TIL OL: Kjetil Borch og Olaf Tufte etter seieren i finalen i Sveits. Foto: Philipp Schmidli Getty Images

Tufte og Borch endelig OL-klare: – Vi kan kjempe om medalje

Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) hadde ingen problemer med å sikre seg plass i Rio. Horten-duoen vant OL-kvalifiseringen i Sveits med over to sekunder.Tufte er klar for sitt sjette OL.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Serbia kvalifiserte seg også, men ble distansert av Norge etter å ha ledet den første halvdelen av løpet i Luzern. Norge vant også forsøket søndag og har vært klart best i OL-kvaliken.

– Det ble som ventet en tøff arbeidsøkt, sier Olaf Tufte til VG.

– Det ble kjørt hardt fra start og vi måtte kjøre litt for tøft. Men det gikk bra til slutt. Jeg er alltid usikker inntil vi har rodd. Danmark er regjerende olympiske mestre i lettvektsdobbelen, men misset OL-med tre hundredeler. Ingen ting er sikkert.

– Vi kan kjempe om medalje i Rio, sa Kjetil Borch til VG før OL-kvalifiseringen.

– Vi drar ikke til Rio på ferie. Absolutt alt er mulig, mener Tufte etter at OL-billetten er sikret.

I EM-semifinalen i Tyskland tidligere i vår var Norge best av alle på tid. Til og med de suverene Sinkovic-brødrene fra Kroatia var bak. Men da forholdene ble vanskelig i finalen fikk Norge sculleren full av vann mens kroatene tok et suverent EM-gull.

Ro-arenaen i Rio: – Lukter dårlig

– Fysisk er vi på deres nivå. Men vi er ikke helt der rent teknisk, mener Tufte-partneren som også kommer fra Horten.

Norge mislyktes i Luzern å kvalifisere en dobbeltfirer til OL. I singelsculler stiller ingen i verdenscupen denne uka. Her har Norge uansett en kvoteplass i OL – som Olaf Tufte skaffet i fjor.

Fra januar: Tufte hasteoperert med dobbelt så stor albue

Det kan bli et kvalifiseringsløp senere i vår mellom utøverne som mislyktes i dobbeltfireren. Borchs verdensmesterkollega fra 2013, Nils Jakob Hoff, er blant de aktuelle.

Are Strandli og Kristoffer Brun sikret seg OL-plass allerede i fjor. Duoen ble nummer tre i fjorårets VM og er klar for OL i dobbeltsculler lettvekt. Strandli og Brun tok også bronse i årets EM og er utvilsomt en medaljekandidat i Rio.

Olaf Tufte OL-debuterte allerede i 1996. Rio blir hans sjette OL. Tufte klarte ikke å komme til finalen i singelsculler under London-OL for fire år siden etter å ha tatt gull i singelsculler både i 2008 og 2004. I 2000 ble det sølv sammen med Fredrik Bekken i dobbeltsculler, mens Tufte ikke kom til OL-finalen da han OL-debuterte i Atlanta for 20 år siden.

– Jeg har ikke tenkt noe på at dette blir mitt sjette OL. Den som burde ha en medalje er kona mi. Aina har holdt ut i fire OL uten at vi er blitt skilt. Det er tror jeg er temmelig unikt, sier Olaf Tufte.

Da Tufte vant OL-gull: Kysset Aina

Kjetil Borch mislyktes med å komme til dobbeltscullerfinalen i London-OL for fire år siden, men ble året etter verdensmester i Sør-Korea sammen med Nils Jakob Hoff.

Samarbeidet fungerte dårligere og dårligere inntil duoen misset OL-kvalifiseringen med 12. plassen i fjorårets VM. Det åpnet for Tufte i dobbeltsculleren i februar. Hittil har duoen blitt nummer fire under verdenscupen i april og ble i mai nummer fem i EM.

Nå er målet å klyve opp på pallen i Rio-OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder