ENGASJERT: Tom Høgli i aksjon mot Danmark i en privatlandskamp i november i fjor. Innfelt: Børre Rognlien. Foto: NTB Scanpix/Ole Kristian Strøm, VG

Høgli ut mot Idrettsforbundets pengebruk

Landslagsbacken: - Det var en uheldig signaleffekt til de som jobber ræva av seg

Idrettspresidenten: - Det er en ikke-problemstilling

PRAHA/OSLO (VG) Landslagsspiller Tom Høgli (30) engasjerer seg i debatten om Norges Idrettsforbunds pengebruk på rådgivningsbyråer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norges Idrettsforbund har benyttet det profilerte rådgivningsbyrået First House til å lage brosjyrer, skrive kronikker, drive medietrening og kampanjejobbing for å få OL til Oslo i 2022. Idrettstoppene nekter å gå ut med hvor mye penger de har brukt for å dra nytte av First Houses tjenester.

Landslagsspiller Tom Høgli er en av flere som har reagert. Før helgen skrev han følgende på sin egen Twitter-profil:

«Kjære @idrett: om det er slik at det finnes en del mill. til overs; kan dere vennligst bruke det på nye annlegg istedet for First House?!»

Glimt i øyet

Overfor VG utdyper han:

- Jeg leste en sak om det, tror faktisk det var på VG. Jeg skal ikke begi meg inn på noe lettvint argumentasjon, men slik saken kom frem, så er jeg fan av å få mest mulig penger ut til idretten. Jeg vet ikke hvor mye det er snakk om (penger), så jeg skrev det med litt glimt i øyet - men også med et visst alvor, sier Tom Høgli til VG.

Landslagsbacken, som til sommeren skifter klubb fra belgiske Brugge til Ståle Solbakkens FC København, har tidligere markert seg i samfunnsdebatten. Han har tatt sterkt til orde for kampen mot mobbing, er uttalt Arbeiderparti-tilhenger og mener Norge ikke bør søke OL i 2022.

IDRETTSPRESIDENT: Børre Rognlien. Foto: Ole Kristian Strøm, VG

- Jeg føler ikke vi har råd til det. Bare se på etterslepet i idretten. Det øker hvert år. Små idrettslag må ta opp lån for å mellomfinansiere en kunstgressbane og må betale renter av det. I min verden har vi ikke råd til det da, sier Høgli - som påpeker at OL-saken er litt på siden av tweeten han sendte til Idrettsforbundet.

- Du var nylig landslagskaptein og en viktig «aktør» i et særforbund under Idrettsforbundet. Vurderte du en stund før du skrev dette?

- Nei, det gjorde jeg ikke.

- Er du enig i at du kritiserer litt dine egne?

- For så vidt kan du si det. Men slik saken kom frem, synes jeg det var en uheldig signaleffekt til de som jobber ræva av seg i ute i lokalsamfunnene ute i distriktene og venter på tippemidler. Men jeg kjenner ikke tall, påpeker Høgli.

- Håper du andre idrettsprofiler går ut på lignende måte?

- Det spørs jo hva de tenker om saken. For det jeg vet, kan det være gode grunner for å bruke penger på denne typen ting. Men jeg er fan av å legge seg i selen for å få mest mulig ut av det som kommer inn. At det går tilbake til idretten. Det er to millioner medlemmer og det gjøres en sinnssyk jobb rundt omkring. Det er et skrikende behov for kunstgressbaner og flerbrukshaller. Da ser det ikke bra ut å bruke 12 millioner på et hus i Sotsji. Det er ikke mer farlig enn det, sier Tom Høgli.

- En ikke-problemstilling

Idrettspresident Børre Rognlien trekker på smilebåndet av utspillet til Høgli.

- Det er en ikke-problemstilling. Vi er pålagt av et ekstraordinært idrettsting til å forsøke å få OL til Norge. Idrettstinget har bestemt det, og vi forsøker å etterkomme det. Oslo kommune ønsket å ha en folkeavstemning i Oslo, og i den folkeavstemningen - hvis det hadde blitt nei da, så hadde prosessen stoppet.

Rognlien sier First House-utgiftene ikke henger sammen med anlegg.

- Hvis vi ikke hadde foretatt oss noe, ville det vært meget kritikkverdig med tanke på det idrettstinget har bedt oss om. Penger til våre driftsmidler går ikke til anlegg, og har heller aldri gått til anlegg. Anlegg går fra kommuner, næringslivet og ikke minst over 50 prosent av spillemidlene. Det er ingenting av de tildelingene vi får fra Kulturdepartementet som går til anlegg. Og det vet VG.

Kjære @idrett: om det er slik at det finnes en del mill. til overs; kan dere vennligst bruke det på nye annlegg istedet for First House?!
— Tom Høgli (@HgliTom) February 28, 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder