KAN GLISE: Magnus Carlsen har satt verdensrekord. Her fra VM i lynsjakk i romjulen. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Carlsen satte verdensrekord – parti nummer 111 uten tap

For første gang i historien har en sjakkspiller spilt 111 langsjakkpartier uten tap.

Dermed satte Magnus Carlsen verdensrekord etter at han, med svart, spilte remis mot Jorden van Foreest under Wijk an Zee-turneringen i Nederland tirsdag.

Han slo rekorden til den nederlandsk-russiske stormesteren Sergej Tiviakov. Dette til tross, Carlsen mener selv at han ikke er tidenes beste.

les også

Magnus Carlsen mener han IKKE er tidenes beste

Tiviakovs rekord ble satt i 2005. Den var trolig ikke like sterk som Carlsen sin, da nordmannen har møtt jevnt sterk motstand gjennom hele rekken.

Den gamle rekordholderen sier ifølge TV 2 at han er trist over å miste rekorden, men stolt over at den sto så lenge.

les også

Vrakingen av Carlsen: All grunn til å være rasende!

– Selvfølgelig er det trist. Men Magnus er i ferd med å bli den beste sjakkspilleren gjennom tidene. Jeg mister ikke rekorden til hvem som helst, men til en som virkelig fortjener det. Jeg er stolt over at rekorden min sto i 15 år.

Carlsen var ordknapp om verdensrekorden selv, men takket for gratulasjonen til Tiviakov som han fikk opplest via Skype på TV 2s sending.

Den siste måneden har vært meget god for Carlsen - i romjulen ble han trippel verdensmester for første gang siden 2014. Han er nå regjerende verdensmester i både klassisk sjakk, hurtigsjakk og lynsjakk:

Etter 28 trekk var det van Foreest som lå best an, men Carlsen kom bedre og bedre med, og nordmannen holdt på å vippe partiet i sin favør, men det endte i remis etter totalt 45 trekk. Van Foreest er rangert som nummer 97 i verden.

– Jeg tar med meg det at jeg kjempet godt nok til å ikke tape, sier Carlsen til TV 2, og la til at det blir «greit» med en hviledag i morgen.

Selv regner Carlsen at han «bare» har spilt 109. parti uten tap. Han tar ikke med to kamper han har spilt mot nordmenn for klubben sin, Offerspill.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder