Hevder to av svømmerne innrømmer falsk ranshistorie

STOPPET AV POLITIET: De amerikanske OL-svømmerne Gunnar Bentz (t.v.) og Jack Conger forlater politistasjonen på flyplassen i Rio de Janeiro natt til torsdag brasiliansk tid. De var blant de fire amerikanske svømmerne som hevder at de ble ranet natt til sist søndag. Foto: Mauro Pimentel AP

Politimann: – Lochte diktet opp ranshistorien

RIO DE JANEIRO/OSLO (VG) Det var superstjernen Ryan Lochte (32) som diktet opp historien om et væpnet ran som skal ha funnet sted i Rio natt til søndag, melder en brasiliansk politimann til nyhetsbyrået AP.

 • Ole Kristian Strøm
 • Jonas Wikborg
 • Jørund Wessel Carlsen

Artikkelen er over tre år gammel

Fire amerikanske OL-svømmere etterforskes av brasiliansk politi, fordi det er strid om forklaringene deres rundt et angivelig væpnet ran natt til søndag. Overvåkningsvideo skal vise håndgemeng mellom svømmer og sikkerhetsvakt.

Det er stikk i strid med det Lochte fortalte sin mor da 32-åringen ringte hjem og fortalte om et væpnet ran. Moren, Ileana Lochte, skal ha kontaktet pressen med historien, skriver AP.

To av svømmerne, Jack Conger og Gunnar Bentz, skal nå ha innrømmet at ranshistorien er oppdiktet, hevder politimannen.

Lochte skal allerede ha kommet seg tilbake til USA, men de tre andre amerikanske svømmere, som var sammen med Lochte da ranet skulle ha skjedd, ble nektet å gå på flyet tilbake til USA. Foruten Bentz og Conger er Jimmy Feigen nektet å forlate Brasil før saken er ferdig etterforsket.

Slik var OL-natten: Hekke-Isabelle lei trusespørsmål

– Har innrømmet falsk historie

Striden står altså om et påstått ran sist helg. Spørsmålet er om svømmerne virkelig ble ranet eller om de har funnet det på. Mye tyder nå på sistnevnte, for brasiliansk politi skal nå være sikre på at et ran aldri fant sted.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den angivelige innrømmelsen kommer ikke lenge etter at det ble rapportert om en overvåkningsvideo som viser en av de amerikanske svømmerne som bryter opp en dodør på en bensinstasjon for så å havne i konfrontasjon med en sikkerhetsvakt.

Konflikten ble etter hvert løst med at svømmerne gjorde opp for skadene i kontanter, skriver AP, men til O Globo forteller bensinstasjonseieren at amerikanerne drev hærverk og urinerte ute.

Les også: Rio-arrangørene flyttet penger fra Paralympics til OL

TILBAKE I USA: Den største stjernen av de fire svømmerne, Ryan Lochte, skal ifølge familien allerede være tilbake i USA. Brasiliansk politi rakk ikke å stoppe ham før han forlot OL-landet. Foto: Michael Sohn AP

Hevder de ble ranet

Ryan Lochte selv skal altså være tilbake i USA, selv om en dommer i Brasil skal ha bestemt at også han skal få inndratt passet. De tre svømmerne som fortsatt er i OL-landet, forklarte seg for politiet torsdag. Fortsatt er det uklart hva de nøyaktig har sagt.

Bakgrunnen for den kaotiske situasjonen er at de amerikanske svømmerne anmeldte en sak der de hevdet at de ble ranet av personer utkledd som politifolk.

– Vi står klar med konsulær bistand, sier en talsmann for amerikansk UD ifølge Guardian.

Lochte forklarte at taxi'en de satt i, ble stoppet av menn i politiuniform. En av dem holdt en pistol mot Lochtes panne, og mennene tok deretter pengene og hans personlige eiendeler. Også Feigen, Bentz og Conger var med i taxien.

Les også: Romário avslørte arrestert IOC-medlem for fire år siden

Fant ingen vitner

Brasiliansk politi sier at de ikke har funnet bevis for at det faktisk har skjedd et ran. Dessuten er det ting som ikke stemmer i forklaringene. Lochte har også endret sin forklaring etter hvert.

Ryan Lochte og James Feigen har forklart at de kom tilbake fra en fest i det franske OL-huset til OL-landsbyen klokka fire på morgenen. Men på overvåkningskameraene er det tydelig at klokka var nærmere syv.

Det er dessuten forskjell på forklaringene til Lochte og Feigen om hvor mange overfallsmenn det var.

Politiet har ikke klart å finne verken taxisjåføren eller vitner til ranet.

Ryan Lochte har også endret sin forklaring til at pistolen ikke ble holdt mot pannen hans, men i retning ham. Lochte har 12 OL-medaljer og er en av USAs beste svømmere på 2000-tallet.

Les også: Legen etter Løkes smell i eggstokken: – Har ekstrem smerteterskel

Skulle hente amerikanerne

Politiet kom til OL-landsbyen onsdag morgen for å hente amerikanerne, men de hadde allerede flyttet ut. Dette skjedde omtrent samtidig som IOC-medlemmet Patrick Hickery ble hentet av brasiliansk politi på IOC-hotellet et annet sted i Rio de Janeiro.

– Ryan ville ha blitt igjen i Rio hvis han hadde visst at politiet ønsket å snakke med ham. Han vil fortsatt samarbeidet med politiet, sier Lochtes advokat Jeff Ostrow til CNN.

Dommer Keyla Blanc De Cnop sier at politiet trenger mer tid på å finne ut om de amerikanske svømmerne leverte inn en falsk anmeldelse - eller om de faktisk ble ranet.

Dommer sier at svømmernes oppførsel da de kom tilbake til OL-landsbyen, kombinert med uoverensstemmelser i forklaringene deres, gjør at politiet spør seg om anmeldelsen er troverdig, skriver CNN.

Mer om

 1. OL 2016
 2. Svømming

Flere artikler

 1. Lochte beklager at han diktet opp ran – sterke reaksjoner i Brasil

 2. Skandalesvømmer betaler seg ut av Rio-trøbbel etter oppdiktet ranshistorie

 3. Amerikanske OL-stjerner ranet i Rio - trakk pistol mot hodet til gullvinner

 4. Ryan Lochte offer for foxtrot-sabotasje

 5. Pluss content

  Her er VM-historien: Juks, protester, nazister og kommunister

Fra andre aviser

 1. Amerikanske OL-helter diktet opp ranshistorie: Kan bli siktet for falsk forklaring

  Bergens Tidende
 2. Amerikanske gullvinnere nektes hjemreise fra Rio, ble kastet ut av fly

  Bergens Tidende
 3. Amerikanske gullvinnere nektes hjemreise fra Rio, ble kastet ut av fly

  Aftenposten
 4. Amerikanske OL-svømmere var i klammeri med sikkerhetsvakt

  Fædrelandsvennen
 5. Amerikansk OL-svømmer betalte seg fri for å slippe straffeforfølgelse

  Bergens Tidende
 6. Amerikansk OL-svømmer betalte seg fri for å slippe straffeforfølgelse

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder