Riiber med «hat trick» – har fått gull-tips av Bjørndalen

RUKA/OSLO (VG) Jarl Magnus Riiber (22) vant tre på rad i Finland. Sesongen har fått en drømmestart. Og nå forteller kombinert-esset at han har fått hjelp av skiskytterlegenden Ole Einar Bjørndalen (45).

Søndagens hopprenn ble avlyst på grunn av umulige vindforhold. Det ble likevel fordel Riiber. Torsdagens «provisional competition round» ble tellende. En konkurranse kombinert har i reserve. Og der var han over minuttet foran kometen og lagkameraten Jens Lurås Oftebro og østerrikeren Franz-Josef Rehrl.

Trippel norsk

I langrennet var Oslo-gutten aldri truet. Han startet over minuttet foran neste løper, økte i sporet og krysset målstreken i fullstendig ensom majestet. Når VG spør om det blir «litt kjedelig» når han vinner med over to minutter - og er ferdig skiftet til premieutdeling - ler bare Riiber.

– Motivasjonen i dag var: «Hvor mye kan jeg vinne med». Og når det ble lureløp bak der var det bare å male på, og gå jevnt , sier Jarl Magnus Riiber.

Han vant til slutt med to minutter og åtte sekunder, men bak ble det mer drama, og igjen ble det norsk jubel.

Lørdag var Jørgen Graabak helt ferdig. Han snakket om «to ganger i veggen». Søndag spurtslo han Jens Luraas Oftebro etter at de hadde gått fra Franz-Josef Rehrl like før oppløpet, og dermed ble det trippel norsk – akkurat som for langrennsjentene tidligere søndag.

– Jeg spiste to middager for de to gangene jeg «møtte veggen». Da ble jeg full av energi, og klar igjen, sier Graabak, mannen med to OL-gull fra Sotsji.

Bak der igjen var Einar Luraas Oftebro best i spurten om 5.-plassen. Han sikret seg den foran Espen Bjørnstad, og dermed ble det fem norske på topp seks.

Alt av vintersport finner du i vårt vintersportstudio!

Fått Bjørndalen-tips

Mannen fra Holmenkollen, Jarl Magnus Riiber, er nå oppe i 16 individuelle rennseiere i verdenscupsammenheng. Det er bare én bak størrelsen som Björn Kircheisen (Tyskland), Johannes Rydzek (Tyskland) og Akito Watabe (Japan).

Etter den fabelaktige starten på 2020-sesongen – med «hat trick» i Nord-Finland – forteller Riiber til VG at han har fått gode råd fra Ole Einar Bjørndalen. Skiskytterkongens trenings- og toppidrettstips har vært svært nyttig understreker Riiber.

les også

Kombinert-Moan om vektkampen: – Godt å legge seg uten å være sulten

BARSK: Jarl Magnus Riiber brydde seg ikke om kulden i Finland, og skiftet ute etter nok en triumf. Foto: Terje Pedersen

– Jeg har hatt litt dialog med Ole Einar. Og det har handlet om hvordan det er å være i verdenscupsirkuset. Vi gikk på samme skimerke tidligere, og da var vi samtalepartnere en stund, sier Riiber.

– Hva er det viktigste du har lært av Bjørndalen?

– Det går på trening, og det dreier seg om å trene mye, og ikke for hardt, svarer Riiber.

Det er kombinertlandslagets sportssjef, Ivar Stuan, som har spleiset de to. Men Riiber skal også ha oppsøkte Bjørndalen på eget initiativ får VG vite.

les også

Riiber isolerer seg for å kopiere gull-sesongen

– De er ganske like som personer i den forstand at de gjør alt de kan for å påvirke resultatene. Og bli best mulig. Konsekvensene er også like ved at de stikker seg unna i treningsarbeidet, isolerer seg som VG har omtalt, og utvikler seg til vinnerskaller, sier Ivar Stuan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder