Eks-golfpresident Finn H. Andreassen: – Nå synes jeg de skal legge seg flate

SIER JA TIL Å VISE REISEREGNINGER: Øverst fra v. og med klokka: volleyballpresident Stein-Gunnar Bondevik, golfpresident Marit Wiig, eks-golf-president Finn H. Andreassen, eks-håndballpresident Karl-Arne Johannessen og svømmepresident Per Rune Eknes. Foto: Ole Kristian Strøm, Jan Johannessen og Frode Hansen

Idrettstopper til VG: Vi vil vise fram reiseregningene våre

En rekke nåværende og tidligere særforbundspresidenter som VG har snakket med, sier ja til å vise offentligheten sine reiseregninger.

  • Øystein Hernes

Artikkelen er over fire år gammel

Den avgåtte golfpresidenten Finn H. Andreassen mener idrettstoppene har slått ballen i vannet i åpenhetsdebatten. Han vil gjerne vise offentligheten alle økonomiske detaljer fra sin tid i vervet. Og han er ikke alene.

Med seg på laget har han tidligere håndballpresident Karl-Arne Johannessen, svømmepresident Per Rune Eknes, golfpresident Marit Wiig, volleyballpresident Stein-Gunnar Bondevik og en rekke andre idrettsledere VG har vært i kontakt med. Skiforbundets generalsekretær, Stein Opsal, har også signalisert at VG er velkommen til å få «mer detaljert informasjon» om hans og skipresident Erik Røstes reiser.

– Har slåss

EKS-PRESIDENT: Finn H. Andreassen mener idrettstoppene nå bør legge seg flate. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Finn H. Andreassen er i Spania – naturlig nok for å spille golf – når VG tar kontakt torsdag formiddag. Den tidligere golfpresidenten har fulgt debatten om åpenhet i norsk idrett nøye og har svært god kjennskap til problematikken etter flere år som idrettsleder.

Les også: Tvedt presses av sine egen i Ap.

– I mine fire år som golfpresident har jeg blant annet slåss for mer åpenhet i idrettsforbundet, og blant annet stilt spørsmål om fordelingen av midler til Olympiatoppen. Uten å få noen gode svar på det, mener han.

VG spurte Andreassen om han er villig til å vise sine reiseregninger fra tiden som golfpresident for offentligheten:

– Det er ingen problem. Dere kan bare stupe inn i det jeg har, sier Andreassen – som ikke har fått oversendt regningene før denne saken ble publisert.

– Bør være åpne

– Bør idrettstoppene gjøre det samme?

– Ja, nå synes jeg de skal legge seg flate og være åpne.

Les også: – Dette kommer ikke idretten unna.

Andreassen får støtte fra en annen av sine tidligere presidentkolleger. Karl-Arne Johannessen er tidligere idrettspresident og gikk av som håndballpresident i fjor. Han velger nå å legge frem reiseregninger fra flere av mesterskapene han deltok i som president.

EKS-HÅNDBALLPRESIDENT: Karl-Arne Johannessen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Brukte 5500 på middag

Der kan vi blant lese at Johannessen har betalt 5508 kroner for en middag under håndball-EM i Serbia i 2012.

– Det hørtes mye ut? La du ut for flere her?

– Jeg husker ikke om vi hadde forfall til dette møtet, men et fulltallig styre er 11 og minst et par fra administrasjonen, svarer Johannessen.

4. mars sendte VG en forespørsel om innsyn i regnskapene til Norges Håndballforbund (NHF), der vi blant annet spurte om reisene som ble foretatt av Karl-Arne Johannessen i 2014 og 2015 – og om innsyn i enkelte reise- og representasjonsregninger (valgt ut av VG).

Håndballforbundet avslo det siste.

– NHF står fritt

– Jeg informerte NHF i februar om at de står fritt til å legge frem mine reiseregninger. Jeg pratet med dem igjen på mandag, der man ble enige om at tiden er inne for å vise frem tingene det spørres etter, hevder Johannessen.

Les også: Kulturministeren innkaller til nytt møte: – Ikke bra nok.

Erik Langerud, nåværende generalsekretær i håndballforbundet, sier til VG at de følger «bedriftens policy» og ikke vil forskjellsbehandle tidligere og nåværende ledere. Og at det er årsaken til at Johannessens eller nåværende lederes bilag ikke ble lagt frem.

– Nå avventer vi føringene etter idrettspresidentens møte med kulturministeren på mandag, sier Langerud.

Karl-Arne Johannessen tror ikke håndballforbundet har noe i regnskapene sine som ikke tåler offentlighetens lys.

– Er det noen regninger du angrer på i din tid som håndballpresident?

– Nei, ikke som jeg kan huske.

Seks topper om åpenhet

SVØMMEPRESIDENT: Per Rune Eknes. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Svømmepresident Per Rune Eknes:

– Kunne du vært villig til å legge frem dine reiseregninger for offentligheten?

– Bla så mye du vil! Hvis du gidder å bruke tid på det, så må du gjerne gjøre det. Vi har ingenting å skjule.

– Hva tenker du om at idrettstoppene har avslått VGs forespørsel om innsyn i konkrete reiseregninger?

– Det undrer meg. Det eneste jeg kan se som hindrer det, er hvis det tar for mye administrative krefter å finne det frem. Men hvis du vil komme opp dit selv å se, kan jeg ikke fatte det er noe vits å holde det tilbake.

Volleyballpresident Stein-Gunnar Bondevik:

– Jeg kan ikke uttale meg om andre forbund, men på generelt grunnlag vil jeg si at idretten er en organisasjon hvis toppledelse skylder medlemmene å utvise stor nøkternhet. Det må det ikke være tvil om. Noe annet er veldig umusikalsk. Det må jeg bare si.

Bondevik hilser debatten velkommen og synes det er bra at den kommer, men mener samtidig den burde blitt skapt i egne rekker. Han har oversendt sine reiseregninger, som kun viser kostnader for transport til ulike arrangementer.

Generalsekretær Trond A. Søvik i Norges Kampsportforbund:

– Vil dere være villige til å legge frem konkrete reiseregninger for offentligheten?

– Ja, så lenge vi ikke bryter personvernhensyn og det er praktisk mulig, så er vi åpne for det. Vi har ingenting å skjule og har også en egen kontrollkomité som går gjennom alt sammen i tillegg til revisor. Full åpenhet!

Kampsportpresident Trond Berg:

– Ville du vært villig til å legge dine reiseregninger helt ned på bilagsnivå for offentligheten?

– Ja. Jeg ser ikke noe negativt i det. Vi har ingenting å skjule. Vi er åpne. Vi er transparente. Hvis idretten kommer med regler om hvordan dette skal være, er det ikke noe problem for oss.

GOLFPRESIDENT: Marit Wiig. Foto: Jan Johannessen VG

Golfpresident Marit Wiig:

– Jeg har ikke noe mot å vise frem mine reiseregninger. Det er ikke noe problem hos oss. Nå har jeg vært golfpresident siden november og kjørt et par ganger til Gardermoen. Jeg har ingen spennende reiseregninger, men ikke noe mot å legge dem frem. Jeg håper nå at vi raskt klarer å bli enige om hvilke åpenhetsprinsipper vi skal legge til grunn; at vi klarer å finne løsninger som gjør at vi gjenskaper troverdigheten til norsk idrett.

– Du sier gjenskaper?

– Jeg kan vel si: Denne saken føles for oss i idretten som en stein i skoen. Vi må få den steinen ut av skoen.

Generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet:

– Synes du Idrettsforbundet har gått i bresjen for mer åpenhet den siste tiden?

– Jeg er frustrert over hele situasjonen og det bildet som er skapt av at idretten er lukket. Jeg har personlig hatt sentrale lederstillinger i VG i 10 år og 15 år i næringslivet og opplever at idretten er helt åpen og fullt på høyde med både media selv og næringslivet, med hensyn til å gi innsyn i vår virksomhet. Vi har ingenting å skjule.

Opsal har signalisert at VG er hjertelig velkommen til å få «mer detaljert informasjon» om hans og skipresident Erik Røstes reiser.

Mer om

  1. Idrettspolitikk

Flere artikler

  1. Særforbundspresident overrasket og skuffet over idrettstoppenes 161.000-kronerstur

  2. Folkets klare dom: Vis reiseregningene!

  3. Moxnes: – Som at Panama skal gi fullt innsyn i alle kontoer utenom de som er hemmelige

  4. Tid for åpenhet, Andersen

  5. Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder