HVA SCHIER, LAGRAVE? Her diskuterer Magnus Carlsen (til venstre) og Maxime Vachier-Lagrave et av gårsdagens turneringsparti, som endte med at en spiller tapte på tid. Nordmannen utdypet ikke hvorfor det fikk begge til å bryte ut i latter. Foto: Øystein Hernes , VG

Mannen som kan knuse Carlsens VM-drøm: – Jeg har god intuisjon, er tøff og regner raskt

... men Carlsen har slått tilbake i lynsjakk-VM før

BERLIN (VG) Så glad var Magnus Carlsen (24) før det siste partiet i går. Deretter forlot han spillelokalet i skuffelse. Mannen til høyre kan fort bli Carlsens drømmeknuser.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens Magnus Carlsen røk på et bittert tap mot Sergej Karjakin i gårsdagens siste runde, holdt franskmannen Maxime Vachier-Lagrave hodet kaldt og sikret remis i sitt parti. Det førte til at Vachier-Lagrave er alene i ledelsen, med Carlsen et halvt poeng bak, før alt skal avgjøres onsdag ettermiddag. 10 runder skal spilles før verdensmesteren i lynsjakk er klar.

VG Direkte: Følg tv-sendingen og Carlsens partier trekk for trekk fra kl. 13.20

– Generelt er jeg en veldig god lynsjakkspiller. Jeg har god intuisjon, er tøff og regner raskt. Det hjelper mye. Og så er formen god, sier Vachier-Lagrave til VG.

Franskmannen, som er født i 1990, samme år som Magnus Carlsen, overrasket mange med sine sterke resultater i går: 9 seirer, én remis og ett tap på 11 partier.

Les også: Slik følger du sjakk-VM hos VG

– Han har vært rågod. Han tapte mot Magnus, men ellers har han feid all motstand av brettet, sier Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, i VGs sjakkstudio.

– Det er klart at dette er en litt uventet situasjon. Men vi vet at han har kapasitet. Det første store spørsmålet er: Klarer han å holde trykket oppe? fortsetter sjakk-kommentator Hans Olav Lahlum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETT TAP: Maxime Vachier-Lagrave (til høyre) tapte kun ett parti i går: dette mot Magnus Carlsen. Foto: Øystein Hernes , VG

Har snudd det før

Det er naturlig nok det motsatte Carlsen må håpe på. Fullfører Vachier-Lagrave turneringen med samme resultater som i går, skal det godt gjøres at nordmannen tar sitt andre VM-gull denne uken og beholder tittelen som verdensmester i lynsjakk.

– Det føles godt, men dette er ikke enden på reisen. Jeg tror Magnus og de andre vil fortsette å jage etter meg, sier Vachier-Lagrave.

Les også: Rett før mesterskapet ble det bråk rundt en ny Carlsen-bok

Carlsen har slått tilbake før. I det forrige verdensmesterskap i lynsjakk, i Dubai i fjor, lå Carlsen i utfordrerposisjon tre runder før slutt. Det endte med at han vant turneringen med et helt poeng. I det samme mesterskapet ledet Carlsen etter halvspilt turnering. Nå må jakten starte tidligere.

– Ville ikke veddet mot Carlsen

Flere sjakkeksperter VG har snakket med holder nordmannen fortsatt som favoritt.

– Jeg er langt fra sikker på at han klarer det. Men han er selvfølgelig favoritt, sier Peter Doggers, innholdsdirektør for sjakknettstedet chess.com.

Les også: Foreldrene har flyttet inn i Carlsens 20-millionershus

Carlsen ble verdensmester i både hurtig- og lynsjakk i fjor og innehar for øyeblikket alle de tre store titlene i sjakkverdenen (verdensmester i lang, - hurtig- og lynsjakk).

– Hvor stor prestasjon vil det være å gjøre det igjen?

– Det vil være veldig imponerende. Det er beviset på at han er den beste spilleren. Uten noe som helst tvil. Jeg tror ingen vil gjøre det samme på lang tid. Det vil være vanskelig for ham å kopiere det senere, sier Doggers.

– Jeg ville ikke veddet mot ham, sier stormester Jan Gustafsson, kommentator for sjakknettstedet chess24.com.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ETTERTRAKTET: Maxime Vachier-Lagrave måtte gjennom flere intervjuer etter gårsdagens maktdemonstrasjon ved sjakkbrettet. Her er det NRK som får noen ord med franskmannen. Foto: Øystein Hernes , VG

Carlsen: – En utfordring

Han nærmest forventer at Carlsen skal ro dette i land:

– Det er det han skal gjøre. Han er den beste spilleren. Han vil forsvare titlene. Han vil igjen vise at han er best i alle disiplinene. Han er på vei til å klare det.

Den norske verdensmesteren hastet ut av spillelokalet etter han innså at Vachier-Lagrave kom til å passere ham på resultatlisten i går.

Norsk presse fikk derimot et ord med Carlsen før den siste runden.

– Det er en utfordring, men jeg kan ikke tenke på det. Vinner han hvert parti blir han verdensmester, sa Carlsen om Vachier-Lagrave.

Det gjenstår å se.

I lynsjakk-VM er reglene som følger: Hver spiller har tre minutter på klokken og får to sekunder ekstra per trekk. Det er med andre ord mye raskere enn i hurtigsjakk-VM, der spillerne hadde 15 minutter hver pluss 10 sekunder per trekk. Spillerne får ett poeng for seier, ett halvt for remis og null poeng for tap.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder