AVLYST: Birkebeinerrennet 2020 er avlyst. Her går Kronprins Haakon i 2017. Foto: Geir Olsen / Birken / Birken

Birkebeinerrennet avlyses etter råd fra Folkehelseinstituttet

Birkebeinerrennet følger Folkehelseinstituttets anbefaling om å avlyse årets utgave av det tradisjonsrike rennet. Det fører til en alvorlig økonomisk situasjon for arrangøren.

  • Jens Friberg

Artikkelen er over 78 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi tar ansvar i den nasjonale dugnaden om å begrense smitte av coronaviruset. Vi lytter selvfølgelig til de pålegg og råd som nasjonale helsemyndigheter gir, sier daglig leder Eirik Torbjørnsen til VG.

Tirsdag kom meldingen om at Folkehelsesinstituttet (FHI) anbefaler å avlyse arrangementer med 500 deltakere eller mer, og Birkerbeinerrennet har valgt å følge dette.

Norges Idrettsforbund (NIF) har annonsert at de kommer til å holde pressekonferanse om den generelle situasjonen klokken 21.00. Du kan se sendingen her:

– Vi har hele tiden hatt dialog med helsemyndighetene, og når deres råd endret seg i dag, velger vi å følge dette. Det var aldri aktuelt å utsette frivillige og deltakere for fare, sier Thorbjørnsen, og opplyser at avgjørelsen ble tatt på ekstraordinært styremøte tidligere tirsdag.

Torbjørnsen opplyser at om lag 6400 hadde meldt seg på det virkelige høydepunktet, den 54 kilometer lange traseen fra Rena til Lillehammer, og at de ventet opp mot 15 000 deltakere totalt. Han kan imidlertid ikke si noe om, eller hvordan, disse vil få deltakeravgiftene refundert.

– Nå skal vi summe oss og få oversikt over hva alt dette betyr, og se på hvordan vi skal håndtere dette videre. En refusjonsordning vil være en naturlig del av dette.

Lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen skriver at de mange frivillige ble informert på et møte i Håkons hall i Lillehammer tirsdag kveld. Dermed blir det ingen utgave av det tradisjonsrike rennet, og det vil få økonomiske følger for arrangøren Birken AS.

les også

Anbefaler at Norges EM-playoff går for tomme tribuner

– For oss er dette en alvorlig økonomisk situasjon. Vi har allerede påløpt oss masse utgifter i forbindelse med skifestivalen, og mister også inntekt fra flere påmeldinger og salg på selve dagen. Akkurat hvor alvorlig situasjon er, skal vi også få oversikt over, sier Torbjørnsen.

Birken AS hadde driftsinntekter på 49 millioner kroner i regnskapsåret 2019, og totale driftskostnader på 35 millioner kroner samme år (ekskludert lønn). Idrettsklubbene Rena IL, Lillehammer Skiklub og Lillehammer Cykleklubb er de tre eierne av arrangementsselskapet.

«Birken» er ikke det eneste tradisjonsrike norske idrettsarrangementet som blir påvirket av spredningen av coronaviruset.

Forrige helg gikk den tradisjonsrike Kollen-femmila for tomme tribuner, og de nye FHI-rådene betyr at også EM-playoffen i fotball mellom Norge og Serbia står i fare for å bli spilt for tomme tribuner.

VG oppdaterer saken!

Mer om

  1. Coronaviruset
  2. Birkebeinerrennet
  3. Vintersport

Flere artikler

  1. Birken-leder rørt av støtten – ber om krisepakke

  2. Birkebeinerrittet må utsettes eller avlyses: – En krevende situasjon

  3. Kulturminister Raja om coronasituasjonen: – Reell fare for konkurser

  4. Lege om Kollen-helga: Bør forholde seg til føre-var-prinsippet

  5. NFF: Norge – Serbia spilles for tomme tribuner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder