter åpenhet-møtet: – Dette kommer ikke idretten unna

 2. NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

 3. Idrettstoppene kalles inn til statsråden

 4. Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

 5. Kulturministeren roses for åpenhetskrav til idretten

Fra andre aviser

 1. Nå må idrettstoppene svare kulturministeren om pengebruken

  Bergens Tidende
 2. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 3. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Bergens Tidende
 4. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Aftenposten
 5. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Fædrelandsvennen
 6. Her er idrettspresidenten på vei inn til kulturministeren

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder