FOLKEFEST PÅ GODT OG VONDT: Holmenkollen skifestival slet i vinter med både avlysninger pga tåke og etterfester som gikk over styr. Her er publikum tidlig på vei hjem da hopprennet ble avlyst. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Fyllefest skremmer foreldre fra å ta med barn på idrett

3 av 4 vil ha flere alkoholfrie arenaer: – Idretten må ikke bare tenke profitt

– Den type hendelser som har vært i vinter, med fyllefest knyttet til idrettsarrangementer, kan gjøre at folk ikke tør å ha med ungene av frykt for fyll og bråk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det sier Mina Gerhardsen, leder for Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan, til VG.

Tirsdag kommer TNS Gallups helsepolitisk barometer, der et av spørsmålene er knyttet til alkohol på idrettsarenaer, kinoer og kulturarrangementer. Et klart flertall på 75 prosent mener at det er viktig med flere alkoholfrie arenaer for både barn og voksne.

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Uten at jeg vil stå med pekefingeren, er det en selvfølgelig at barn og unge skal ha trygge og rusfrie miljøer både på banen og tribunen, sier kulturministere Linda Hofstad Helleland til VG.

Les også: Hjelmeset om alkoholmisbruk i Kollen

– Idretten må selv vurdere om det skal gå an å nyte alkohol i avskjermede soner.

– Hører ikke sammen

Mina Gerhardsen ber idretten om å ta tak:

– Idrett og alkohol hører ikke sammen. Folk skal slippe å plages av fulle mennesker på arrangementer som skal være åpne for alle. Vi har en sterk tradisjon i Norge for at idrett er noe vi ser på med barn. Den type hendelser som har vært i vinter med fyllefest knyttet til idrettsarrangementer, slik vi for eksempel så i Holmenkollen, kan gjøre at folk ikke tør å ha med ungene av frykt for fyll og bråk. Det vil være et stort tap, sier hun til VG.

ACTIS-LEDER: Mina Gerhardsen. Foto: Line Møller VG

Les også: Mener langrennssporten legger opp til «fyllefest»

– Flere store arenaer har allerede skjenkebevilling, noe som er med på å øke presset om alkoholservering på idrettsarrangementer. DNB arena i Stavanger fikk skjenkebevilling i 2013, som den første i landet. Det var heftig debatt om temaet før dørene til stadion åpnet, og bevillingen ble vedtatt med knappest mulig margin, sier Mina Gerhardsen.

– I Hamar pågår nå uformelle samtaler mellom kommunen og Storhamar om skjenkebevilling på ishockeykamper. Actis oppfordrer lokalpolitikerne til å ta ansvar og si nei på vegne av kommunen.

Nylig tok fire langrennsløpere opp problemet med at NM-banketten ender i en fyllefest.

– Idretten skal være et fristed for barn og unge, og de skal inkluderes på alle plan, også på festen etter siste langrennsløp eller når hjemmelaget vinner en fotballkamp, sier Gerhardsen.

– Alkoholfrie arenaer er viktig for at idretten skal være inkluderende for alle, også barn og ungdom. Alkoholsalg kan være en stor inntektskilde for mange idrettslag, men her er det viktig at idrettslagene ser det store bildet og ikke kun tenker profitt. Actis mener at idretten må se etter andre måter å skaffe seg inntekter på, sier Actis-sjefen.

Les også: Leserinnlegget i Aftenposten som satte fyll på ski-kartet

NIF-SJEF: Per Tøien. Foto: Robert Eik VG

– Har tydelige retningslinjer

Kommunikasjonssjef Per Tøien er klar på at Norges Idrettsforbund ikke ønsker å senke terskelen for tilgang på alkohol under idrettsarrangementer.

– Det er verken prinsippløst eller gammeldags, men ansvarlig og på parti med barna. Vi vil at det å oppleve idrett skal være assosiert med noe positivt for alle som er der. Dessverre er det mange barn som ikke opplever foreldre eller andre voksnes forhold til alkohol som positivt.

– Norges idrettsforbund er Norges største barne- og ungdomsorganisasjon. Det ville vært underlig, ja nærmest selvmotsigende, om Idrettsforbundet ikke var tilhenger av at idrettsarenaen var en alkoholfri sone. Derfor har vi også tydelige retningslinjer når det gjelder idrett og alkohol, sier Per Tøien.

Les også: Dette gjør alkohol med kroppen din.

Han sier at idrettsforbundets holdning til alkohol på idrettsarenaen ligger fast.

– Vi var betydelig skeptiske den gang VIP-arenaene med alkoholservering ble introdusert i Norge, og vi er betydelig skeptiske til at adgangen til alkohol utvides nå. Den prinsipielle grensen for servering av alkohol på idrettsarrangement ble brutt da VIP-arenaene kom, men vår holdning ligger fast. Koblingen mellom idrett og alkohol er uheldig og unødvendig.

– Med åpning for servering også for alle tilskuerne, senker vi terskelen for tilgang på alkohol betydelig og vi sannsynliggjør også en økt kontakt mellom barn og ungdom – og voksne som bruker (eller misbruker) alkohol under arrangementene.

Les også: 1 av 3 synes det drikkes for mye i jobbsituasjoner

– Det er de kommunale myndigheter som avgjør søknader om skjenkebevilling. Norsk idrett må stole på at bevillingen følges opp slik den skal. Det kan gis tillatelse til å selge alkohol på adskilte områder utenom selve tribunen. Der skal det være adgangs- og alderskontroll som hindrer at barn og ungdom kommer inn på områdene. Vi håper å kunne være trygge på at dette etterleves.

Per Tøien mener at det er lett å finne arenaer for dem som vil nyte alkohol.

Les også: Forsker: - Litt alkohol er greit.

– Vi ser også at idrettsarrangører legger til rette for arenaer i tilknytning til idrettskonkurransen der alkohol serveres. Dessverre. Norges idrettsforbund skulle ønske at idretten i seg selv var opplevelse stor nok, og ønsker ikke gå i bresjen for å åpne enda flere arenaer der alkohol serveres – i tilknytning til idrett.

– Dette handler i bunn og grunn om etikk og holdninger. Norges idrettsforbund har mange etiske utfordringer, og idrett og alkohol er en av dem. Uten klare etiske prinsipper og uten holdninger og handlinger som understøtter dem, blir ikke lenger idretten den samme. Idrettsstyret ønsker at foreldre skal kunne sende sine barn inn i norsk idrett i visshet om at idretten er så trygg som mulig for barna.

Venter på evaluering

Skipresident Erik Røste sier til VG at arrangørene nå evaluerer det som skjedde i Holmenkollen i vinter.

– Vi vil at dette både skal være bærekraftig økonomisk og samtidig interessant å være til stede på for familier.

– Hva med alkohol?

– Vi venter på evalueringen. Det som var problemet, var at det kom masse folk fra Marka og inn på det lukkede området. Det har Skiforeningen og vi jobbet mye med - å få kontroll over Marka. På skiskyting er det litt enklere, fordi det er så konsentrert. Vi må finne en klok balanse på dette, sier Erik Røste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder