NEDRYKK: Etter en lang sesong, med mye trøkk rundt Sandnes Ulf, måtte Tom Nordlie innse at han ikke klarte å redde laget fra 1. divisjonsspill i 3-3-kampen mot Start i november. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB Scanpix

Nordlie om trenerlivet: – Ikke for alle

Mener Tippeliga-trenere må tåle et stort press

1 av 4 toppidrettstrenere føler seg utmattet ved sesongslutt

Fotballtrener Tom Nordlie (52) forstår hvorfor kollegene hans blir utslitt, men mener det er en del av pakken.

  • Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er 27 år siden Nordlie tok over som damelagstrener i Skedsmo. 52-åringens trenerkarriere har etter hvert blitt svært omfattende, og for Nordlie har ikke press og kritikk akkurat vært fraværende.

– Jeg skal ikke le av at én av fire føler seg utmattet etter sesongen, for jeg skjønner at det kan være sånn når jeg tenker tilbake på Vålerenga-tiden. Men skal du overleve som trener, må du tåle det.

– Kanskje er ikke dette for alle, men kravene til fotballtrenere blir ikke mindre med årene. Heller tvert imot, sier Nordlie til VG.

Fredag presenterer Ukeavisen Ledelse en rapport som slår fast at av 299 trenere på toppnivå i Norge og Sverige, føler 25 prosent seg sterkt utmattet etter en sesong.

Vil ikke klage

Nordlie, som ga seg i Sandnes Ulf etter denne sesongens nedrykk til 1. divisjon, tror ikke fotballtrenerne er dem som har det verst.

– Vi har ikke de største utfordringene i fotballen, selv om det selvfølgelig er et mediepress og trøkk utenfra. Jeg tror det er langt tøffere å være trener i langrenn eller alpint med tanke på antall reisedøgn de har der, sier Nordlie.

Profilerte fotballtrenere må tåle direkte kritikk når det går dårlig med laget de leder. Det siste eksempelet er Branns trener Rikard Norling, som etter nedrykket til 1. divisjon har blitt evaluert både av klubben, supportere og pressen.

– Ja, det er et press å være trener i Tippeligaen, men det er først og fremst gøy. Og så er man heldig som få lov å være det, sier Nordlie.

Aamodt: – Var helt utmattet

Tidligere landslagstrener i alpint og sportssjef i Norges Skøyteforbund, Finn Aamodt, forteller til VG om hvordan han møtte veggen i tiden som skøytesjef. Aamodt ble sykmeldt og måtte returnere til en jobb som konsulent i Olympiatoppen i 2006.

– Da jeg var alpinttrener var jeg gjerne borte i to-tre måneder, og når du er ute, er du på jobb hele tiden. Du har aldri fri. Etter sesongen var jeg helt utmattet, rett og slett tom, sier Aamodt.

– Når det koker rundt deg, er det vanskelig å se viktigheten av ting. Det blir plutselig vanskelig å se hva som er viktig og hva som ikke er det.

PS: Tom Nordlie vurderer for tiden et jobbtilbud fra kvinnelaget til Avaldsnes i Toppserien. Han vil bestemme seg for om han tar jobben innen kort tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder