Burchnall sparket som Viking-trener

SPORT

Viking har rykket ned fra Eliteserien. Det får klubben til å fjerne trener Ian Burchnall (34) med umiddelbar virkning.

Publisert: Oppdatert: 09.11.17 11:41

– Vi er der vi er. Vi rykker ned. Det trigget en evaluering av sport i regi av Viking FK sitt styre. Sportslig utvalg har også vært involvert. Konklusjonen fra den prosessen, er at vi avslutter samarbeidet. Vi har et knalltøft år i Obos-ligaen foran oss. Da må vi gjøre de valgene vi mener er rett for å vinne kamper, sier Viking-direktør Eirik Henningsen til VG.

Det er en avgjørelse Burchnall er uenig i.

– Når laget rykker ned, må styret finne noen å skylde på. Og de bestemte seg for at det ble meg. Jeg tror på meg selv, på at jeg kunne bygget opp klubben igjen. Jeg har energien til det, men det tar tid og mot. Det har ikke klubben hatt, sier Burchnall til VG.

Fiaskosesong

Viking ligger helt sist i Eliteserien med bare 21 poeng på 28 kamper. 17 av dem har endt med tap, noe som har ført til at Stavanger-klubben neste sesong spiller på nivå to for første gang siden opprykket i 1988.

Burchnall kom til Viking som assistent under Kjell Jonevret i 2015, før han ble ligaens yngste hovedtrener foran den inneværende sesongen. Engelskmannen har arbeidet i en klubb med svært anstrengt økonomi.

– Jeg har nok hatt de tøffeste arbeidsforholdene en Viking-trener har hatt i moderne tid. Jeg tenkte i vinter at dette kunne vise seg å bli umulig. Vi mistet mange nøkkelspillere i løpet sesongen. Det har vært utrolig vanskelig å lede denne fotballklubben, men jeg er glad for muligheten og glad for at jeg ga absolutt alt jeg hadde, sier Burchnall.

TV 2-Mathisen: – Merkelig timing

Selv om engelskmannen nå er borte fra Jåttåvågen, er klubbens utfordringer fortsatt store. Gjelden er på nesten 80 millioner kroner og inntektene har falt dramatisk de siste årene.

– Vi har en veldig krevende situasjon. Vi har kuttet kostnader med 20 millioner de to siste årene. Nedrykket vil gjøre at vi må kutte rundt 17–18 millioner til, opplyser Henningsen.

Vil hente erfaren trener

Sportslig har tidligere Burchnall-assistent Bjarte Lunde Aarsheim fått ansvaret med å lede laget i de to siste seriekampene sammen med keepertrener Kurt Hegre.

– Vi starter arbeidet med å finne en ny hovedtrener umiddelbart. Det er en av grunnene til at vi gjør dette nå. Vi er veldig glad for at Bjarte blir med oss videre og inn i sesongen 2018, sier Henningsen.

– Hvordan jobber dere med å finne en ny trener?

– Vi har startet med å lage kravspesifikasjoner. Erfaring blir viktig, for det kommer til å bli en krig neste år. Samtidig understreker vi at Ian har hatt et veldig tøft utgangspunkt. Det har vært en tynn og ung tropp, ni spillere har forsvunnet i løpet av sesongen, mens åtte ble hentet inn i sommer, så har det også vært en del «stang ut», men fotball på dette nivået krever resultater.

– Har dere råd til å hente denne erfarne treneren som dere ønsker?

– Det viktigste med alt vi holder på med, er å vinne fotballkamper. Så det er klart at vi må ta oss råd til å få den rette treneren, sier Henningsen, som forteller at Viking og Burchnall skilles med gjensidig respekt.

Så du? Slik skal Viking reise seg etter nedrykket

– Jeg er lei meg

Burchnall ønsket på sin side å fortsette i klubben, selv om forholdene har vært krevende. Så krevende at han til tider har opplevd samarbeidet med klubbledelsen utfordrende.

– Det har ikke alltid vært bra, men alle i klubben har vært nødt til å jobbe under ekstreme forhold. Jeg tror klubben aldri har vært nærmere konkurs enn nå, så alle er stresset. Det har vært en stor utfordring for alle, ikke bare meg. Jeg drar fra klubben uten å ha problemer med noen. Jeg reiser med verdigheten i behold og med mange gode venner i klubben, sier Burchnall, som naturlig nok er usikker på hvor fremtiden ligger.

– Jeg er ikke sikker. Jeg er åpen for tilbud hvis det rette dukker opp i Norge, hvis ikke kan jeg dra tilbake til England. Nå vet jeg også mer om hva jeg trenger fra en klubb for å lykkes, men de neste ukene vil jeg bruke på å slappe av.

Her kan du lese mer om